Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Οι εξελίξεις στην πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας

Σήμερα, οι ιαπωνικές αρχές ανέβασαν το επίπεδο σοβαρότητας του πυρηνικού ατυχήματος στο επίπεδο 5, από το επίπεδο 4, της κλίμακας INES. Στο επίπεδο 5, κατατάσσονται τα σοβαρά ατυχήματα με ευρείες συνέπειες, σοβαρές ζημίες στον πυρήνα των αντιδραστήρων και απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας, με υψηλό κίνδυνο έκθεσης του τοπικού πληθυσμού. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες, η Γαλλική Αρχή για την Πυρηνική Ενέργεια, είχε ήδη αξιολογήσει το περιστατικό στο επίπεδο 6. Ανώτατο όριο της κλίμακας INES αποτελεί το 7, στο οποίο και κατατάσσεται το ατύχημα του Τσερνόμπιλ.
Παρ’ όλο που οι σχετικές ανακοινώσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης παραμένουν συγκεχυμένες, είναι σαφές για τη Greenpeace πως οι συνέπειες του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα δεν έχουν πλήρως καταγραφεί.
Οι σκέψεις μας είναι στον ιαπωνικό λαό και τα πληρώματα των πυροσβεστικών οχημάτων και ελικόπτερων που συμμετέχουν στην εξαιρετικά δύσκολη και άκρως επικίνδυνη επιχείρηση περιορισμού της πυρηνικής κρίσης. Επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα σε σχέση με το πόση ραδιενέργεια έχει απελευθερωθεί ήδη στην ατμόσφαιρα και στη θάλασσα. Ταυτόχρονα ο κίνδυνος παραμένει υψηλός, αφού οι ράβδοι πυρηνικών καυσίμων εξακολουθούν να μην ψύχονται και δεν καλύπτονται από νερό παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες.
Σημαντική σημείωση:  Τα ενημερωμένα στοιχεία βασίζονται στην αξιολόγηση των δεδομένων από τις καλύτερες και πιο αξιόπιστες πηγές. Σε κάθε κρίση υπάρχει μεγάλη σύγχυση, πόσο μάλλον σε αυτή την περίπτωση, όπου πολλοί φορείς και κυβερνήσεις ανησυχούν, πως η πληροφορία που βγαίνει στο φως δεν είναι ολοκληρωμένη.

Προσπάθειες ψύξης

Τα επίπεδα ραδιενέργειας, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα στην περιοχή γύρω από το σταθμό Φουκουσίμα. Όλες οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί, στην αποκατάσταση την στάθμης νερού στις δεξαμενές αποθήκευσης των χρησιμοποιημένων πυρηνικών ράβδων, με στόχο την ψύξη τους. Οι ειδικοί, τείνουν να συμφωνούν πως οι επόμενες μία-δύο ημέρες, θα είναι κρίσιμες για την αποτροπή μίας ακόμα μεγαλύτερης καταστροφής.
Ελικόπτερα Σινούκ κάνουν ρίψεις νερού ενώ χρησιμοποιούνται και πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία όμως, δεν μπορούν να λειτουργήσουν πολύ κοντά στο σταθμό λόγω της υψηλής ραδιενέργειας. Εξαιτίας καταστροφών και στο οδικό δίκτυο, μόλις σήμερα κατάφεραν να φτάσουν στην περιοχή πυροσβεστικά οχήματα με μεγαλύτερη χωρητικότητα νερού. Οι χειριστές τους, μπορούν να τα λειτουργήσουν από το εσωτερικό του οχήματος ώστε να προστατευθούν, κάπως, από τη ραδιενέργεια.
Παρ’ όλα αυτά, η ποσότητα νερού είναι ελάχιστη σε σχέση με αυτήν που χρειάζεται για να καλύψει  τις ράβδους. Οι ρήψεις νερού δεν πετυχαίνουν πάντα το στόχο τους με ακρίβεια και, επιπλέον, παρατηρείται σημαντική εξάτμιση λόγω της υψηλότατης θερμοκρασίας των ράβδων, με αποτέλεσμα να παραμένει στις δεξαμενές ακόμα λιγότερο νερό. Για να καταλάβουμε τα μεγέθη, εχτές, εκτιμάται πως έγινε ρίψη 30 τόνων νερού αλλά στις δεξαμενές παρέμειναν μόνο 8 τόνοι. Για να ανάβει η στάθμη έστω και κατά ένα μέτρο απαιτούνται περίπου 200 τόνοι νερού.
Ακόμα δεν έχει υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια στην περιοχή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα βοηθητικά συστήματα ψύξης. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη μεταφορά και τοποθέτηση καλωδίων και ελπίζουμε πως αυτό θα βοηθήσει έστω και λίγο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Οι τελευταίες πληροφορίες, όμως, δείχνουν πως αυτό δε θα συμβεί νωρίτερα από αύριο άρα η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.

Επίπεδα ραδιενέργειας

Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να μάθουμε την αλήθεια για τα επίπεδα ραδιενέργειας διότι οι ανακοινώσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης και της Tepco (διαχειρίστριας εταιρείας της Φουκουσίμα) αντιφάσκουν διαρκώς.
Χθές και σήμερα, τα επίπεδα ραδιενέργειας 30 χιλιόμετρα μακριά από το σταθμό Φουκουσίμα φαίνεται να φτάνουν το 0.15-0.17 mSv/h (μιλισιβέρτ ανά ώρα). Αυτό ισοδυναμεί με μια ακτινογραφία θώρακα κάθε ώρα. Οι κάτοικοι έχουν πάρει εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην εγκαταλείψουν την περιοχή.
300 μέτρα πάνω από τους αντιδραστήρες οι αναφορές μιλούν για μετρήσεις 4.13 mSv και 87.7 mSv στα 92 μέτρα. Τα ελικόπτερα που συμμετέχουν στην επιχείρηση ψύξης έχουν ενισχυθεί με πλάκες μολύβδου και τα πληρώματά τους φορούν προστατευτικές στολές. Παρ’ όλα αυτά όμως, στάθηκε αδύνατο να παραμείνουν πάνω από τους αντιδραστήρες ώστε να κάνουν ακριβείς ρίψεις νερού για περισσότερα από 15 λεπτά. Η κυβέρνηση έχει θέσει το επιτρεπτό όριο ραδιενέργειας για τα πληρώματα σε 250 mSv/h ώστε να μπορούν να παραμείνουν σε ύψος στα 300 πάνω από τους αντιδραστήρες ακόμα και χωρίς λήψη μέτρων προστασίας.

Αυξημένη ανησυχία

Οι πυρηνικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Γαλλίας, έχουν ήδη προειδοποιήσει πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μεγάλης καταστροφής.
Στην ζώνη αποκλεισμού γύρω από τη Φουκουσίμα παραμένουν ακόμα χιλιάδες άνθρωποι, αφού η πόλη Μιναμισόμα που βρίσκεται εντός της ζώνης έχει 71.000 κατοίκους. Μετρήσεις για ραδιενέργεια γίνονται σε όσους απομακρύνονται από την περιοχή. Η Ιαπωνική κυβέρνηση έχει θέσει σαν ζώνη αποκλεισμού τα 30 χιλιόμετρα από ορισμένους αντιδραστήρες και 20 χλμ από κάποιους άλλους. Η αμερικανική πρεσβεία στην Ιαπωνία εξέδωσε ειδοποίηση προς τους αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την περιοχή αν βρίσκονται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τους σταθμούς.

Άνεμος

Η ταχύτητα των τοπικών ανέμων μειώθηκε σημαντικά τις πρωινές ώρες, με κατεύθυνση προς τη θάλασσα. Ακόμα υπάρχει φόβος να στραφεί ο άνεμος προς το Τόκιο την Κυριακή.

Τι χειρότερο μπορεί να συμβεί;

  • Το ζιρκόνιο που περιέχεται στο περίβλημα το οποίο συγκρατεί τις ράβδους μπορεί να κάνει βίαιη αντίδραση σε επαφή με τον αέρα, αν παραμείνει εκτεθειμένο για πολλές ώρες. Η φωτιά που θα απελευθέρωνε και θα εξάπλωνε πολύ μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας σε μεγάλα ύψη. Υπάρχουν έντονες διαφωνίες με τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο.
  • Μεγάλη ποσότητα λιωμένου πυρηνικού καυσίμου συγκεντρώνεται στον πάτο του αντιδραστήρα και ξεκινά πυρηνική αντίδραση. Πολύ λίγες πιθανότητες να συμβεί και μπορεί να αντιμετωπιστεί αν στη δεξαμενή περιέχεται βοριομένο νερό.
  • Το νερό στον αντιδραστήρα βράζει μέχρι που εξατμίζεται (στεγνώνει). Οι ράβδοι στον πυρήνα λιώνουν από την υπερθέρμανση και τρυπάνε το δοχείο πίεσης (πυρήνας) και έρχονται σε επαφή με το νερό που βρίσκεται στο εξωτερικό προστατευτικό περίβλημα του αντιδραστήρα. Ως αποτέλεσμα προκαλείται έκρηξη από την πίεση του ατμού.
  •  Μεγάλος κίνδυνος βρίσκεται στην πιθανότητα όπου για κάποιο λόγο (π.χ. αυξημένη απελευθέρωση ραδιενέργειας από δεξαμενή εξαντλημένων πυρηνικών καύσιμων  λόγω υπερθέρμανσης) αυξάνονται υπερβολικά τα τοπικά επίπεδα ραδιενέργειας ώστε να φτάσουν σε απολύτως μη υποφερτό σημείο. Αυτό κάνει αδύνατη την προσέγγιση στην περιοχή με αποτέλεσμα να σταματήσουν όλες οι εργασίες αποκατάστασης της ψύξης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Tepco, διαχειρίστρια εταιρεία της Φουκουσίμα, φαίνεται να θεωρεί πιθανή την ανάγκη δημιουργίας τσιμεντένιου περιβλήματος γύρω από το σταθμό σε περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειες ψύξης των πυρηνικών καυσίμων.

Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ασφαλής, δεν είναι πράσινη, δεν είναι φθηνή και δεν είναι ειρηνική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου