Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Κρίσιμες αποφάσεις για έσοδα - περικοπές

Διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και με αντικείμενο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή. Στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα.

Διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και με αντικείμενο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοΐδης, η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδης.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ενόψει νέων, κρίσιμων αποφάσεων στο πεδίο της οικονομίας καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους, εντός του Απριλίου θα πρέπει:
  • Να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015 το οποίο θα στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ με τη λήψη μέτρων ύψους 22 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 14 δισ. ευρώ θα προέρχονται από περικοπές δαπανών και τα 8 δισ. ευρώ από αύξηση των φορολογικών εσόδων. Μέχρι τις 15 Μαΐου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.
  • Να ολοκληρωθεί το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα προβλέπει συνολικά έσοδα 50 δισ. ευρώ. Τα 15 απ΄ αυτά θα πρέπει να μπουν στα δημόσια ταμεία μέχρι το τέλος του 2013.
  • Να διευκρινιστούν τα πρόσθετα μέτρα ύψους 1,72 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος προκειμένου να κλείσει εντός των στόχων ο προϋπολογισμός, που εμφανίζει «μαύρη τρύπα» 1,1 δισ. ευρώ από το πρώτο δίμηνο του έτους. Στο υπουργείο μετά και από πιέσεις της τρόικας εξετάζουν να «τρέξουν» άμεσα μέτρα (π.χ. επιβολή ειδικού φόρου σε αναψυκτικά, χυμούς και μετάταξη προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ) που σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα ετίθεντο σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2012.
«Ψαλίδισμα» φοροαπαλλαγών
Το «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών θα αποτελέσει την κύρια πηγή πρόσθετων εσόδων για την τετραετία 2012 - 2015. Μαζί με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής υπολογίζεται πως θα αποδώσουν έσοδα που θα προσεγγίσουν τα 8 δισ. ευρώ. Με εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια θα γίνει η χορήγηση των 900 περίπου φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων. Το όριο για το κόψιμο των απαλλαγών θα μπει στις 60.000 ή τις 70.000 ευρώ ετησίως.
Περικοπές μισθών - επιδομάτων και δαπανών σε 3 υπουργεία
Μεγάλο «αγκάθι» αποτελούν οι δαπάνες που θα κοπούν ανά υπουργείο. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, έχει γίνει προεργασία αλλά ακόμη «δεν έχουν κλειδώσει» οι κωδικοί από τους οποίους θα προκύψει εξοικονόμηση. Πέρα από την αναμενόμενη γενναία μείωση των μισθολογικών δαπανών, ελέω ενιαίου μισθολογίου, το κύριο βάρος των περικοπών πέφτει κατά προτεραιότητα στα υπουργεία Εργασίας (επιδόματα), Υγείας και Αμυνας.
Το νέο μισθολόγιο βάσει μνημονίου θα είναι έτοιμο μέχρι τον προσεχή Ιούνιο και να εφαρμοστεί εντός του Ιουλίου. Οι περικοπές αναμένεται να αφορούν κυρίως υπαλλήλους με ιδιαίτερα υψηλά επιδόματα (δικαστικούς, εφοριακούς, τελωνειακούς, γεωτεχνικούς κλπ.).
Υπολογίζεται πως η συνολική εξοικονόμηση από μισθούς και επιδόματα θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και 9,2 δισ. ευρώ μεταξύ 2012 και 2015.
Στον τομέα της Υγείας, οι υπολογισμοί του ΔΝΤ οριοθετούν τη μείωση των δαπανών εντός της προσεχούς τετραετίας στο 1% του ΑΕΠ ή τα 2,3 δισ. ευρώ.
Για τις εξοπλιστικές δαπάνες ο στόχος είναι η σταδιακή υποχώρησή τους ώστε να προσεγγίσουν τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκτιμάται ότι σε επίπεδο τετραετίας το δημοσιονομικό όφελος από τον τομέα της Αμυνας μπορεί να φθάσει στα 2,3 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου