Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

358.800 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο το 2010

Οι Σέρβοι του Κοσόβου αναγκάζονται να ζητήσουν άσυλο σε αριθμούς μεγαλύτερους και από τους Αφγανούς ή τους Κινέζους, δείχνουν τα στοιχεία του ΟΗΕ. Σημαντική μείωση του αριθμού όσων ζητούν άσυλο το 2010.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις αιτήσεις ασύλου τόσο την χρονιά που πέρασε όσο και την περασμένη δεκαετία.
Σύμφωνα με αυτά οι περισσότεροι μετανάστες που ζήτησαν άσυλο σε κάποια από τις 44 χώρες του εκβιομηχανισμένου κόσμου προήλθαν από τη Σερβία (και κυρίως το Κόσοβο) (8%) και το Αφγανιστάν (7%), με την Κίνα μόλις τρίτη με 6%, μαζί με το Ιράκ.

Η έκθεση επισημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός αιτούμενων άσυλο, που το 2010 έφτασε τις 358.800 άτομα, σημειώνει σημαντική υποχώρηση ειδικά στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, δηλαδή και την Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία.
358.800 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο το 2010
Οι αριθμοί του 2010 είναι μειωμένοι κατά 5% σε σχέση με το 2008 και το 2009, ενώ σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία η μείωση φτάνει το 40%.
«Η παγκόσμια δυναμική για τη χορήγηση ασύλου αλλάζει. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με πριν από μια δεκαετία, ενώ το ποσοστό αυξάνεται από τη μια χρονιά στην άλλη σε έναν πολύ μικρό αριθμό χωρών», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Πρέπει να εξετάσουμε τα βαθύτερα αίτια για να καθορίσουμε αν αυτή η μείωση οφείλεται στον περιορισμό των παραγόντων αναχώρησης στις περιοχές καταγωγής ή στους αυστηρότερους ελέγχους για τη μετανάστευση στις χώρες για τη χορήγηση ασύλου», πρόσθεσε.

ΟΙ αιτήσεις για άσυλο μειώθηκαν 33% το 2010 σε οκτώ χώρες της Μεσογείου: Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία και Τουρκία αλλά και στην Αλβανία. Οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 94% στη Μάλτα, κατά 53% στην Ιταλία, κατά 36% στην Ελλάδα --χώρες που έλαβαν μέτρα τα τελευταία χρόνια για να ανακόψουν το μεταναστευτικό ρεύμα από τη θάλασσα από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Αντίθετα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν στη Γερμανία (49%), τη Σουηδία (32%), τη Δανία (30%). Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είχαν αύξηση 31%, δηλαδή συνολικά 8.600 αιτήσεις για τις δύο χώρες.

Οι ΗΠΑ παραμένουν ο πιο περιζήτητος προορισμός με 55.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου το 2010, εκ των οποίων το ένα τρίτο κατατέθηκε από την Κίνα, δηλαδή 6.500 περισσότερες σε σχέση με το 2009. Οι Μεξικανοί ακολουθούν μετά τους Κινέζους.

Η Γαλλία είναι στη δεύτερη θέση με 47.00 αιτήσεις ασύλου, καταγράφοντας αύξηση 13% με αιτήσεις κυρίως από μετανάστες από τη Γεωργία, το Μπανγκλαντές, την Αϊτή.

Η Γερμανία στην τρίτη θέση με 41.300 αιτήσεις, κυρίως από τις βαλκανικές χώρες.

Η μεγαλύτερη ομάδα υποψηφίων για χορήγηση ασύλου είναι οι Σέρβοι του Κοσόβου και ακολουθούν οι Αφγανοί και οι Κινέζοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου