Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Στο δικαστήριο της Χάγης Ελλάδα και Σκόπια

Αρχίζει σήμερα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης η προφορική διαδικασία της προσφυγής που κατέθεσαν τα Σκόπια κατά της Ελλάδας επικαλούμενη παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας που είχαν συνυπογράψει οι δύο πλευρές το 1995.
Πρόκειται για τη δεύτερη φάση της εξέτασης της προσφυγής που κατέθεσαν τα Σκόπια στις 13 Νοεμβρίου 2008. Είχε προηγηθεί η γραπτή διαδικασία, κατά την οποία οι δύο χώρες κατέθεσαν υπομνήματα, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από το δικαστήριο με την έναρξη της προφορικής διαδικασίας. Στην προσφυγή τους τα Σκόπια επικαλούνται παραβίαση του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας Ελλάδας-Σκοπίων λόγω της αντίρρησης της χώρας μας στην πρόσκληση για προσχώρηση της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008, στο Βουκουρέστι.
Η προφορική διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου και θα διεξαχθεί σε δύο γύρους. Τα Σκόπια θα εκθέσουν τα επιχειρήματά τους σήμερα και αύριο και θα ακολουθήσει η Ελλάδα την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο δεύτερος γύρος της προφορικής διαδικασίας θα αρχίσει στις 28 του μήνα, οπότε η πλευρά των Σκοπίων θα απαντήσει στα επιχειρήματα της ελληνικής και στις 30 Μαρτίου θα είναι η σειρά της Ελλάδας. Οι συνεδριάσεις θα είναι δημόσιες και θα μεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας του ΔΔΧ, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε μερικούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου