Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Οι ρυθμίσεις του ενεργειακού νομοσχεδίου

Ενεργειακό νομοσχέδιο "σκούπα", στο οποίο θα περιληφθούν οι διατάξεις για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, τους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας και Ελλάδας-Βουλγαρίας, τη δημιουργία φορέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τη διανομή φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και τη γεωθερμία προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα.

    Τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου παρουσίασαν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης.

    Ειδικότερα:

    -Οι διατάξεις για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ρυθμίζουν θέματα όδευσης, απαλλοτριώσεων, φορολογίας κλπ. του έργου. Η προώθηση των ρυθμίσεων στη Βουλή, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, αποτελεί μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτη υπέρ της υλοποίησης του έργου, παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

    -Για τους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδας - Βουλγαρίας οι διατάξεις που προωθεί το ΥΠΕΚΑ αναγνωρίζουν τα συγκεκριμένα έργα ως εθνικής σημασίας και δημόσιας ωφέλειας και ρυθμίζουν θέματα σχετικά με την έκδοση των αναγκαίων πράξεων για τη χωροταξική οριοθέτησή τους.

    -Ιδρύεται φορέας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και θα κάνει τους διαγωνισμούς και τις παραχωρήσεις περιοχών για έρευνες.

    Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως ανέφερε χθες ο κ. Μανιάτης σε ενεργειακό συνέδριο προβλέπουν:

    1.Εισαγωγή του συστήματος "ανοιχτής πόρτας" εκτός από το ισχύον μέχρι σήμερα σύστημα των "γύρων παραχωρήσεων". Οι περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα "ανοιχτής πόρτας", είναι διαθέσιμες σε μόνιμη βάση και μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και χορήγησης άδειας για έρευνα και εκμετάλλευση.

    2.Εισαγωγή επίσης της μεθόδου των "σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικών δεδομένων", που δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ στην Ελλάδα, παρά το ότι αποτελεί αναγνωρισμένη διεθνή πρακτική. Εξειδικευμένες εταιρίες του κλάδου επενδύουν με τον τρόπο αυτό σε έρευνες και τα δεδομένα που προκύπτουν πωλούνται ως πακέτα πληροφοριών - προγραμμάτων Ε-Π. Έτσι, η δαπάνη επιμερίζεται σε πολλούς ενδιαφερομένους γεγονός που θα επιτρέψει στο ελληνικό Δημόσιο να εξερευνήσει ευρείες περιοχές του θαλάσσιου χώρου ανέξοδα αλλά και ταυτόχρονα προσποριζόμενο όφελος από τη συμμετοχή του στα κέρδη από τα έσοδα διανομής των ερευνητικών δεδομένων από τον αδειούχο.

    3.Αύξηση της ερευνητικής περιόδου και της έκτασης των υπό αδειοδότηση οικοπέδων.

    4.Μείωση της φορολογίας.

    5.Υιοθέτηση αυστηρών περιβαλλοντικών κριτηρίων, σε συμμόρφωση και με τις νέες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού, ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη αξιοποίηση και η αποτροπή κάθε περιβαλλοντικής ρύπανσης.

    -Ίδρυση τριών νέων Εταιριών Παροχής Αερίου στις γεωγραφικές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα αποτελέσει βάση για την προκήρυξη διαγωνισμών για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών που θα συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο των τριών νέων Ε.Π.Α. και θα αναλάβουν τη διανομή του φυσικού αερίου στις αντίστοιχες περιοχές.

    -Ρυθμίσεις για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού χαμηλής θερμοκρασίας και τη διευκόλυνση μικρών και μεσαίων επενδυτών που επιθυμούν να υλοποιήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ, με αξιοποίηση γεωθερμικού δυναμικού χαμηλής θερμοκρασίας και δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν επιχειρηματικό σχέδιο για ολόκληρο το γεωθερμικό πεδίο όπως απαιτείται με βάση το ισχύον σήμερα καθεστώς.

    Στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε εκτενέστερη συζήτηση για τη γεωθερμία με αφορμή τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την εκμίσθωση τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης. Ο διαγωνισμός αφορούσε τα πεδία στο Δέλτα ποταμού Νέστου, το Δέλτα Έβρου, τη Σαμοθράκη, την κεντρική και νότια Χίο και συγκεντρώθηκαν 18 προσφορές συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, από έξι εταιρίες ή Κοινοπραξίες. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας κ. Ε. Βενιζέλος χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ενώ η υπουργός Παιδείας κα Α. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι όταν υπάρχει σοβαρή προετοιμασία, η αγορά ανταποκρίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου