Δεν είναι η πρώτη φορά που μέσα από αυτό το blog αναφέρομαι σε hackerspaces. Πριν κάτι παραπάνω από τρία χρόνια είχα γράψει ένα αρθράκι για το πως μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα χώρο για hacking. Μέσα σε διάφορες κοινότητες στην Ελλάδα αλλά και έξω από αυτές θα βρείτε ανθρώπους με απίστευτη τεχνογνωσία, όρεξη για δουλειά και πολύ μεράκι. Ενδεικτικά στο HelLUG, το GreekLUG, το PatrasLUG, το KLUG, στα μητροπολιτικά δίκτυα όπως το AWMN και το ευρύτερο WNA, στις κοινότητες ρομποτικής όπως το GRobot, το Ελληνικό chapter του OWASP, τα παλικάρια του hlektronika, είναι μόνο μερικά παραδείγματα από κοινότητες, ομάδες και οργανώσεις που όχι μόνο έχουν μερικά παραδείγματα κοινοτήτων που μέσα τους έχουν άτομα με απίστευτη τεχνογνωσία και όρεξη για δουλειά.
Τα hackerspaces είναι φυσικοί χώροι που έχουν σκοπό να φέρουν κοντά μέλη από τέτοιες κοινότητες ώστε να συνεργαστούν να ανταλλάξουν απόψεις και να λειτουργήσουν σαν ανοιχτές εργαστήρια για τέτοιες κοινότητες, παρέχοντας εργαλεία από υπολογιστές και servers μέχρι δράπανα, φρέζες και κολλητήρια και όλα αυτά διαθέσιμα για χρήση. Αυτή ακριβώς η νοοτροπία έκανε πολλούς ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα στην Γερμανία (με την καταλυτική παρουσία του Chaos Computer Club) αλλά και σε άλλα (αρχικά γερμανόφωνα) κράτη με το κάθε hackerspace να έχει τις δικές του αρχές και το δικό του τρόπο λειτουργίας. αργότερα δημιουργήθηκαν hackerspaces σε πολλά μέρη στην Ευρώπη και στην Αμερική αλλά και παγκόσμια. (δείτε μια λίστα με πολλά hackerspaces στο wiki του hackerspaces.org).
Στην Ελλάδα.
Αν ρίξτε μια ματιά προσεκτική ματιά στο χάρτη θα δείτε ότι στην Ελλάδα ήδη υπάρχουν τρία hackerspaces. Το P-Space (το hackerspace που ίδρυσαν τα μέλη του PatrasLUG), το Thessaloniki GNU-Linux lab (που λειτουργεί με την υποστήριξη του GreekLUG) και το KLUG (που είναι το εργαστήριο της ομώνυμης κοινότητας χρηστών Linux της Κοζάνης). Όπως γίνεται αντιληπτό, τα LUGs και γενικά ο χώρος του Ελεύθερου Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα είναι η κινητήρια δύναμη για την δημιουργία hackerspaces στην χώρα μας. Όμως η μετεξέλιξη από ένα εργαστήριο ΕΛ/ΛΑΚ σε ένα hackerspace δεν γίνεται από την μια νύχτα στην άλλη (άλλωστε η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα) όμως σιγά-σιγά τα εργαστήρια αυτά εμπλουτίζονται και σταδιακά γίνονται Hackathons για το Arduino από το P-Space, και ελπίζω στο μέλλον να καταφέρουμε να δούμε παρόμοια events και την Κοζάνη και στην Θεσσαλονίκη.
Ελλάδα είναι όμως και η Αθήνα
Περίεργος τίτλος θα μου πείτε όμως στο παραπάνω χάρτη θα δείτε ότι στην Αθήνα στην οποία τυχαίνει να ζω και να εργάζομαι δεν υπάρχει κάποιο hackerspace. Αν και το είχα πάντα στην άκρη του μυαλού μου πίστευα ότι η μέρα που θα έβλεπα hackerspace στην Αθήνα ήταν μακριά, μέχρι που καθώς διάβαζα μια ανάρτηση στο blog του φίλου Βαγγέλη Μπαλάσκα για το hackfest4 (είναι το πέμπτο στην σειρά απλά η αρίθμηση αρχίζει από το μηδέν) για την δημιουργία ενός hackerspace στην Αθήνα.
Μιας και το πρωί της Κυριακής μου ήταν ελεύθερο είπα να πάω στο hackfest4 που γινόταν στο Egalite (κοντά το σταθμό Πευκάκια του ΗΣΑΠ στην Νέα Ιωνία), οφείλω να ομολογήσω ότι εντυπωσιάστηκα από το πόσος κόσμος είχε μαζευτεί (και συνέχεια μαζευόταν και περισσότεροι). Μετά από τις αρκετά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για το hackademic challenges (από τον Αναστάση Στασινόπουλο) και την ομιλία του Βαγγέλη Μπαλάσκα για το Ziproxy και το Privoxy ο Πιέρρος Παπαδέας μας μίλησε για την ιδέα του hackerspace.gr.
Συνοπτικά η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος στην Αθήνα που θα μπορούμε να δουλέψουμε στα opensource project όλοι μαζί και ο καθένας μόνος του, να συνεργαστούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες. Η ιδέα είναι ότι ο χώρος ουσιαστικά είναι ανοιχτός σε όλους, σκοπός δεν είναι η δημιουργία ενός ακόμη συλλόγου ή μιας ακόμη κοινότητας αλλά η δημιουργία ενός χώρου που τα μέλη διάφορων κοινοτήτων αλλά και ατομικά μπορούν να μαζεύονται και να ανταλλάσσουν απόψεις και να κάνουν δημιουργικά πράγματα.
Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται πολλά πράγματα, κυρίως μεράκι (που από ότι βλέπω υπάρχει) αλλά και υλικοτεχνικές υποδομές, από τα απλά τραπέζια, έπιπλα, βιβλία, περιοδικά, υπολογιστές, routers, WiFi αλλά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα, κολλητήρια, τρυπάνια, δράπανα και ότι άλλο φανταστείτε. Νομίζω ότι είναι μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, για να πετύχει όμως χρειάζεται συμμετοχή από όλους όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για κάτι τέτοιο. Η χρηματοδότηση του όλου project θα γίνεται από τα μέλη του με τελείως διαφανείς διαδικασίες (ευτυχώς που υπάρχει και το αντίστοιχο Ελεύθερο Λογισμικό για αυτή την δουλειά) και το κόστος θα κυμαίνεται γύρω στα 30-40 ευρώ μηνιαίος αρχικά (όσο περισσότεροι μαζευτούν τόσο μικρότερο το κόστος φυσικά). Μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί 13-14 άτομα που θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με το όλο project. Αν θέλετε να βάλτε το λιθαράκι σας σε αυτή την προσπάθεια μπορείτε να προσθέστε τα στοιχεία σας στην σελίδα του wiki του hackerspace.gr με τα άτομα που επιθυμούν να ασχοληθούν ενεργά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου