Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Δέκα συμβουλές για «οικονομική» κηπουρική

Αν είστε λάτρης της κηπουρικής αλλά τα οικονομικά σας έχουν συρρικνωθεί και σκέφτεστε να εγκαταλείψετε τα αγαπημένα σας φυτά, ξανασκεφτείτε το αφού διαβάσετε πρώτα τον 10λογο της «οικονομικής» κηπουρικής:
1. Ξεχάστε τα χημικά λιπάσματα και επενδύστε στη δημιουργία φυτικού κοπμπόστ από τα υπολείμματα του κήπου και της κουζίνας. Όχι μόνο θα γλιτώσετε χρήματα, αλλά θα είστε σίγουροι ότι τα φυτά σας τρέφονται οργανικά!
2. Αντικαταστήστε τα χημικά εντομοκτόνα και φάρμακα με βιολογικά σκευάσματα που θα φτιάχνετε μόνοι σας στην κουζίνα. Υπάρχουν λύσεις σχεδόν σε όλα τα προβλήματα!
3. Ξεκινήστε την καλλιέργεια από σπόρους! Δεν χρειάζεται να αγοράζετε έτοιμα φύτρα για τα περισσότερα φυτά. Αγοράστε αντ΄αυτού σπόρους και απολαύστε όλη την διαδικασία από το φύτρωμα μέχρι την καρποφορία.
4. Μάθετε να πολλαπλασιάζετε τα φυτά σας. Αντί να αγοράζετε κάθε χρόνο καινούρια φυτά, απλά επενδύστε σε ένα καλό βιβλίο για τις μεθόδους πολλαπλασιασμού και φτιάξτε το δικό σας φυτώριο.
5. Ανταλλάξτε σπόρους και πολλαπλασιαστικό υλικό με φίλους ή με γείτονες. Αν έχετε περίσσευμα από τους σπόρους που αγοράσατε ή αν σας αρέσει ένα φυτό ενός φίλου, απλά προτείνετε μια ανταλλαγή. Και οι δύο θα βγείτε κερδισμένοι.
6. Αφήστε τη δημιουργικότητα σας να εκφραστεί και φτιάξτε γλάστρες από καθημερινά αντικείμενα του σπιτιού που σας είναι άχρηστα. Ένας κάδος σκουπιδιών που χάλασε το καπάκι, ένα παλιό σουρωτήρι, ένας ανοξείδωτος τενεκές ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φιλοξενήσει λίγο χώμα, μπορεί να γίνει γλάστρα για τα φυτά σας.
7. Μην αγοράζετε φτηνά εργαλεία. Να είστε προσεκτικοί κατά την αγορά του εξοπλισμού. Προτιμήστε μια πιο ακριβή επιλογή που σας παρέχει όμως εγγύηση ποιότητας από το αντικαθιστάτε κάθε χρόνο τα εργαλεία σας.
8. Εξοικονομήστε νερό εκμεταλλευόμενοι το νερό της βροχής και καλύψτε το χώμα με οργανικό υλικό για να αποφεύγετε την εξάτμιση του νερού. Μπορείτε να αγοράσετε συλλέκτες νερού τους οποίους θα τους συνδέσετε με τον αγωγό που μεταφέρει το βρόχινο νερό στην αποχέτευση. Έτσι, το νερό θα πέφτει στον συλλέκτη και θα διαφεύγει μόνο ότι περισσεύει.
9. Ασχοληθείτε εσείς με τον κήπο σας και μην πληρώνετε κηπουρό για την εβδομαδιαία συντήρηση. Η κηπουρική προσφέρει χαρά και ευεξία. Γιατί να χάνετε την ευκαιρία;
10. Αγοράζετε φυτά που ταιριάζουν στις συνθήκες της περιοχής ώστε να έχετε τις λιγότερες απώλειες και προβλήματα. Ένα φυτό που μεγαλώνει σε μη ευνοϊκό περιβάλλον είναι αδύναμο και άρα ευαίσθητο σε προσβολές. Όσο και να σας αρέσει ένα φυτό, είναι κρίμα να το αγοράσετε και να το χάσετε σε ελάχιστο χρόνο.

Πηγή livingreen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου