Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ξεκινά δοκιμές ο «υποβρύχιος χαρταετός»


Χρηματοδότηση ύψους 530.000 λιρών Αγγλίας θα λάβει από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Carbon Trust* η εταιρεία κυματικής ενέργειας Minesto, για να δοκιμάσει στη βόρεια Ιρλανδία τη νέα της τεχνολογία «Deep Green».

Η νέα τεχνολογία περιλαμβάνει μια γεννήτρια, προσκολλημένη σε ένα πτερύγιο και ένα πηδάλιο, δεμένο στον πυθμένα του ωκεανού. Το καλώδιο με το οποίο είναι δεμένο το πηδάλιο φτάνει τα 100 μέτρα. Η γεννήτρια που κυματίζει στη θάλασσα έχει σχήμα χαρταετού.


Αν οι δοκιμές πετύχουν, η Minesto σχεδιάζει να εγκαταστήσει τους «υποβρύχιους χαρταετούς» στις ακτογραμμές του Ηνωμένου βασιλείου για την παραγωγή 530 GWh ετησίως μέχρι το 2020. Η παραγόμενη ενέργεια θα είναι ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μιας πόλης όπως το Newcastle.


Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι ο «υποβρύχιος χαρταετός» μπορεί να λειτουργήσει σε χαμηλότερα ρεύματα, συγκριτικά με τις υπάρχουσες τεχνολογίες κυματικής ενέργειας.


Επιπλέον, χάρη στο σχήμα του και στο πηδάλιο που διαθέτει, μπορεί να επιταχύνει αποτελεσματικά την ταχύτητα του νερού που εισέρχεται στη γεννήτρια, αυξάνοντας σημαντικά την παραγόμενη ενέργεια, κάτι που συνεπάγεται μείωση του κόστους.


* Η Carbon Trust είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία που ενισχύει επιχειρήσεις να αυξήσουν τα κέρδη μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων, εξοικονομώντας ενέργεια και προωθώντας τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών.


«Η τεχνολογία Deep Green της Minesto μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κόστους κυματικής ενέργειας και να δημιουργήσει ευκαιρίες για την παραγωγή ενέργειας στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Benj Sykes, διευθυντής του τμήματος καινοτομίας της στην Carbon Trust.


«Η ενίσχυση από την Carbon Trust βοήθησε πραγματικά τη Minesto να επιταχύνει την τεχνική της ανάπτυξη και αποδεικνύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μεγάλες φιλοδοξίες για το Θαλάσσιο Πρόγραμμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», απάντησε ο Anders Jansson, διευθυντής της Minesto.


Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου