Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ποιος κυβερνά επιτέλους αυτόν τον τόπο;

Ένα άρθρο κόλαφος για την κυβέρνηση του μνημονίου από το σημερινό Παρόν που απαντάει στο ερώτημα όλων μας, ποιος(οι) κυβερνούν την Ελλάδα σήμερα.
Μαριονέτες οι υπουργοί - Αποφασίζουν εξωθεσμικοί σύμβουλοι...

Ορατό στους πάντες πλέον είναι το ότι οι εξωτερικές υποθέσεις της χώρας εξελίσσονται από το κακό στο χειρότερο.

Ανύπαρκτο σχέδιο βαλκανικής πολιτικής, τραγική κατάσταση στη Θράκη, με ασύδοτους τους ανθρώπους της Άγκυρας να ασκούν εκεί «πολιτικές» συνδιοίκησης, κατάσταση ταπεινωτική για την Ελλάδα στο Αιγαίο, με την Τουρκία να αλωνίζει σε θάλασσα και αέρα και με τον Νταβούτογλου να ειρωνεύεται ξεδιάντροπα την ελληνική κυβέρνηση, παραλυσία πολιτικής για το Κυπριακό, με τους Ελληνοκύπριους να διαπραγματεύονται αβοήθητοι από το εθνικό κέντρο με Άγκυρα, Λονδίνο και Ουάσινγκτον, δουλοπρέπεια απέναντι στις ΗΠΑ, συμπλεγματικές συμπεριφορές απέναντι στην Άγκυρα.
Ποιος ευθύνεται γι' αυτά τα χάλια; Ποιος διαχειρίζεται κατά τόσο ελεεινό τρόπο τις εθνικές υποθέσεις; ......

Το πράγμα δεν είναι δυστυχώς περίεργο. Είναι σαφέστατο πλέον: Δεν κυβερνά συγκροτημένος ελληνικός νους, κατά τα οριζόμενα από το πολίτευμα, τα εθνικά μας θέματα. Κυβερνά μια σκοτεινή παρέα «έμπιστων» και ερασιτεχνών της πολιτικής, εξωθεσμικοί παράγοντες, ξένοι «ειδικοί», φίλοι και στενοί συγγενείς ενός πρωθυπουργού που δεν φαίνεται να είναι σε θέση να αντιληφθεί ποια είναι τα καθήκοντά του και ότι υπάρχουν θεσμοί συγκεκριμένοι, μέσω των οποίων ασκείται σε μια δημοκρατία η εκτελεστική εξουσία.
Ποιος και πώς κυβερνά σήμερα την Ελλάδα; Τα οικονομικά -και κατ' επέκτασιν τα κοινωνικά- ζητήματα της χώρας ορίζονται, ως γνωστόν, από μια άτυπη πλην ισχυρή κυβέρνηση που συγκροτούν οι ξένοι δανειστές της Ελλάδας μέσω του διαβόητου Μνημονίου, με «σερβιτόρους» έλληνες υπουργούς.
Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής το δράμα έχει άλλη όψη και άλλο περιεχόμενο: Εδώ έχει προσωπικά φροντίσει ο Γ. Παπανδρέου να κατασκευάσει έναν μηχανισμό εκτός των πλαισίων της ελληνικής διπλωματίας, ένα κατασκεύασμα μέσω του οποίου κινείται στο διεθνές περιβάλλον της χώρας καταπώς νομίζει αυτός καλύτερα! Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών αγνοούνται. Άνθρωποι παρασκηνίων, τύπου Άλεξ Ρόντος, διάφοροι έμπιστοι «σύμβουλοι», ακόμη και μέλη της οικογένειας του πρωθυπουργού, όπως ο αδελφός Νίκος, αναμειγνύονται στην «προώθηση» ή στο «θάψιμο» διαφόρων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Σε ρόλο υπουργού Εξωτερικών εμφανίζεται ένας φίλος του πρωθυπουργού, εκ των «εμπίστων», που κυκλοφορεί αγέρωχος ως υπεύθυνος διεθνών δημοσίων σχέσεων του Γ. Παπανδρέου. Ραντεβού για «δουλειές» στο εξωτερικό, ανατολικά της Ελλάδας, κλείνονται με πρόσωπα γνωστά στα διεθνή παρασκήνια μόνο για τις «διαμεσολαβητικές» ικανότητές τους.

Ποιος χειρίζεται τις εθνικές υποθέσεις; Τι συμβαίνει στα σκοτάδια; Εδώ δεν μιλάμε πλέον για μια τρέχουσα ή έστω έκτακτων συνθηκών «μυστική διπλωματία». Μιλάμε για απαράδεκτα, για πρωτοφανή πράγματα. Είναι εξοργιστικά αυτά που αποκαλύπτονται από μια πρωθυπουργική σύμβουλο (διά των εγγράφων που βγήκαν στη φόρα μέσω WikiLeaks), την κυρία Πωλίνα Λάμψα, που ενημερώνει(!) την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2009, για το πώς έχει οργανωθεί από τον Γ. Παπανδρέου ένα «αναπτυσσόμενο» γραφείο, «ξεχωριστό από το ΠΑΣΟΚ και από το υπουργείο Εξωτερικών»! Η εν λόγω σύμβουλος αναφέρει (ανήσυχη παρά ταύτα!) ότι «υπάρχει πολλή μυστική διπλωματία» σε εξέλιξη, πράγμα που αφήνει περιθώρια για «σύγχυση» στον τομέα των πληροφοριών. Καταπληκτικά πράγματα, ενδεικτικά της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική εξωτερική πολιτική.


• Είναι χαρακτηριστικό της τραγελαφικής κατάστασης που επικρατεί και το γεγονός ότι ελάχιστοι πλέον πιστεύουν πως ειδικά σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς στα εθνικά θέματα υπάρχει κάποια θεσμικού τύπου λειτουργία.


Τα πάντα, αντίθετα, κινούνται από εξωθεσμικούς παράγοντες και «όργανα» που έχουν μοναδικό σημείο αναφοράς τον ίδιο τον Γιώργο, αλλά δεν έχουν, υπογραμμίζουμε, καμιά θεσμική ιδιότητα!


Γίνεται όμως έτσι εξωτερική πολιτική, με εξωθεσμικούς παράγοντες και όργανα, ερήμην της Βουλής, ερήμην της ίδιας της κυβέρνησης;


Εκτός κι αν η εξωτερική πολιτική και ειδικότερα οι χειρισμοί των κρίσιμων εθνικών θεμάτων έχουν... ιδιωτικοποιηθεί και είναι αποκλειστικό προνόμιο του Γιώργου και κάποιων «κολλητών» του, μεταξύ αυτών και του αδελφού του Νίκου!


Ειδικότερα, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες στελεχών απ' το περιβάλλον του πρωθυπουργού, αυτήν τη στιγμή οι χειρισμοί των εθνικών θεμάτων, καθώς και άλλων κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, καθορίζονται από δύο κύκλους «συμβούλων», που λειτουργούν ανεξάρτητα ο ένας απ' τον άλλο και έχουν σημείο αναφοράς τον Γ. Παπανδρέου:


1. Ο ένας «κύκλος» λειτουργεί με επικεφαλής την ευρωβουλευτή και φίλη του πρωθυπουργού Μαρ. Κοππά. Σ' αυτόν τον «κύκλο» συμμετέχει και η κ. Πωλίνα Λάμψα.


2. Ο άλλος «κύκλος», που κυρίως ασχολείται με «ειδικές» αποστολές, έχει επικεφαλής τον γνωστό Άλεξ Ρόντος.


Ποιος κυβερνά, λοιπόν; Ο πρωθυπουργός; Φίλοι και συγγενείς του; Μη κυβερνητικές οργανώσεις; Έλληνες και ξένοι «σύμβουλοι» συνεργαζόμενοι απορρήτως; Ποια μυστικά διαχειρίζονται; Τι επιδιώκουν; Ποιοι τους κινούν; Πόσο συμμετέχουν Αμερικανοί ή εκπρόσωποί τους στην Αθήνα στον σχεδιασμό αυτής της ξεπεσμένης, ψοφοδεούς πολιτικής που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση; Και πώς θα δοθεί ένα τέλος σ' όλο αυτό το αίσχος, που ντροπιάζει τη χώρα; Δεν κοκκινίζει από ντροπή η Βουλή; Τα πράγματα οδηγήθηκαν πλέον έως και στο να «απαγορεύει» ευθέως στην Ελλάδα μια αναιδέστατη Τουρκία να έχει υφαλοκρηπίδα το Καστελλόριζο! Τι άλλο εξευτελιστικό θα ακολουθήσει άραγε;

Οργή, θλίψη και απελπισία.

Για μια ακόμη φορά στη μεταπολεμική Ελλάδα ξεπροβάλλει το δραματικό ερώτημα: «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;»


Χαρτί και καλαμάρι...


Οι Έλληνες, και κυρίως οι διπλωμάτες, δεν ήξεραν τα έργα και τις ημέρες της άτυπης συμβούλου του πρωθυπουργού, της εκλεκτής του κυρίας Πωλίνας Λάμψα. Στους Αμερικανούς όμως τα έλεγε όλα χαρτί και καλαμάρι. Μέχρι που κάρφωνε ακόμα και τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Χριστόφια.


Τα παρακάτω αποσπάσματα από τις εξομολογήσεις της στον αμερικανό πρέσβη είναι αρκετά χαρακτηριστικά, αποσπάσματα που στη συνέχεια ο κ. πρέσβης μετέφερε εκεί όπου έπρεπε...


• Ο κ. Σπέκχαρντ αναφέρει επίσης στο τηλεγράφημά του ότι «η Λάμψα σημείωσε πως και ο Άλεξ Ρόντος λειτουργεί σαν άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού μακριά από το προσκήνιο και πως έχει αναλάβει ειδικούς ρόλους και αποστολές για λογαριασμό του κ. Παπανδρέου».


«Η Λάμψα είπε ότι ο κύπριος Πρόεδρος Χριστόφιας δεν εμπιστεύεται τον υπουργό Εξωτερικών του και ως εκ τούτου τα ελληνικά μηνύματα που περνάνε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου δεν θα έχουν την επιθυμητή ανταπόκριση. Ωστόσο, ο Χριστόφιας ποτέ δεν θα υποβαθμίσει δημοσίως τον υπουργό Εξωτερικών Κυπριανού».



Ανησυχία

για τα εθνικά

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα μόνο ανησυχητικές είναι.


Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, σε συνδυασμό με την υφαλοκρηπίδα, η Τουρκία έχει αφεθεί απ' την ελληνική κυβέρνηση να οργιάζει, χωρίς καμιά ουσιαστική αντίδραση.


Μάλιστα το τουρκικό θράσος έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε να κάνουν ουσιαστικά πειρατεία σε ιταλικό ερευνητικό σκάφος που κινούνταν στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα στην περιοχή γύρω απ' το Καστελλόριζο! Η ελληνική αντίδραση ήταν ανύπαρκτη, αφού το υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε σε μια άτονη ανακοίνωση.


Προφανέστατος ο τουρκικός στόχος. Να αμφισβητήσει έμπρακτα τα δικαιώματα της Ελλάδας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ του Καστελλόριζου. Αυτό δηλαδή που προκλητικότατα και μπροστά στον υπουργό Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα είπε ο τούρκος ομόλογός του, Νταβούτογλου, και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, πάλι χωρίς ουσιαστική αντίκρουση.


Ενώ σε ό,τι αφορά στο Σκοπιανό, προξένησε αλγεινή εντύπωση ότι τη μέρα που ξεκίνησε η εκδίκαση της προσφυγής των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εκείνη τη μέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος βγήκε (με τη συνέντευξή του στο Mega) να ισχυριστεί ότι... οι Σκοπιανοί ας λέγονται όπως θέλουν!


Επίσης έχει προξενήσει εντύπωση η «υποβαθμισμένη» ελληνική παρουσία στη Χάγη (έχει επικεφαλής τον πρέσβη κ. Σαββαΐδη), ενώ αντίθετα η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει πάει εκεί με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μιλόσοσκι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου