Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τυχόν ραδιενέργεια στην Ελλάδα

RADIOENERGEIAΚαθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι ειδικοί επιστήμονες σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις από την διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία, στην Ελλάδα. 
Ενημερώνοντας σχετικά τις επιτροπές Περιβάλλοντος και Τεχνολογίας της Βουλής, διαβεβαίωσαν ότι δεν συντρέχει μέχρι στιγμής κανένας κίνδυνος ανησυχίας για τη χώρα μας και πρόσθεσαν ότι από την πρώτη στιγμή ήταν σε κατάσταση "έκτακτης ανάγκης", καθώς και ότι με το αυτόματο τηλεμετρικό σύστημα παρακολουθούν το φαινόμενο για την επόπτευση της ραδιενέργειας.

Ο κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος", διαβεβαίωσε ότι τα εργαστήρια του Κέντρου καθώς και της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας είναι καθ' όλα έτοιμα και από αύριο ξεκινούν να κάνουν τους πρώτους δειγματοληπτικούς ελέγχους, με δείγματα που έχουν ληφθεί από τα τελωνεία.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε) Χρήστος Χουσιάδας επεσήμανε ότι από τα δύο δίκτυα μέτρησης της ραδιενέργειας, προκύπτει ότι "τίποτα κακό δεν έχει συμβεί", σε ό,τι αφορά στη χώρα μας.

Όπως εξήγησε το "αλάρμ δίκτυο" δίνει σήμα έγκαιρης ενημέρωσης σε περίπτωση εντοπισμού ραδιενέργειας και το άλλο κάνει μετρήσεις. Μέχρι στιγμής δείχνει ευθεία γραμμή, που σημαίνει ότι είναι κάτω και από τα ανιχνεύσιμα όρια.

"Η Ελλάδα είναι επιχειρησιακά έτοιμη για ενδεχόμενο πυρηνικής απειλής. Προβλέπεται στο σχέδιο "Ξενοκράτης", που έγινε μετά την εμπειρία του Τσερνομπίλ. Υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ραδιολογικού κινδύνου και ραδιενεργής έκκλησης", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χουσιάδας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης σημείωσε ότι ακόμα και να έρθει στη χώρα μας ραδιενεργό νέφος, θα είναι πολύ χαμηλή η περιεκτικότητα του και δεν θα είναι ανιχνεύσιμη.

AΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου