Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Όμηροι των σκουπιδιών

 


Εκατοντάδες τόνοι ξεχειλίζουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
 
Σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτέθηκε χθες στη διοίκηση του δήμου.
 
Φταίει η έλλειψη καυσίμων και προσωπικού, είπε ο Γ. Μπουτάρης.
Του Βαγγέλη Πλάκα 
 
Εκατοντάδες τόνοι σκουπιδιών παραμένουν στους δρόμους της πόλης, για μια εβδομάδα πλέον, σχηματίζοντας βουνά τόσο σε περιοχές του κέντρου όσο και περιφερειακά.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας Στάθης Αβραμίδης επισήμανε πως η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί και η πόλη να καθαρίσει έως το τέλος της εβδομάδας, ενώ την πιο οριστική λύση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης την τοποθέτησε το καλοκαίρι, καθώς σημείωσε πως τότε αναμένεται το σύστημα καθαριότητας στην πόλη να παρουσιάσει βελτίωση. 
 
Έμειναν από... καύσιμα
Το πρόβλημα άρχισε να εμφανίζεται την προηγούμενη Τετάρτη. Η εταιρεία που παρέχει καύσιμα στα οχήματα του δήμου, επικαλούμενη μεγάλο συσσωρευμένο χρέος, δεν προμήθευσε πετρέλαιο τα απορριμματοφόρα, κάτι που οδήγησε στη διακοπή της αποκομιδής για δύο ημέρες. Εντάθηκε ωστόσο εξαιτίας έλλειψης προσωπικού, καθώς έληξαν οι οκτάμηνες συμβάσεις 800 εργαζόμενων στην υπηρεσία καθαριότητας. Η πρόσληψη των 912 νέων συμβασιούχων θα γίνει σε περίπου μια εβδομάδα. 
 
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου 
Το θέμα συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με σύσσωμη την αντιπολίτευση να εξαπολύει επίθεση στη διοίκηση του δήμου ζητώντας να καθαρίσει άμεσα η πόλη. “Η πόλη βρομάει. Απαιτούμε να καθαρίσει. Είχατε πει πως τον πρώτο χρόνο δεν θα κάνετε έργο, αλλά η πόλη θα είναι καθαρή”, δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας. “Η κατάσταση με τα σκουπίδια παρατράβηξε. Απαξιώνεται ο μηχανισμός καθαριότητας, ώστε να μπει στη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση”, σημείωσε ο κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής επισήμανε πως η κατάσταση στο κέντρο είναι δραματική και πρόσθεσε πως “δεν περιμένουμε θαύματα από το δήμο αλλά μια ανθρώπινη καθαριότητα”. Ο κ. Χρήστος Μάτης τόνισε πως η διοίκηση πρέπει να απαντήσει γιατί δεν έχουμε καθαρή πόλη και να λύσει το πρόβλημα.
Ο κ. Μπουτάρης ζήτησε υπομονή, απέδωσε το πρόβλημα της έλλειψης βενζίνης για τα απορριμματοφόρα σε λάθος τιμολόγηση της εταιρείας που προμηθεύει με καύσιμα το δήμο, ενώ επισήμανε και την έλλειψη προσωπικού λόγω της λήξης των συμβάσεων. Πρόσθεσε ότι εξετάζεται η επιβολή προστίμων σε ιδιοκτήτες καταστημάτων που πετούν ανεξέλεγκτα σκουπίδια στους δρόμους. Ο κ. Αβραμίδης τόνισε πως η καθαριότητα δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί και για αυτό ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προσλάβει τους 912 συμβασιούχους. 
Στη χθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και η συνεργασία μεταξύ του δήμου και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών, δίχως ωστόσο επί του παρόντος να εγκριθεί σύμβαση. Προβλέπεται να ξεκινήσει σε περίπου τέσσερις μήνες και θα λειτουργεί πλήρως σε έναν χρόνο. Θα λειτουργήσει με 5.000 μπλε κάδους και δέκα ειδικά απορριμματοφόρα. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων ήταν έντονες καταγγέλλοντας προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του τομέα καθαριότητας. Εξαιτίας μάλιστα των εντάσεων η συνεδρίαση διακόπηκε για 15 λεπτά. Ανάλογες ενστάσεις διατυπώθηκαν και από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όπως επίσης και για τα οφέλη που προβλέπει η σύμβαση για το δήμο.  
 
 
  • Διαμάχη για το τεχνικό πρόγραμμα. Την αναβολή της προγραμματισμένης για αύριο έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος 2011 ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση από τη διοίκηση, καθώς ως χθες το μεσημέρι δεν είχαν στα χέρια τους τη σχετική εισήγηση. Τελικά το σχέδιο του τεχνικού προγράμματος διανεμήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με τη διοίκηση του δήμου να παραδέχεται πως υπήρξε καθυστέρηση, δίχως ωστόσο, λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, να αποδέχεται την αναβολή της συζήτησης. Στις 31 Μαρτίου προβλέπεται ειδική συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού.
 
 
ΝΔ Θεσσαλονίκης: Κάλυψη σε Παπαγεωργόπουλο, επίθεση σε Μπουτάρη
 
Για προσπάθεια να παρουσιάσει το χρέος τού δήμου υψηλότερο από το πραγματικό, ώστε να δικαιολογήσει τη μείωση του προϋπολογισμού και των δημοτικών έργων για το 2011, κατηγόρησε τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος. «Η διοίκηση Μπουτάρη εμφανίζει ανυπόστατα στοιχεία, που παρουσιάζουν το χρέος υψηλότερο από το πραγματικό, με σκοπό να δικαιολογήσει τη μνημονιακή πολιτική της στον δήμο. Προετοιμάζει, δηλαδή, την κοινή γνώμη για ουσιαστική μείωση των δαπανών, που σημαίνει συρρίκνωση του δημοτικού έργου. Η αλήθεια είναι ότι τα κονδύλια μειώνονται κατά 40% από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τη μείωση αυτή η διοίκηση Μπουτάρη προσπαθεί να την αποδώσει στη ΝΔ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρτζόπουλος. 
Επίσης ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ εμφανίστηκε να συμφωνεί με τη στάση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης Κώστα Γκιουλέκα, ενώ υπερασπίστηκε το έργο της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου. «Άλλο είναι το θέμα της υπεξαίρεσης, για το οποίο, όπως τονίζει συνεχώς ο Κώστας Γκιουλέκας, ζητούμε και εμείς να αποδοθούν ευθύνες από τη δικαιοσύνη, και άλλο η συνολική προσφορά των περασμένων διοικήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, τις οποίες τιμούμε», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου