Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Γιώργος: «Επιτακτική ανάγκη η συµφωνία για Ελλάδα - Ευρώπη»

Ο έλληνας Πρωθυπουργός  Γιώργος Παπανδρέου στην  κοινή συνέντευξη Τύπου µε  την Ανγκελα Μέρκελ, µετά  τη χθεσινή συνάντησή τους  στο Βερολίνο  «Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει συνολική συµφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου, αλλιώς τα πράγµατα θα γίνουν πολύ δύσκολα για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα», τόνισε αργά χθες το βράδυ οΠρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας έναν απολογισµό της συνοµιλίας που είχε µε την καγκελάριο της Γερµανίας Ανγκελα Μέρκελ. «Εχει ευθύνες η Ευρώπη»(το ίδιο και εσείς κύριε Παπανδρέου), υποστήριξε ο κ Παπανδρέου, «να τελειώνουµε µε αυτή την ιστορία, να γυρίσουµε σελίδα και να µην ξαναβρεθούµε µπροστά σε µια τέτοια κρίση όπως αυτή που αντιµετωπίζει εδώ και µήνες η ευρωζώνη». 
ΕΠΙΜΗΚΥΝςη. Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η παροχή στην Ελλάδα της επιµήκυνσης για την αποπληρωµή του δανείου είναι «προδιαγεγραµµένη. Είναι όµως λογικό να µη λαµβάνονται σπαστές αποφάσεις, αλλά να υπάρξει συνολική αντιµετώπιση του προβλήµατος. Και αυτό είναι κάτι που συµφέρει την Ελλάδα». Πάντως η Ανγκελα Μέρκελ,µε το βλέµµα στραµµένο στο εσωτερικό της χώρας της και ουσιαστικά λειτουργώντας υπό τιςεντυπώσεις που δηµιουργεί η συντριπτική ήττα που υπέστη την περασµένη Κυριακή στο Αµβούργο, επαναβεβαίωσε την άρνησήτης να δώσει τώρα λύση στο συνολικό πρόβληµα της ευρωζώνης, µέρος του οποίου αποτελεί το «ελληνικό πρόβληµα».
«Ολα έµειναν στο τραπέζι», ήταν το σχόλιο µέλους της κυβερνητικής αποστολής. Είναι ενδεικτικό ότι η καγκελάριος, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε τις «δύσκολες» αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τα δύσκολα µέτρα που προκαλούν αντιδράσεις και απεργίες στην Ελλάδα, εν τούτοις αρνήθηκε να δώσει το τελικό οκέι για την επιµήκυνση του ελληνικού δανείου και να δεσµευτεί για έγκαιρη και οριστική λύση στο πρόβληµα της Ευρώπης(Η Κυρία Ανγκελα Μέρκελ θέλει να παραμείνει το αφεντικό της υπόθεσης!) . Οπως διεφάνη και από τις δηλώσεις που έκαναν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Γιώργος Παπανδρέου στην καγκελαρία µετά τη συνάντηση, ύστερα από το εκλογικό αποτέλεσµα της Κυριακής η καγκελάριος έχει στρέψει όλες τις προσπάθειές της στις κρίσιµες για την παραµονή των Χριστιανοδηµοκρατών στην εξουσία εκλογές στο κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεµβέργης στα τέλη Μαρτίου. Με τον γερµανικό Τύπο να υποστηρίζει ότι η Ανγκελα Μέρκελ«τιµωρήθηκε» την Κυριακή για την εφεκτική στάση που τηρεί έναντι της Ελλάδας, µοιάζει µάλλον απίθανο – έλεγαν διπλωµατικές πηγές – η γερµανίδα καγκελάριος να αλλάξει στάση τουλάχιστον πριν από αυτές τις εκλογές(Κοινός χέστηκε για εμάς!). Πάντως η ίδια υπεραµύνθηκε της στάσης της, δηλώνοντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» ότι αν δεν πίστευε στην υπόθεση της Ευρώπης, δεν θα έκανε όσα κάνει για τη στήριξη του κοινού νοµίσµατος. 
Σε ό,τι µας αφορά, για την επιµήκυνση στην αποπληρωµή του δανείου είπε ότι «το σκεφτόµαστε» και «όλα είναι υπό συζήτηση», επιβεβαιώνοντας µε τον τρόπο αυτό ότι (η επιµήκυνση) συνδέεται άµεσαµε τη λύση-πακέτο για την κρίση χρέους στην ευρωζώνηκαι, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, µε το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο προωθεί από κοινού µε τον Νικολά Σαρκοζί. Αντίθετα, η καγκελάριος της Γερµανίας προσέφερε αφειδώς πολιτική στήριξη στον Γιώργο Παπανδρέου και την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι νοικοκυρεύει τα του οίκουτης και αυτό το εκτιµάη γερµανική κοινή γνώµη. «Πολλοί Γερµανοί είναι πεπεισµένοι πως η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόµο» είπε(Ευτυχώς που είναι οι Γερμανοί γιατί εμείς εδώ δεν το κόβουμε), αλλά επισήµανε µε έµφαση ότι η χώρα µας πρέπει να συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει και ότι «υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόµη». Η φράση αυτή δηµιούργησε την εντύπωση ότι η Γερµανία απαιτεί και άλλα µέτρα από την Ελλάδα και προκάλεσε  – έπειτα από ερώτηση των «ΝΕΩΝ» – την κατηγορηµατική δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα µέτρα», αλλά η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρµόζει τις πολιτικές της.(Μήπος να πούμε και ευχαριστώ;)
Ο Πρωθυπουργός διέψευσε επίσης ότι αντιµετωπίζει το ενδεχόµενο αναδιάρθρωσης του χρέους ή κουρέµατος, «γιατί κάτι τέτοιο έχει να κάνει µε την αξιοπιστία µας απέναντι στους πιστωτές µας». (Οι πιστωτές μας είναι αξιόπιστοι;)Σηµείωσε επίσης, απαντώντας έµµεσα στη φιλολογία που διακινείται έντονα το τελευταίο διάστηµα στη Γερµανία, ότι το χρέος της Ελλάδας και η διαχείρισή του δεν πρόκειται να επιφέρουν πρόσθετο βάρος στους γερµανούς φορολογουµένους. «Για εµάς είναι θέµα αξιοπιστίας ως προς εµάς και τους ευρωπαίους εταίρους» η πιστή εκτέλεση του προγράµµατος, είπε.(Μάλιστα διατάξτε).
Πάντως,η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει παρασκηνιακά ότι το Βερολίνο δεν έχει πρόβληµα για την παροχή στην Ελλάδα της επιµήκυνσης στην αποπληρωµή του δανείου των 110 δισ. ευρώ. «Η επιµήκυνση είναι δεδοµένη» υποστήριζε µε κατηγορηµατικό τρόπο κυβερνητικός παράγων το µεσηµέρι, αµέσως µετά τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονοµικών ΓιώργοςΠαπακωνσταντίνου µε τον γερµανό οµόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιµπλε. Κατά την ίδιαπηγή, «µε τηΓερµανία είµαστε σε καλό δρόµο, αλλά υπάρχουν δύο αγκάθια. Το ένα αφορά τη µείωση των επιτοκίων του δανείου που έλαβε η Ελλάδα και τοδεύτερο, την επαναγορά του ελληνικού χρέους µέσω της αγοράς ελληνικών κρατικών οµολόγων». 
Άλληλοενημερώση. Ωστόσο, η ίδια πηγή είχε σπεύσει να προϊδεάσει µετά τη συνάντηση Παπακωνσταντίνου - Σόιµπλε ότι η ελληνική πλευρά δεν ανέµενε µια συµφωνία κατά τη συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ και ότι θα γινόταν απλώς «αλληλοενηµέρωση για την πορεία των πραγµάτων στην Ευρώπη»(Αναφορά πήγε να δώσει ο άνθρωπος). Με την προσθήκηότι ο Πρωθυπουργός θα τόνιζε στη συνοµιλήτριά του πως «έχουν απέναντί τους µια υπεύθυνη κυβέρνηση – η Ελλάδα συµβάλλει στη σταθερότητα της ευρωζώνης υλοποιώντας κατά γράµµα τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει». Στη συνοµιλία µε την κ. Μέρκελ ο Πρωθυπουργός είπε πως δεν συζήτησε καθόλου διµερή θέµατα, όπως τα σκάνδαλα της Siemens και των εξοπλισµών καθώς καιτα χρέη των νοσοκοµείων γιατί δεν υπήρχε χρόνος.(Έλα μωρε με αυτά θα ασχολούμαστε τώρα;)
Η κυβέρνηση υποστηρίζει παρασκηνιακά ότι το Βερολίνο δεν έχει πρόβληµα µε την επιµήκυνση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου