Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Απαγορεύεται το συναθροίζεσθαι



Πρωτοφανής απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Σερρών.

Αστυνομική διαταγή και τα... τρακτέρ δεμένα.

Με μία πρωτοφανή απόφαση ο αστυνομικός διευθυντής Σερρών Δημήτρης Τσώτας απαγόρευσε τις πορείες, τις συναθροίσεις και την κυκλοφορία αγροτικών μηχανημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού Σερρών που οδηγεί προς τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Η απόφαση προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλο να ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ο αστυνομικός διευθυντής προχώρησε στην παραπάνω απόφασή του, επικαλούμενος το άρθρο 11 του... συντάγματος του έτους 1975, που τροποποιήθηκε το 2001.



 
Της Μαρίας Καραούλη

Πρωτοφανής κρίνεται από τον αγροτικό κόσμο η απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Σερρών Δημήτρη Τσώτα να απαγορεύσει τις πορείες, τις συναθροίσεις και την κυκλοφορία αγροτικών μηχανημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού Σερρών που οδηγεί προς τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Άμεση ήταν η εφαρμογή της αστυνομικής απόφασης, καθώς, όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος, “ούτε δυο δυο δεν μπορέσαμε να περπατήσουμε μετά το μπλόκο των ΜΑΤ, που παραμένει στα Λουτρά Σιδηροκάστρου”. Πρόσθεσε ότι “οι αστυνομικές δυνάμεις μάς ανάγκασαν να επιστρέψουμε, ενώ δεν μπορούμε να κινήσουμε τα τρακτέρ ούτε στους αγροτικούς δρόμους, έστω για να πάμε στα χωράφια μας…”.
Ως γνωστόν, την πρώτη ημέρα των αγροτικών κινητοποιήσεων η αστυνομία Σερρών προχώρησε σε επτά συλλήψεις αγροτοσυνδικαλιστών που επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον Προμαχώνα, με σκοπό να κλείσουν τα σύνορα με τα αγροτικά τους μηχανήματα.
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για “θρασύτητα κατά της αρχής” και “παρακώλυση συγκοινωνιών”. Οι δύο διατάξεις του νόμου περί “θρασύτητας κατά της αρχής” δίνουν το δικαίωμα στον αστυνομικό διευθυντή Σερρών να απαγορεύσει τις πορείες, τις συναθροίσεις και την κυκλοφορία αγροτικών μηχανημάτων “για λόγους δημόσιας ασφάλειας και διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής”.
Ο αστυνομικός διευθυντής προχώρησε στην παραπάνω απόφασή του, επικαλούμενος το άρθρο 11 του συντάγματος του έτους 1975 που τροποποιήθηκε το 2001, όπου προβλέπεται “η απαγόρευση κατάληψης με οποιοδήποτε μέσο και για οποιονδήποτε λόγο μέρους ή ολόκληρου του οδοστρώματος εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών ή κοινοτικών οδών μπορούν να παίρνονται προσωρινά μέτρα απαγόρευσης, όταν αυτό επιβάλλεται από ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας ή σε έκτακτες περιπτώσεις για την αντιμετώπιση μόνο προσωρινών καταστάσεων”.
Σύμφωνα με τον νόμο, όποιος μετέχει σε δημόσια συνάθροιση στην ύπαιθρο που απαγορεύτηκε νομικά από την αρμόδια αρχή τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μήνες ή χρηματική ποινή. Όταν πλήθος συγκεντρωμένων στην ύπαιθρο κληθεί νόμιμα από πολιτικό ή στρατιωτικό υπάλληλο να διαλυθεί, καθένας από τους συγκεκριμένους που δεν απομακρύνεται από τη συνάθροιση μετά την τρίτη πρόσκληση τιμωρείται με φυλάκιση έως 1 έτους ή με χρηματική ποινή.

Τι ορίζει η απαγόρευση

Στην απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών αναφέρεται: “Απαγορεύεται η κίνηση και η στάθμευση των γεωργικών μηχανημάτων κατά το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου επί του οδικού δικτύου της εθνικής οδού Σερρών - Προμαχώνα από τη διασταύρωση Λευκώνα έως τον μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα καθώς και της επαρχιακής οδού Κιλκίς - Ν. Πετριτσίου από διασταύρωση Καστανούσας έως τη διασταύρωση με την εθνική οδό Λευκώνα - Προμαχώνα. Απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στους ανωτέρω τόπους και χρονικό διάστημα που οδηγεί στον Προμαχώνα. Η πραγματοποίηση ή απόπειρα πραγματοποίησης συνάθροισης και πορείας στους ανωτέρους τόπους και χρόνο θα αντιμετωπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο, οι δε συμμετέχοντες σε τέτοια εκδήλωση θα διώκονται για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 171 Π.Κ. και άλλων συναφών διατάξεων”.
 

  • “Συνεχίζουμε…”  Παρά τη μικρή συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις, επιμένουν να παραμένουν στο δρόμο και να δηλώνουν ότι “το κλίμα τρομοκρατίας της κυβέρνησης δεν θα περάσει”. Ως χθες στα Λουτρά Σιδηροκάστρου ήταν σταθμευμένα περίπου 80 τρακτέρ και περίπου 50 αγρότες. Ανάλογη είναι η εικόνα και στον κόμβο της Γυρτώνης στον νομό Λάρισας, όπου η απόφαση του συντονιστικού οργάνου είναι να παραμείνουν στον δρόμο και την Παρασκευή να έρθουν στις Σέρρες προς συμπαράσταση των αγροτών που θα οδηγηθούν σε δίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου