Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ο Παγκόσμιος Χάρτης της Παραψυχολογίας

Ένα πρωτοποριακό και πολλά υποσχόμενο διεθνές project, με ενεργή ελληνική συμμετοχή από τον Νικόλαο Κουμαρτζή. Το WoP ευελπιστεί να αποτελέσει το ψηφιακό meeting point για κάθε παραψυχολόγο παγκοσμίως, χαρτογραφώντας για πρώτη φορά το σύνολο των ερευνητικών και εκπαιδευτικών κέντρων παγκοσμίως!




“Καλώς ήλθατε στο World of Parapsychology (ελλ. Ο Κόσμος της Παραψυχολογίας), ένα διεθνές ελπιδοφόρο project που προσπαθεί να παρουσιάσει και να προωθήσει την παραψυχολογική έρευνα που διενεργείται σε ολόκληρη την υφήλιο. Στόχος μας είναι να συλλέξουμε κάθε δυνατή πληροφορία σχετικά με την έρευνα στην παραψυχολογία σε ένα κοινό ψηφιακό τόπο, το www.thewop.org.”


thewop.org
Με ιστορία πάνω από έναν αιώνα πλέον (το 1882 ιδρύθηκε η πρώτη σχετική εταιρία στο Λονδίνο, η British Society for Psychical Research), ο επιστημονικός κλάδος της παραψυχολογίας είναι υπεύθυνος για έναν πλούσιο όγκο ερευνητικής δουλειάς και μερικές πολύ σημαντικές αποκαλύψεις που έχουν ήδη αναγκάσει παλαιότερα και πιο αποδεκτά επιστημονικά πεδία να αλλάξουν την εξελικτική τους πορεία. Παρά τη μεγάλη αυτή ιστορία του κλάδου όμως, εδώ και δεκαετίες ακαδημαϊκοί και λοιποί ερευνητές του χώρου είχαν πάντα ένα παράπονο: παρά το πλήθος των παραψυχολογικών ερευνών που διενεργούνται παγκοσμίως, δεν είναι εύκολο να παραμείνουν ενήμεροι ή ακόμα και να γνωρίζουν απλά τι είδους έρευνα πραγματοποιείται και από ποιον σε ολόκληρη την ηφύλιο.
Αυτό ακριβώς το κενό ήρθε να καλύψει το Νοέμβριο του 2008 μία μελέτη του Institut Metapsychique International, η οποία κατέγραφε την κατάσταση της παραψυχολογικής έρευνας εκείνης της περιόδου. Και το όνομα αυτής Livre Blanc Parapsychologie, δηλαδή Λευκή Βίβλος της Παραψυχολογίας (μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες για το ογκώδες αυτό paper, και για τις αναφορές που κάνει στην Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού και στις δύο πανεπιστημιακές υποομάδες που ιδρύθηκαν σε Αιγαίο και Αριστοτελειο, εδώ). Ο στόχος όμως δεν ήταν απλά η καταγραφή (χάρη στην ανάπτυξη του κλάδου, τα στοιχεία του 2008 σήμερα είναι εν μέρει ξεπερασμένα), αλλά η διαρκής ενημέρωση των στοιχείων αυτών και η δημιουργία ενός εργαλείου ώστε η παγκόσμια παραψυχολογική κοινότητα να αγκαλιάσει την προσπάθεια και να μπορέσει να συνεισφέρει σε αυτό το όραμα.
Αυτό το εργαλείο λοιπόν είναι το thewop.org, ένας διαδικτυακός χάρτης-portal όλων των παραψυχολογικών κέντρων παγκοσμίως που έγινε πραγματικότητα χάρη και στην (ηθική και τεχνολογική) υποστήριξη της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού.
Υπεύθυνοι του project είναι ο Renaud Evrard ως leading researcher (νεαρός Γάλλος κλινικός ψυχολόγος, μέλος του Institut Metapsychique International, διακεκριθέντας ήδη για την έρευνα του στην παραψυχολογία) και ο δικός μας Νικόλαος Κουμαρτζής ως technical manager (μέλος της Gateway Team, συντονιστής της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού και μέλος της British Society for Psychical Research), οι οποίοι κατάφεραν μέσα σε 6 μήνες να υλοποιήσουν αυτό που επιθυμούσαν δεκαετίες ολόκληρες παραψυχολόγοι παγκοσμίως.
Έχοντας ήδη υλικό για 40+ παραψυχολογικές εταιρίες παγκοσμίως, το thewop.org σύντομα θα έχει reports για κάθε ενεργή (στον παραψυχολογικό κόσμο) χώρα, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Επιπλέον, παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε παραψυχολόγο (άτομο ή ομάδα) να αναρτεί πληροφορίες για διαλέξεις, πειράματα, χρηματοδοτήσεις, συνέδρια, journals, μελέτες, video από συνεντεύξεις ή ομιλίες, podcasts από ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, φωτογραφίες από εκδηλώσεις και κάθε είδους νέο που αφορά τη διεθνή παραψυχολογική κοινότητα.
Αυτό ακριβώς το πρωτοποριακό (και εξαιρετικά ελπιδοφόρο) project παρουσιάστηκε στο 53ο Ετήσιο Συνέδριο Παραψυχολογίας στο Παρίσι, στις 22-25 Ιουλίου του 2010, από τον Renaud Evrard (που ήταν παρόν) και τον Νικόλαο Κουμαρτζή (μέσω χρήσης διαδικτυακών τεχνολογιών).
Την Κυριακή 25 Ιουλίου λοιπόν, η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού κατάφερε να βάλει πάλι μία ελληνική συλλογική προσπάθεια (μετά την Ελληνική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών του Α. Τανάγρα, στις αρχές του 20ου αιώνα) μέσα στον παγκόσμιο χάρτη της παραψυχολογίας, στηρίζοντας (και συμμετέχοντας) την ανάπτυξη ενός άκρως πρωτοποριακού και ελπιδοφόρου διαδικτυακού εργαλείου. Συμβάλλοντας στη δημιουργία αυτού που κάθε παραψυχολόγος θα ήθελε και αισθάνθηκε την ανάγκη του τις τελευταίες δεκαετίες.

Το thewop.org είναι πλέον πραγματικότητα και έχει χρώμα ελληνικό, γεγονός που κάνει υπερήφανο κάθε συμπατριώτη μας που αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα ζητήματα αυτά!


* Ακολουθεί η βιντεο-παρουσίαση του Νικόλαου Κουμαρτζή στο 53ο Συνέδριο Παραψυχολογίας στο Παρίσι.
Τίτλος: thewop.org: visit | participate | make it grow
Συνέδριο: 53ο Ετήσιο Συνέδριο του Parapsychological Association (Ιούλιος 22-25, 2010 – Παρίσι, Γαλλία)
Ομιλητής: Νικόλαος Κουμαρτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου