Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Pimco: Το μεγαλύτερο ταμείο επενδύσεων σε ομόλογα ποντάρει κατά των ΗΠΑ

Το μεγαλύτερο ταμείο επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο, Pimco, με συνολικά διαθέσιμα 1,2 τρισ. δολαρίων, στοιχηματίζει ότι θα μειωθεί η αξία του αμερικανικού δημοσίου χρέους.
Ο επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής του ταμείου κ. Μπιλ Γκρος κλιμάκωσε την απαισιοδοξία του σε σχέση με τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, ανοίγοντας τον περασμένο μήνα θέσεις εναντίον τους, καθώς αναμένει την αύξηση των επιτοκίων, την υποτίμηση του δολαρίου και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την ανώτερη βαθμίδα ΑΑΑ που διαθέτει σήμερα.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τον κ. Γκρος ότι τον Φεβρουάριο πούλησε όλο το χαρτοφυλάκιο σε αμερικανικό χρέος που είχε ένα από τα ταμεία του Pimco, το Total Return Fund, με διαθέσιμα 236 δισ. δολαρίων.


Ο κ. Γκρος δεν στοιχηματίζει μόνο ότι η αμερικανική Κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα και το βάρος του χρέους, αλλά δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης ούτε στην πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed). Φοβάται, όπως αναφέρει, την ημέρα που θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τη Fed, καθώς θεωρεί ότι θα αφήσει την αγορά ομολόγων ευάλωτη σε ένα μεγάλο κύμα πωλήσεων.



Η επιθετικότητα του υπεύθυνου του Pimco απέναντι στα αμερικανικά ομόλογα φαίνεται από τα στοιχεία που δείχνουν ότι η έκθεση του Total Return Fund σε αυτά υποχώρησε το Μάρτιο στο -3% από μηδέν τον Φεβρουάριο και 12% τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν ότι τα στοιχήματά του κ. Γκρος κατά του αμερικανικού χρέους ανέρχονται σε 7 δις. δολάρια. Τα στοιχήματα γίνονται με το άνοιγμα θέσεων short, δηλαδή με την πώληση τίτλων που δανείζεται από άλλους επενδυτές, με την προοπτική να τους ξαναγοράσει σε χαμηλότερη τιμή.

Τελευταία παρατηρείται μία γενικότερη αποστροφή των επενδυτών σε σχέση με τους τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου, καθώς στις 5 Απριλίου υπήρξε για πρώτη φορά σε έξι εβδομάδες μία καθαρή θέση short εναντίον τους. Τις τελευταίες ημέρες, οι επενδυτές είδαν να διαγράφεται ο κίνδυνος μίας διακοπής χρηματοδότησης της Κυβέρνησης και η πιθανότητα να φθάσει το αμερικανικό χρέος στο ανώτατο επιτρεπτό όριο των 14,3 τρισ. δολαρίων.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε στο 3,58% που είναι υψηλότερη κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις αρχές του Οκτωβρίου.



Στο τελευταίο γράμμα προς τους πελάτες του, ο κ. Γκρος σημείωσε ότι η αμερικανική Κυβέρνηση «είναι περισσότερο Έλληνας από τους Έλληνες», μία προφανής αναφορά στο μεγάλο χρέος της Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου