Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Πρόστιμο 200.000 € μείωσε ο Παπακωνσταντίνου! Κανείς εισαγγελέας;


Αποκάλυψη από τον Νίκο Ελευθερόγλου στην "Δημοκρατία"
Τελικά όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, έλεγε λεφτά υπάρχουν ήξερε πολύ καλά τι εννοούσε. Εμείς τον είχαμε… παρεξηγήσει. Προφανώς λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν για κάποια παιδιά ανώτερου θεού, που με ευνοϊκές ρυθμίσεις και αποφάσεις γλυτώνουν ρήτρες για τη μη σωστή εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο ελληνικό δημόσιο. Η “δημοκρατία” φέρνει στο φως της δημοσιότητας άλλη μια Υπουργική Απόφαση , εντελώς συμπτωματικά του “κολλητού” του πρωθυπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με την οποία κόβει στη μέση το πρόστιμο και “χαρίζει” 200.000 ευρώ σε εταιρεία πληροφορικής.
Το πιο ωραίο από όλα είναι ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου “ακύρωσε” τον κ. Παπακωνσταντίνου μια και τις δυο αποφάσεις για ρήτρα 400.000 ευρώ αρχικά και τη μείωση σε 200.000 ευρώ στη συνέχεια τις είχε πάρει ο ίδιος!
Όσο για το επιχείρημα που επιστρατεύεται είναι γενικόλογο μια και ο Υπουργός επικαλείται μεταξύ άλλων λόγους… συναλλακτικών ηθών και της μη ρητής σχετικής συμβατικής πρόβλεψης.
Και αυτό την ώρα που στους πολίτες όχι μόνο δεν χαρίζεται ούτε ένα ευρώ αλλά απειλούνται με τοκογλυφικά πρόστιμα και με ποινές φυλάκισης αν καθυστερήσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους στο Δημόσιο.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Στις 28 Μαρτίου του 2011 αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο η παρακάτω απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα “ Απόφαση παράτασης ισχύος της υπ. αρ. Πρωτ. Δ5 1132814 ΕΞ 2010/11-10-2010 απόφασης και έγκριση των πρακτικών της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Παραλαβής του έργου “πληροφοριακό Σύστημα και προμήθεια λοιπών υποδομών και υπηρεσιών για την εφαρμογή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), με ανάδοχο την εταιρεία UNISYSTEMS ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε.Ε.”.
Να σημειώσουμε ότι η παραπάνω εταιρεία είχε κερδίσει σε Διαγωνισμό το έργο του περιουσιολογίου του Υπουργείου Οικονομικών και όταν προέκυψε η ανάγκη του υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και επεξεργασίας των δηλώσεων Ακινήτων Ε9 και εκτύπωσης σχετικών εκκαθαριστικών δόθηκε το σχετικό υποέργο με απευθείας ανάθεση.
Ως εδώ τίποτε μεμπτό και αξιοπερίεργο μια και οι…παρατάσεις σε έργα στο Δημόσιο είναι κανόνας και όχι εξαίρεση.
Τα περίεργα αρχίζουν λίγο παρακάτω. Όπως διαβάζουμε λοιπόν στην Υπουργική Απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου και στην παράγραφο 13: , διαπιστώθηκε από τον έλεγχο της Επιτροπής ότι 87.241 δηλώσεις Ε9 από υπαιτιότητα της αναδόχου εταιρείας δεν κατέστη εφικτό να συζευθούν με το σύστημα, γι αυτό και προτείνεται η επιβολή ρήτρας μη σύζευξης δηλώσεων ποσού τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (400.000 ευρώ).
Στην παράγραφο 14 αναφέρεται επίσης: Την υπ. αρ.πρωτ. Δ5 1080746 ΕΞ 2010/18-6-2010 απόφαση έγκρισης της οριστικής παραλαβής του έργου με την επιβολή χρηματικής ρήτρας ποσού 400.000 ευρώ.
Στην απόφασή του ο κ. Παπακωνσταντίνου καταλήγει τονίζοντας: “Εγκρίνουμε το από 30-11-2010 Πρακτικό Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Παραλαβής του έργου και προβαίνουμε στην οριστική παραλαβή του εν λόγω έργου, επιβάλλοντας εύλογη και ανάλογη οικονομική ρήτρα στην ανάδοχο εταιρεία UNISYSTEMS ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε.Ε. Συνολικού ποσού διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.000) λόγω μη σύζευξης 87.241 δηλώσεων Ε9 με υπαιτιότητα της αναδόζχου εταιρείας, σε συνδιασμό με τον περιορισμό του προτελευταίου εδαφίου της ενότητας 1.1.8 του Παραρτήματος V της από 22.12.2008 σύμβασης περί ανώτατου χρηματικού ορίου επιβολής ρητρών μη σύζευξης δηλώσεων, λαμβανομένων υπ οψιν και των αρχών της αναλογικότητας και χρηστής διοίκησης, των συναλλακτικών ηθών, τη μη ρητής σχετικής συμβατικής προβλέψεως, ως και του επαναληπτικού χαρακτήρα της ίδια σχετικής ελλείψεως, σύμφωνα με τους όρους της ανωτέρω σύμβασης, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Για την ιστορία απλώς υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι μέλος της ίδιας κυβέρνησης που θέλει να …εξαφανίσει πολιτικά τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας γιατί μείωσε το πρόστιμο σε καρκινοπαθή που μετά από λίγο καιρό πέθανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου