Οι δυό λαοί τρέφουν βαθιά αμοιβαία εκτίμηση, ιδιαίτερα οι Άραβες προς εμάς. Aπό την αρχαιότητα ακόμη, αναγνωρίζοντας στα φύλα μας τα προσόντα της μαθηματικής και φιλοσοφικής σκέψης σε επίπεδο παγκόσμιων ιδρυτών πολιτισμού.
Η πορεία δε του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην γη τους, άφησε ανεξίτηλα σημάδια λατρείας...!Το μεγάλο λιμάνι του Pord Said είναι η βόρεια είσοδος του μεγάλου καναλιού των 168 χιλιομέτρων. Πόσο τυχαίο είναι ότι ο αναγραμματισμός του Said δίδει την λέξη Dias = Δίας;
Το Σουέζ είναι μια πόλη 500.000 κατοίκων περίπου, όπου από την πρώτη ημέρα ναυσιπλοϊας της την 17.11.1869, καταλήγει προς νότον η περίφημα διώρυγα. Πόσο τυχαίο είναι ότι ο αναγραμματισμός της λέξεως Suez δίδει την λέξη Zeus = Ζεύς (ήτοι Ζεύξις, δηλαδή διώρυγα);
Νότια, κατά μήκος του Νείλου βρίσκεται το τιτάνιο φράγμα του Ασσουάν, από το οποίο καλλιεργούνται εκατομμύρια γόνιμα στρέμματα της Αιγύπτου.
Αποτρέπονται οι πλημμύρες, υδροηλεκτρικώς παράγει το 50% των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας κ. α. π. Πόσο τυχαίο είναι ότι ο αναγραμματισμός της λέξεως Assuan δίδει την λέξη Naussa όπερ σημαίνει Ναυς, πλοίο, ύδατα κλπ;
Υπενθυμίζεται χάριν μαγικότητας του μύθου ότι οι Άραβες διαβάζουν από δεξιά προς αριστερά.
Οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο ήταν μάλλον ουδέτερες θα έλεγα εγώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟυδέποτε υπήρξαν φιλικές, τουλάχιστον από την πλευρά της Αιγύπτου, δεδομένου ότι και τις περιουσίες των Ελλήνων που ζούσαν εκεί δεν δίστασαν να απαλλοτριώσουν επί Νάσσερ, ούτε ποτέ μας στήριξαν στο Ελληνοτουρκικό ζήτημα.
Αν πάμε δε και πιο πίσω στην Ιστορία, στην επανάσταση του 1821 όταν ο Σουλτάνος τα βρήκε σκούρα και ζήτησε την βοήθεια του βασιλιά της Αιγύπτου, αυτός έστειλε τον γιό του Ιμπραήμ με στρατεύματα και δεν άφησε πέτρα πάνω στη πέτρα στην Πελοπόννησο.
Μέσα δηλαδή στους τελευταίους 2 αιώνες, είχαμε 2 εχθρικές πράξεις της Αιγύπτου εναντίον της Ελλάδας.
Σχετικά δε με τους Άραβες, οι σχέσεις μας (ιδιαίτερα επί ΠΑΣΟΚ) υπήρξαν ενδοτικές.
Με αποτέλεσμα επί εποχής ψυχρού πολέμου, όταν οι Άραβες στεκόντουσαν στο πλευρό των Σοβιετικών, και με την μόνη χώρα στη περιοχή να στέκεται στο πλευρό της δύσης να είναι το Ισραήλ, διαταράχθηκαν οι σχέσεις μας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ.
Αποτέλεσμα ήταν να στρέψουμε τόσο τις ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ υπέρ της Τουρκίας (η οποία και κρατούσε ουδέτερη στάση).
Η πλάκα είναι δε, ότι υπέρ της Τουρκίας δεν έπαψαν να είναι ποτέ και οι Άραβες.
Αποτέλεσμα της ‘’έξυπνης’’ εξωτερικής μας πολιτικής, είναι ότι τόσο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όσο και οι Άραβες να στηρίζουν την Τουρκία.
Η μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής που ποτέ δεν υπήρξε εναντίον μας, αλλά ήταν πάντα ουδέτερη ή και φιλική καμιά φορά είναι το Ισραήλ.
Ευτυχώς η εξωτερική μας πολιτική το έχει αντιληφθεί αυτό πλέον, και έχει δημιουργηθεί μια άτυπη συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Αποτέλεσμα αυτής της συμμαχίας είναι και τα κοινά γυμνάσια Ελλάδας – Ισραήλ πριν μερικές εβδομάδες.
Επιτέλους βάλαμε λίγο μυαλό.
Το αν ήταν έξυπνη κίνηση η άτυπη συμμαχία Ελλάδος - Ισραήλ επέτρεψε μου να είμαι επιφυλακτικός. Εύχομαι να κάνω λάθος.
ΑπάντησηΔιαγραφή