Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Η Ρωσία έμεινε από … βενζίνη

της Sophie Creusillet  στο Le Moniteur du commerce international


Τα παράδοξα δεν έλλειπαν ποτέ από τη Ρωσία.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο, αντιμετωπίζει μια έλλειψη βενζίνης από τον περασμένο Σαββατοκύριακο. 


Καμιά δεκαριά περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν πράγματι προβλήματα προμήθειας καυσίμων, ανάφερε η οικονομική εφημερίδα Vedomosti , στις 26 Απριλίου. 

«Η πιο κρίσιμη κατάσταση αφορά τις περιοχές της Άγιας Πετρούπολης, την Voronezh (κέντρο), τη Σαχαλίνη (Άπω Ανατολή) και την  Αλτάι (Νότια Σιβηρία)» δήλωσε η ρωσική αντιμονοπωλιακή υπηρεσία (FAS) σε ανακοίνωσή της την 26η Απριλίου.

Στην Αλτάι, αναφέρει η Kommersant , η άλλη μεγάλη οικονομική εφημερίδα, οι  αντλίες των ανεξάρτητων πρατηρίων καυσίμων είναι άδειες και τα πρατήρια της Rosneft παραδίνουν μόνο 20 λίτρα ανά όχημα. 

Γιατί ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο αποτυγχάνει, να εφοδιάζει τα βενζινάδικα του;

Αυτή η σουρεαλιστική κατάσταση οφείλεται εν μέρει στις εργασίες συντήρησης σε τέσσερα μεγάλα διυλιστήρια. 
Εξάλλου, τα εμπορικά δίκτυα που ανήκουν στις κρατικές επιχειρήσεις Rosnet et Gazprom Neft αρνούνται να παραδώσουν καύσιμα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεχίζει η Kommersant..

Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε ένα πλαίσιο υψηλού πληθωρισμού, η FAS και ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν άσκησαν πιέσεις στις εταιρείες πετρελαιοειδών για να μειώσουν τις τιμές στον καταναλωτή. 

Όμως, με το βαρέλι του αργού πετρελαίου τύπου Brent να έχει ξετιναχτεί πάνω από  120 δολάρια, η εξαγωγή είναι πολύ πιο συμφέρουσα για τις εταιρείες πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου