Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Ηγουμενίτσα όπως...Λαμπεντούσα!


Η αφόρητη κατάσταση με τους λαθρομετανάστες οδήγησε στις 12/4 τους κατοίκους και τους φορείς της Ηγουμενίτσας στον αποκλεισμό του λιμανιού.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που σοβεί και με το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει ασχοληθεί κανείς, αν και είναι επανειλημμένα τα κρούσματα οργανωμένων επιθέσεων σε οδηγούς φορτηγών από μετανάστες που στήνουν καρτέρι στην Εγνατία. Το λιμάνι, όπου οι αλλοδαποί συνωστίζονται προσπαθώντας να μπουν στα καράβια για την Ιταλία, παρέμεινε κλειστό για τέσσερις ώρες, ενώ, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Γιώργος Κάτσινος, οι διαμαρτυρίες θα κλιμακωθούν. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι επανειλημμένα έχει ζητηθεί από τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη να επισκεφθεί την περιοχή και να δει από κοντά το πρόβλημα.
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την καταστροφή της ηρεμίας και τους διαρκείς κινδύνους σε θέματα ασφάλειας, ενώ στο πλευρό τους έχουν και τους οδηγούς φορτηγών, που όχι μόνο υφίστανται τις επιθέσεις των λαθρομεταναστών, αλλά και οδηγούνται στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθε φορά που κάποιοι από αυτούς καταφέρνουν να τρυπώσουν στις καρότσες τους.
Η εικόνα της Ηγουμενίτσας κάθε άλλο παρά ελληνική πόλη θυμίζει. Οι αλλοδαποί έχουν εγκατασταθεί σε καταυλισμό σε αλσύλλιο κοντά στο λιμάνι, από όπου και πραγματοποιούν τις εφόδους τους στα φορτηγά μόλις δένει κάποιο πλοίο στο λιμάνι.
Τις υπόλοιπες ώρες αναζητούν την τροφή τους στους κάδους των απορριμμάτων, λεηλατούν σπίτια, επιδίδονται σε κλοπές και διαρρήξεις, ενώ συχνές είναι και οι μεταξύ τους συμπλοκές.
Η κατάσταση προκαλεί τεράστια ζημιά στον τουρισμό, καθώς η Ηγουμενίτσα δεν συγκαταλέγεται πλέον στις ασφαλείς περιοχές της χώρας και, όπως καταγγέλλει, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου Χρήστος Ζύγος, φέτος η ζήτηση είναι μηδενική, παρά τις ελκυστικές τιμές.
Στο μεταξύ έχει δημιουργηθεί και Επιτροπή Αγώνα, της οποίας ο Πρόεδρος, Κώστας Ντάσης προειδοποίησε για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και κλείσιμο του λιμανιού για μέρες. Χθες, οι κάτοικοι έλαβαν μέρος σε συνελεύσεις για να δρομολογήσουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους.
Από "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου