Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Παρανέστια Γη


Ο καταρράκτης της Αγίας Βαρβάρας
Βορειοανατολικά του νομού Δράμας, εκεί όπου η οροσειρά της Ροδόπης συναντά την κοιλάδα του ποταμού Νέστου, βρίσκεται η Παρανέστια Γη, χαρακτηριστικά της οποίας αποτελούν η παρθένα φύση με τα πανέμορφα δάση της, τα ρέματα και οι καταρράκτες, οι τεχνητές λίμνες, οι παραδοσιακοί οικισμοί, οι ήρεμοι ρυθμοί, η ανθρώπινη ζεστασιά!

Κείμενο - φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου (nchiotopoulou@ekdotiki.gr)
Δεν το κρύβω, είναι από τα αγαπημένα μου μέρη, που όσες φορές και αν βρεθώ εκεί όλο και κάτι καινούριο θα με συνεπάρει!
Ταξιδεύω στο νομό Δράμας, ακολουθώ βορειοανατολική κατεύθυνση και ύστερα από 185 συνολικά χιλιόμετρα από Θεσσαλονίκη, φτάνω στο Παρανέστι, κωμόπολη χτισμένη κοντά στις όχθες του Νέστου και σε υψόμετρο 120 μ. Αλλοτε σημαντικό κεφαλοχώρι παραγωγής καπνού και εμπορικής δραστηριότητας, το Παρανέστι σήμερα έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε κέντρο αγροτουρισμού.
Διαθέτει ένα εντυπωσιακό μουσείο φυσικής ιστορίας το οποίο παρουσιάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περιοχή και τον ορεινό όγκο της Ροδόπης. Εχει κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σιδηροδρομικό σταθμό, ταβερνάκια με ντόπια κρέατα και αγνές γεύσεις, δυο ξενοδοχεία, κέντρο υπαίθριων δραστηριοτήτων και έτσι κάλλιστα αποτελεί αφετηρία για τις πανέμορφες διαδρομές στη γύρω περιοχή.
Επίσης, ας μην ξεχνάμε τον υπερμαραθώνιο αγώνα βουνού που πραγματοποιείται εδώ και τρία χρόνια, στα μέσα Οκτωβρίου, τότε που τα χρώματα της φύσης βρίσκονται στο απόγειό τους!
Εξερεύνηση της περιοχής
Εχοντας λοιπόν για αφετηρία μας το Παρανέστι κατευθυνόμαστε για να επισκεφτούμε τον καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας. Ακολουθώντας βόρεια πορεία προς το Αρκουδόρεμα και έπειτα από 7 χλμ. ο δρόμος αριστερά οδηγεί προς τα Θερμιά, ενώ ευθεία προς Πρασινάδα (13 χλμ.).
Πηγαίνουμε ευθεία και έπειτα από 6 χλμ. συναντούμε άλλη διασταύρωση όπου αριστερά οδηγεί στη Πρασινάδα (4 χλμ.) και το μοναστήρι Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (6 χλμ.) και δεξιά οδηγεί προς Διπόταμα (8 χλμ.), καταρράκτη Αγίας Βαρβάρας (6 χλμ.), καταρράκτη Λεπίδα (15 χλμ.).
Για τον καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας θα χρειαστεί να περπατήσουμε κοντά στα 300 μ. μέσα στο δάσος. Να λοιπόν η ευκαιρία, να εισπνεύσουμε καθαρό βουνίσιο αέρα, να αφουγκραστούμε τους ήχους της φύσης, να θαυμάσουμε το πανέμορφο τοπίο, που φυσικά κάθε εποχή έχει τη δική του χάρη!
Συνεχίζοντας τη διαδρομή και περνώντας από τα Διπόταμα (21 χλμ. συνολικά από Παρανέστι) φτάνουμε σ' έναν ακόμη καταρράκτη, του Λεπίδα (28 χλμ. από Παρανέστι). Για να τον προσεγγίσουμε θα περπατήσουμε το μονοπάτι των 700 μέτρων, το οποίο είναι κατηφορικό και λιγάκι κουραστικό στο ανέβασμα.
Μια άλλη διαδρομή, και πάλι με αφετηρία μας το Παρανέστι, είναι προς τις ιαματικές πηγές των Θερμιών. Στη διαδρομή θαυμάζουμε τη λίμνη που σχηματίζουν τα νερά του Διαβολορέματος πίσω από το φράγμα της Πλατανόβρυσης. Στα Θερμιά φτάνουμε, αφού έχουμε διανύσει συνολικά 35 χλμ. Πρόκειται για τοποθεσία με ιαματικές πηγές που αναβλύζει θειούχο νερό. Μη περιμένετε να βρείτε κάτι οργανωμένο.
Συνεχίζοντας από τα Θερμιά, ξεκινάει χωματόδρομος και έπειτα από 6 χλμ. υπάρχει διασταύρωση («Ζήτα» την ονομάζουν) όπου δεξιά οδηγεί προς το δασικό εργοτάξιο Φρακτού (13 χλμ.) και το Παρθένο Δάσος, και αριστερά οδηγεί προς το Δάσος της Ελατιάς (30 χλμ.).


Tips
- Κατά την παραμονή σας στην περιοχή επισκεφτείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (τηλ. 25240 21010). Ωρες λειτουργίας Τρίτη – Σάββατο 8.00 π.μ. - 14.30, Κυριακή 11.00 - 14.30, ενώ Δευτέρα είναι κλειστά.
- Για διαμονή, λειτουργούν δυο ξενοδοχεία: «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» (τηλ. 25240 22001) του Σάββα και της Νίτσας, άνετα δωμάτια με όλες τις ανέσεις, τζάκι, ψυγειάκι, στεγνωτήρα μαλλιών, Ιντερνετ, πλούσιο πρωινό, πανέμορφο κήπο, «Nessos» (τηλ. 25240 21021) του Γαβριήλ και της Σοφίας, 12 δωμάτια με διαφορετική διακόσμηση και ανέσεις, lobby με τζάκι, πλούσιο πρωινό, συνεδριακός χώρος, σάουνα και χαμάμ, εστιατόριο για τους ενοίκους του ξενοδοχείου.
- Για φαγητό, «Το Μανουσάκι» στην είσοδο του Παρανεστίου, ζαρζαβατικά από τον μπαξέ τους, εξαιρετικά μαγειρευτά, πίτες, σούπες, ψητά που φροντίζει η Σούλα, «Ο Μιχάλης» ντόπια ψητά της ώρας, χειροποίητες σαλάτες, «Ο Διόνυσος» για ψητά και μαγειρευτά.
- Για υπαίθριες δραστηριότητες αλλά και καφεδάκι επισκεφτείτε τη βάση του Ορέστη Μπόσκου «Forestis» (τηλ. 6947 825551). Ο Ορέστης προτείνει πεζοπορία στη γύρω περιοχή, ράφτινγκ, κανό, διαδρομές με τζιπ ή συνδυασμό βαρκάδα - πεζοπορία ή τρένο - πεζοπορία.
- Φεύγοντας, αγοράστε γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, βότανα, μέλι, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου