Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΔΑΣΟΣ ΕΛΑΤΙΑΣ

Το δάσος της Ελατιάς με έκταση 68.000 ha βρίσκεται στα βόρεια του νομού Δράμας, αποτελώντας το φυσικό σύνορο με την Βουλγαρία. Αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης και χαρακτηρίζεται από το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης της ερυθρελάτης (Picea abies). Αυτά τα μνημειακά δέ­ντρα δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλά­δα. Α­­ποτελούν αποκλειστικότητα της Ελατιάς. Εντυπωσιάζουν με το επιβλη­τι­κό ύψος τους, που φτάνει και ξεπερνά τα εξήντα μέτρα, την κανονικότητα του (κωνι­κού) σχήματός τους και τα κρε­­μα­στά, σαν κουρτίνες, κλαδιά τους. Τα δάση της ερυθρελάτης σχηματίζουν χαρακτηριστικά τοπία υψηλής αισθητικής αξίας που παραπέμπουν σε αντίστοιχα μεσευρωπαϊκά. Έντονη είναι και η παρουσία της δασικής πεύκης και της οξιάς που σχηματίζουν αμιγή και μικτά δάση. Η βιοποι­κι­λότητα της περιοχής είναι υψηλή, με έντονη την παρουσία ειδών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Xαρακτηριστική θέση της περιοχής είναι η δασική θέση «Στραβόρεμα», μια επίπεδη κοιλάδα, που ανάμεσά της κυλά με συνεχείς μαιανδρισμούς το ομώνυμο ρέμα.
Η κορυφή με το όνομα Τσάκαλος (1814 m) είναι το ψηλότερο ση­μείο του δά­σους της Ελατιάς, το οποίο προσφέρει πανοραμική θέα μέχρι και πέρα από τα ελληνο­βουλ­γαρικά σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου