Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΠΑΡΙΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 12 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Βασιλείου του Ομολογητού και Επισκόπου Παρίου, ας πούμε λίγα λόγια:
Ο Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής, υπήρξε υπέρμαχος της τιμητικής προσκύνησης των Αγίων Εικόνων, όπου αποδοκίμασε και αντιμετώπισε με όλες του τις δυνάμεις τους εικονομάχους αυτοκράτορες. Η μεγάλη θεολογική του κατάρτιση σε συνδυασμό με την ενάρετη ζωή του, τον ανέδειξαν Επίσκοπο της πόλης Παρίου στις ακτές της Προποντίδας. Λόγω όμως αυτής του της στάσης απέναντι στους εικονομάχους αυτοκράτορες διώχθηκε σκληρά. Υπέστη πολλά δεινά και πέρασε «εν λιμώ και δίψει, εν νηστείαις πολλάκις, εν ψύχει και γυμνότητι» (Β' προς Κορινθίους, ια' 27), δηλαδή, με πείνα και δίψα, με νηστείες πολλές φορές, με κρύο και γυμνότητα.
Όμως ο Όσιος Βασίλειος, όπου και αν τον εξόριζαν οι αυτοκράτορες, ποτέ δεν έχανε την ευκαιρία να υπερασπίζει την Ορθοδοξία. Αναφέρεται επίσης ότι κατά την περίοδο της βασιλείας του Μιχαήλ του Τραυλού 820 - 829 μ.Χ. και του Θεοφίλου 829 - 842 μ.Χ. ζούσε εξόριστος σε κάποιο μικρό νησί προ της Κωνσταντινουπόλεως. Τέλος, ο Παντοδύναμος Θεός τον αξίωσε να δει το θρίαμβο της Ορθοδοξίας και συγχρόνως την ήττα της εικονομαχίας. Όταν επέστρεψε στην Επισκοπή του, η υποδοχή του υπήρξε μεγάλη. Ο Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής, παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!


Απολυτίκιο:

Ἦχος δ'. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Ὡς ἱερεὺς τοῦ Βασιλέως τῆς δόξης, ὁμολογίας διαλάμπεις τὴ αἴγλη, Ἱερομάρτυς ἔνδοξε Βασίλειε, τῶν εἰκονομάχων γάρ, τὴν ἀπάτην ἐλέγχων, πόνοις προσωμίλησας, ὑπὲρ τῆς ἀληθείας καὶ μεταστᾶς ἐν δόξῃ πρὸς Θεόν, τῶν σὲ τιμώντων, ἀπαύστως μνημόνευε.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος


Πηγή:
http://www.agioritikovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου