Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Παρουσίαση του Project του Reda Khris και ανοιχτή συζήτηση(theatro collectiva)

Την Κυριακή 1 Απριλίου στις 8:00 μμ καλούμε όποιον ενδιαφέρεται για την σύγχρονη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση, που βαραίνει κάθε μέρα και περισσότερο όλους μας, να παρακολουθήσει την παρουσίαση του project του Reda Khris και να συμμετέχει στην ανοιχτή συζήτηση. Καλούμε καλλιτέχνες από όλους τους χώρους αλλά και ανθρώπους με πολιτική συνείδηση να συμμετέχουν με κάθε τρόπο σε ένα καλλιτεχνικό project που στόχο έχει να ταράξει τον πολίτη και το σύστημα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ,
ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Πρώτα απ' όλα να συστηθώ, Reda Khris, αλγερινός, γεννημένος στο Αλγέρι, έζησα τον Αλγερινό πόλεμο ως παιδί και έφηβος, από δεκατεσσάρων χρονών παθιάστηκα για το θέατρο και έζησα με αυτό για 25 συνεχόμενα χρόνια, είτε ως μαθητής, είτε ως ηθοποιός, είτε ως σκηνοθέτης. Σπούδασα θέατρο στο Παρίσι. Η περίοδος που με σημάδεψε το περισσότερο ήταν η ομαδική δουλειά που βίωσα σ' ένα θέατρο στο Αλγέρι για δέκα χρόνια.
Το πρότζεκτ σήμερα: Κατ' αρχάς, δεσμεύομαι πάντα στο να προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και επίσης πάντα για ένα θέμα που με αφορά άμεσα. Αν κάποιο θέμα με καίει, ξέρω πώς έχω και το καύσιμο που θα μου χρειαστεί για να ολοκληρώσω τον σκοπό μου. Αλλά δεν μου αρέσει να δουλεύω μόνος, ενώ αισθάνομαι σαν ψάρι στο νερό όταν δουλεύω σε ομάδα. Προσοχή όμως, σκοπός αυτού του πρόζεκτ δεν είναι η δημιουργία ενός θιάσου. Σκοπός είναι να στήσουμε τα θεμέλια μίας πραγματικής κολεκτίβας, για την δημιουργία ενός θεατρικού έργου από το σημείο μηδέν μέχρι την παράσταση.
Θα ήθελα λοιπόν να συναντήσω ανθρώπους όλων των ηλικιών (ιδιαίτερα νέους) και απ' όλους τους κοινωνικούς ορίζοντες, που να έχουν μία έντονη ανάγκη να εκφραστούν και που θα ήθελαν να δεσμευθούν σε μια συλλογική εμπειρία.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος σχετικά με το πρόζεκτ, μπορούμε να το συνοψίσουμε σε τρεις περιόδους, εξ' ίσου σημαντικές.
Η πρώτη: προσπαθούμε να εκφράσουμε, ο καθένας από μας, το ή τα θέματα που μας απασχολούν το περισσότερο. Κάθε άτομο έχει το δικό του βλέμμα για την πραγματικότητα που ζει, το οποίο θα μεταδώσει στην ομάδα, και όλοι μαζί θα πρέπει να συμφωνήσουμε για την επιλογή του θέματος της παράστασης. Αυτή η περίοδος θα είναι από τις πιο σημαντικές, γιατί θα συζητήσουμε και θα αναλύσουμε την σκανδαλώδη πραγματικότητα που ζουν σήμερα οι πολίτες του κόσμου!!! Θα μάθουμε να παρουσιάζουμε τις ιδέες μας και να ακούμε τι εννοούν οι άλλοι. Στο τέλος αυτής της πρώτης φάσης η ομάδα θα βγει πολύ δυνατή, πολύ ενωμένη και θα έχει βρει τον πυρήνα της. Τότε θα μπορούμε να πούμε ότι το πρότζεκτ αρχίζει πραγματικά να υπάρχει.
Στην δεύτερη φάση, αφού έχουμε επιλέξει το θέμα, θα ψάξουμε να βρούμε πώς θα το δουλέψουμε. Θα είναι άλλη μία συνεχόμενη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μεταξύ μας, όπου χωρίς να χάσουμε την πνευματική ελευθερία μας θα πρέπει να έχουμε κατά νου το πώς θα δεχτεί ο έξω κόσμος αυτό που προτείνουμε, εφόσον το έργο προορίζεται για το κοινό. Στην διάρκεια αυτής της φάσης μπορεί να χρειαστεί να καλέσουμε ειδικούς στα θέματα που διαλέξαμε να επεξεργαστούμε, που θα μας διαφωτίσουν όσο γίνεται περισσότερο ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε το θέμα ικανοποιητικά. Στο τέλος αυτής της δεύτερης περιόδου θα πρέπει να έχουμε το συναίσθημα ότι η ομάδα κατέχει καλά το θέμα της και παράλληλα ότι έχει πλήρως δεσμευθεί στο να το πραγματοποίηση μέχρι την παράσταση!
Η τρίτη φάση μπορεί τώρα να αρχίσει. Θα είναι η περίοδος της καλλιτεχνικής δημιουργίας: αυτοσχεδιασμός, γράψιμο, μουσική, επιλογή των ηθοποιών, παίξιμο κτλ. Είναι πολύ σημαντικό, αν θέλουμε το έργο να έχει ισχυρή απήχηση, το καλλιτεχνικό μέρος να είναι εξαιρετικά καλά και βαθιά δουλεμένο.
Οι τρείς αυτές φάσεις θα διαρκέσουν συνολικά γύρω στους έξι μήνες, κατά τους οποίους θα συμμετάσχουν τουλάχιστον διακόσια με τριακόσια άτομα, άμεσα ή έμμεσα.
Μετά την κάθε παράσταση θα γίνεται πάντοτε μία ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Η κολεκτίβα ολόκληρη θα είναι εκεί για να απαντήσει στις ερωτήσεις και στις κρητικές. Αυτές οι συναντήσεις με το κοινό θα είναι εξίσου πλούσιες και σημαντικές όσο η ίδια η παράσταση. Φτάνει να πω ότι στο Αλγέρι, πολλοί άνθρωποι που είχαν ήδη παρακολουθήσει αρκετές φορές την παράσταση, συνέχιζαν να έρχονται μετά την παράσταση μόνο και μόνο για να βρεθούν στη συζήτηση!
Μην ξεχνάμε ότι όλη αυτή η δουλειά, από την πρώτη συνάντηση μέχρι την τελευταία παράσταση, θα είναι συλλογική. Αυτό θα είναι το στοίχημα, η πρόκληση μας. Αποτέλεσμα: Ποιος διάλεξε το θέμα; Όλοι!! Από ποιους επεξεργάστηκε; Απ' όλους μας! Η συγγραφή; Η σκηνοθεσία; Απ' όλους! Κανείς ξεχωριστά δεν θα μπορεί να διεκδικήσει το έργο! Και θα δουλέψουμε όλοι εθελοντικά.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 7240 783 και 6989662946
και στο email gattos.alexandra@neuf.fr


Quilombo Centro Cultural

Σερβίων 10 & Λεωφ. Αθηνών Ακαδημία Πλάτωνος

Μετρό: Κεραμεικός – Μεταξουργείο

Λεωφορεία: 025 Ιποκράτους/Στάση Σπύρου Πάτση                

051 Ομόνοια/Στάση 'Αγιος Γεώργιος

Facebook group: Quilombo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου