Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ωμή παρέμβαση Γιούνγκερ στα εσωτερικά της Ελλάδας

Ωμή παρέμβαση Γιούνγκερ στα εσωτερικά της Ελλάδας«Αν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα κληθούν να κυβερνήσουν πολιτικοί οι οποίοι θα αποχωρήσουν από το πρόγραμμα βοήθειας, θα αποχωρήσουμε κι εμείς», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Hannoversche Allgemeine Zeitung.
  Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί εάν στην Ελλάδα μετά τις εκλογές έλθουν στην εξουσία κόμματα τα οποία δεν θα τηρήσουν τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι οι ηγέτες των δύο μεγάλων ελληνικών κομμάτων δεσμεύτηκαν εγγράφως, ώστε αυτό το οποίο αποτελεί τώρα πρόγραμμα να παραμείνει πρόγραμμα και μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Προσθέτει ωστόσο ότι «αν ακραία κόμματα ενισχυθούν σε τέτοιο βαθμό, που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να μην μπορούν να σχηματίσουν έναν πλειοψηφικό κυβερνητικό συνασπισμό και κληθούν να κυβερνήσουν πολιτικοί οι οποίοι θα αποχωρήσουν από το πρόγραμμα βοήθειας, τότε θα αποχωρήσουμε και εμείς».

Σε ό,τι δε αφορά τον κίνδυνο χρεοκοπίας, απαντά: «Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί υπόθεση εργασίας μου, γιατί θεωρώ βασικά ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους όρους που συμφωνήθηκαν και ένα από τα μεγάλα κόμματα θα μπορέσει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση».

Ο κ. Γιούνκερ δεν αποκλείει η Ελλάδα να χρειαστεί και νέα οικονομική βοήθεια, αναδεικνύει την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ τονίζει ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί η φυγή μεγάλων κεφαλαίων στο εξωτερικό.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να βάλει τάξη στην Ελλάδα μέσα σε δέκα χρόνια», εξηγεί και σημειώνει ότι αυτό που ενδιαφέρει την ευρωζώνη δεν είναι μόνο οι περικοπές των δαπανών, αλλά και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν αναπτυξιακές προοπτικές.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της μεταφοράς ελληνικών κεφαλαίων στο εξωτερικό, ο κ. Γιούνκερ αναφέρεται με ικανοποίηση στο πάγωμα των λογαριασμών Έλληνα επιχειρηματία στην Ελβετία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτό άργησε πάρα πολύ να συμβεί και προσθέτει ότι δεν γίνεται η Ευρωζώνη να κάθεται και να κοιτάζει ως θεατής τη φυγή των κεφαλαίων.

«Οι πλούσιοι Έλληνες, που αποφεύγουν να φορολογηθούν, ενεργώντας έτσι εις βάρος του λαού τους, πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν. Δεν είναι εύκολο βέβαια, λόγω της ελεύθερης αγοράς κεφαλαίων στην Ευρώπη, να λυθεί το πρόβλημα του διαφυγόντος χρήματος, αλλά θα πρέπει να βρούμε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε», δηλώνει.
 http://www.dailynews24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου