Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Τούρκoι μηχανικοί αναπτύσσουν το επόμενο στάδιο της παραλλαγής του τουρκικού πυραύλου κρουζ τύπου SOM!!! (Αναχώρηση) Άγκυρα – (Άφιξη) Αθήνα: (Πτήση) 10 λεπτά της ώρας!!

Τούρκoι μηχανικοί αναπτύσσουν το επόμενο στάδιο της παραλλαγής του τουρκικού πυραύλου κρουζ τύπου SOM. Η οικογένεια πυραύλων κρουζ SOM (stand-off βλήματα) αναπτύσσεται από το ερευνητικό ινστιτούτο TUBITAK SAGE από το 2006. Η ύπαρξη μιας αερομεταφερόμενης έκδοσης του SOM αποκαλύφθηκε στις 4 Ιουνίου 2011, κατά τους εορτασμούς της 100ής επετείου της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο πύραυλος SOM είναι το πρώτο οπλικό σύστημα εκτός συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο χρησιμοποιεί την τυποποιημένη διασύνδεση UAI που είναι να διευκολύνει την ένταξη αυτών των επιθετικών όπλων στις πλατφόρμες-φορείς του όπλου. Το UAI είναι μια εξέλιξη του MIL STD 1760.Στη βασική έκδοση ο πύραυλος SOM έχει μια εμβέλεια των 180 χιλιομέτρων. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2011 ο σχεδιασμός δοκιμάστηκε σε μια εμβέλεια από 250 χιλιόμετρα. Αυτήν την περίοδο εξετάζεται μια παραλλαγή με βεληνεκές τα 300 χλμ. και με την ακρίβεια στόχευσης (CEP) να αναφέρεται με 5 έως 10 μέτρα. Η ικανότητα επίθεσης σε απόσταση έως και 500 χιλιόμετρα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αργότερα αυτό το έτος.

Το 2014 αναμένεται να δημιουργηθεί μια παραλλαγή του πυραύλου με εύρος 1500-2500 χιλιόμετρα, και ως εκ τούτου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και θα πρόκειται για ένα στρατηγικό όπλο. Ο συγκεκριμένος πύραυλος προορίζεται για το φάσμα επιφανείας-επιφανείας. Νωρίτερα φέτος, τουρκικά δημοσιεύματα θέλουν την ανάπτυξη του πυραύλου στο εύρος των 2.500 χιλιομέτρων. Η τεχνολογία του SOM ενσωματώνει δορυφορική πλοήγηση, όπως και με τη βοήθεια ραντάρ χαρτογράφησης (INS) και μπορεί να καταπολεμήσει στόχους που ορίζονται με συντεταγμένες πριν από την εκτόξευση του όπλου.


Οι παραλλαγές SOM Β1 και Β2 είναι εξοπλισμένες με υπέρυθρη κεφαλή. Ο SOM Β2 αναφέρεται ως ικανός να καταπολεμήσει στόχους που προστατεύονται από ιδιαίτερα σκληρή θωράκιση. Και στις δύο εκδόσεις του αερομεταφερόμενου SOM Β αναφέρεται να είναι δυνατή η μεταφορά δεδομένων στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της πλεύσης του βλήματος.

fox2magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου