Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Τα πτηνά κελαηδούν με γραμματική και συντακτικό!

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Κιότο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Neuroscience» δεν έχουν μόνο οι άνθρωποι το προνόμιο να χρησιμοποιούν... με άνεση ρήματα, ουσιαστικά και επίθετα αλλά και τα ωδικά πτηνά έχουν τις δικές τους μορφές συντακτικών κανόνων.

Η μελέτη έγινε στους σπίνους της Βεγγάζης και οι ερευνητές ακολούθησαν το εξής πείραμα: Συγκέντρωσαν κελαηδίσματα διαφορετικών σπίνων και άφησαν τους σπίνους της Βεγγάζης να τα ακούσουν για πολλή ώρα, χωρίς σειρά αλλά «ανακατεμένα».

Το αποτέλεσμα ήταν οι σπίνοι να αντιδράσουν μόνο σε συγκεκριμένα ακούσματα και όχι σε άλλα, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα εν λόγω πτηνά ακολουθούν έναν ορισμένο κανόνα στη διαδοχή των συλλαβών στα τραγούδια τους.


Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι σπίνοι έχουν μια «περιοχή» στον εγκέφαλό τους που ενεργοποιείται όταν ακούνε ασύντακτες προτάσεις, όπως ακριβώς γίνεται και με τον άνθρωπο.

Μέχρι σήμερα μόνο η φάλαινα κάνει κάτι ανάλογο, ενώ διάφορα άλλα ζώα όπως οι σκύλοι και οι πίθηκοι, για παράδειγμα, αναγνωρίζουν ανθρώπινες φράσεις και λέξεις που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα αντικείμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου