Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Φανάρι: Δυσαρέσκεια για τις ρωσικές παρεμβάσεις στην υπόθεση Εφραίμ


Τη δυσφορία του για τα διαβήματα που έγιναν υπέρ του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ εκ μέρους της ρωσικής εκκλησίας εξέφρασε το Φανάρι, καταγγέλοντάς τα ως «επέμβαση» στις υποθέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο Φανάρι μετά τη σημερινή συνάντηση της Συνόδου, τονίζει ότι το Αγιο Όρος, είναι «κανονικόν έδαφος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Διευκρινίζει ωστόσο ότι αν και αποτελείται από Ορθοδόξους μοναχούς διαφόρων εθνοτήτων, «τούτο ουδόλως προσδίδει εις αυτό πανορθόδοξον χαρακτήρα, επιτρέποντα την οιασδήποτε μορφής επέμβασιν εις αυτό άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιων».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και «η περί αυτόν Σύνοδος» εκφράζουν τη λύπη τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον ηγούμενο Εφραίμ, και την όλη υπόθεση, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

Τονίζεται ακόμη ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά πάγια τακτική σεβόμενο την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης «αποφεύγει πάντοτε πάσα εις δικαστικάς υποθέσεις, ανάμειξη, δοθέντος, άλλωστε, ότι αγνοεί το περιεχόμενον της σχετικής δικογραφίας».

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε ζητήσει από τον ηγούμενο Εφραίμ να απομακρυνθεί από τη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία του ελέγχου των υποθέσεων της Μονής από την ελληνική δικαιοσύνη. Η προτροπή αυτή ενώ είχε εισακουστεί για ένα διάστημα, στη συνέχεια αγνοήθηκε και ο ηγούμενος Εφραίμ επέστρεψε στα καθήκοντά του, μετά από σχετική απόφαση συμβουλίου της Μονής.

aegeantimes.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου