Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Σύνθεση Δ.Σ. Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών

Πραγματοποιήθηκε, στις 30 Μαρτίου 2011, η Τακτική Απολογιστική Γενική Συνέλευση των μελών του ΚΕ.Π.ΚΑ. Ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του ΚΕ.Π.ΚΑ., για το 2010, εγκρίθηκαν, ομόφωνα.
Την ίδια μέρα και την επομένη, διεξήχθησαν αρχαιρεσίες για την εκλογή του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο συγκροτήθηκε, στις 06 Απριλίου 2011, σε σώμα, ως εξής:
 
 
Νικόλαος Τσεμπερλίδης Πρόεδρος
Μιλτιάδης Κουμιώτης Αντιπρόεδρος
Ευαγγελία Κεκελέκη Γενική Γραμματέας
Νικόλαος Αποστολάκης Ταμίας
Γεώργιος Σαμούρης Ειδικός Γραμματέας
Παύλος Λαζαρίδης Μέλος
Νικόλαος Ραγιάς Μέλος
Χρήστος Ιωαννίδης Μέλος
Γεώργιος Μάνος Μέλος
Δημήτριος Μπόσκου Αναπληρωματικό Μέλος
Κυριάκος Μούτσης Αναπληρωματικό Μέλος
Αναστάσιος Πολίτης Αναπληρωματικό Μέλος
Αναστάσιος Παρανός Αναπληρωματικό Μέλος
Θεοχάρης Πετρίδης Αναπληρωματικό Μέλος
Η λειτουργία του ΚΕ.Π.ΚΑ. βασιζόταν και βασίζεται, σε συγκεκριμένες αρχές. Εθελοντισμός, αξιοπιστία, διαφάνεια, δημοκρατία, συλλογικότητα, ανεξαρτησία. Αυτές τις αρχές διαφυλάξαμε όλη την προηγούμενη χρονιά. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα, προς όλες τις πλευρές (κόμματα, εξουσίες, οικονομικά συμφέροντα). Το ΚΕ.Π.ΚΑ. είναι ανεξάρτητη Ένωση Καταναλωτών. Τα εκλεγμένα, με δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τα μόνα, που αποφασίζουν τη στρατηγική και την πολιτική της οργάνωσης. Για το λόγο αυτό, όλοι εμείς, που αποτελούμε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τακτικά και αναπληρωματικά καθώς και τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής έχουμε διασφαλίσει το βιοπορισμό μας, από πηγές, εκτός ΚΕ.Π.ΚΑ. Δηλαδή, από την εργασία μας. Προσφέρουμε, εθελοντικά, σε βάρος του ελεύθερου χρόνου μας, σε βάρος των οικογενειών μας, σε βάρος της προσωπικής μας διασκέδασης. Προσφέρουμε, γιατί αυτό μας ανταποδίδει χαρά, γνώση, ικανοποίηση ότι συμμετέχουμε στην Κοινωνία των Πολιτών. Προσφέρουμε, γιατί είναι επιλογή μας και αγαπάμε αυτό, που κάνουμε. Η διασφάλιση του βιοπορισμού μας, σε συνδυασμό, με τον απαράβατο όρο του εθελοντισμού, μας κάνουν ανεξάρτητους, από οποιαδήποτε συμφέροντα, οικονομικά και κομματικά. Όποιος και αν ασκεί εξουσία, αν την ασκεί, σωστά, θα έχει την αναγνώρισή μας. Όποιος και αν ασκεί εξουσία, αν κάνει λάθη, θα του τα επισημαίνουμε. Όμως, αν εφαρμόζει, συνειδητά, πολιτικές, που βλάπτουν τα δικαιώματα των Καταναλωτών, θα μας βρει απέναντι και θα χρεωθεί το κόστος των επιλογών του.
Η διαφάνεια και η δημοκρατική λειτουργία, αποτελούν βασικές αρχές της λειτουργίας του ΚΕ.Π.ΚΑ. Για αυτό, από το 2007, αρχίσαμε να δημοσιεύουμε, στην ιστοσελίδα μας, καταρχάς, το σχέδιο και μετά την έγκριση, το τελικό κείμενο του διοικητικού και οικονομικού μας απολογισμού, δίνοντας, έτσι, τη δυνατότητα, στα μέλη μας, εκτός Θεσσαλονίκης και σε όσους δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχουν, στη Γενική μας Συνέλευση, να ενημερωθούν και να μας κρίνουν.
Για να κατοχυρώσουμε, ακόμη περισσότερο, τη δημοκρατική μας λειτουργία και επειδή τα μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., που κατοικούν, σε περιοχές, εκτός Θεσσαλονίκης, δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν, στις εκλογές μας, τροποποιήσαμε το καταστατικό μας και εισάγαμε την επιστολική ψήφο. Με αυτό τον τρόπο, όσα μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., δε μπορούν να έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία, μπορούν να ψηφίσουν, χρησιμοποιώντας τη νέα διάταξη του καταστατικού μας.
Λόγω της δράσης μας και της αξιοπιστίας, που χτίσαμε, σιγά-σιγά, 29 χρόνια τώρα, το ΚΕ.Π.ΚΑ. αποτελεί συνομιλητή της Ελληνικής Πολιτείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και όλων των συλλογικών φορέων των προμηθευτών. Οι παρεμβάσεις μας έχουν, τις περισσότερες φορές, θετικά αποτελέσματα και, σχεδόν πάντοτε, οι φορείς απαντούν και συζητούν τα αιτήματα ή τις παρατηρήσεις μας. Γινόμαστε, καθημερινά, αποδέκτες του σεβασμού και της αναγνώρισης, από όλους τους φορείς, εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς. Όλοι πλέον, ζητούν, την άποψη του ΚΕ.Π.ΚΑ., πάνω σε σοβαρά ζητήματα.
Όλα αυτά τα χρόνια, που λειτουργούμε, στο ΚΕ.Π.ΚΑ., ζήσαμε πολλές εμπειρίες, γευτήκαμε χαρές και λύπες. Λυπηθήκαμε, για την αρνητική στάση ανθρώπων, που ωφελήθηκαν, από το ΚΕ.Π.ΚΑ., για την αδιαφορία και απροθυμία άλλων να «σηκωθούν από τον καναπέ τους», για την προσπάθεια κάποιων να εκμεταλλευτούν το ΚΕ.Π.ΚΑ. και τα μέλη του, για την αχαριστία κάποιων άλλων.
Στο σημείο αυτό, πρέπει να εκφράσουμε και ένα παράπονο μας. Καθημερινά, αντιμετωπίζουμε αγενή και απαξιωτική συμπεριφορά καθώς και υπερβολικές απαιτήσεις. Κάποιοι Καταναλωτές θεωρούν ότι έχουν, πάντα, δίκαιο, και όταν προσπαθούμε να εξηγήσουμε τη λειτουργία της αγοράς, χωρίς να τους δικαιώνουμε, άκριτα, εκνευρίζονται, θυμώνουν, μιλούν άσχημα, ακόμα και αμφισβητούν τη δράση μας. Κάποιοι εκμεταλλεύονται τη λειτουργία του ΚΕ.Π.ΚΑ. και ουσιαστικά τα μέλη, που καταβάλλουν τις συνδρομές, που κρατούν το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζωντανό, για να λύσουν το πρόβλημά τους. Κάποια μη μέλη καλούν και ξανακαλούν, για συμβουλές και δε «φιλοτιμούνται» να γίνουν μέλη. Δυστυχώς, όμως, απαξιωτικές και προσβλητικές συμπεριφορές αντιμετωπίζουμε ακόμα και από κάποια μέλη μας. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι οι δυνατότητες του ΚΕ.Π.ΚΑ., είναι συγκεκριμένες και όχι απεριόριστες. Δεν είμαστε νομικό γραφείο, ούτε χημικό εργαστήριο, ούτε γραφείο χρηματοοικονομικών συμβουλών, ούτε σύμβουλοι επενδύσεων, για να μπορούμε να πληρώσουμε εξειδικευμένο προσωπικό, που να απαντά, σε ερωτήματα, που αφορούν άκρως εξειδικευμένους τομείς. Πολύ περισσότερο, δεν είμαστε το Κράτος ή ο μηχανισμός ελέγχου του κράτους, για να κάνουμε επιτόπιους ελέγχους, να επιβάλλουμε πρόστιμα και να κλείνουμε επιχειρήσεις. Κατανοούμε ότι ο καθένας θεωρεί το προσωπικό του πρόβλημα κυρίαρχο. Αλλά, παρακαλούμε πολύ τους Καταναλωτές και κυρίως τα μέλη μας (γιατί η συμπεριφορά των μελών μας, που γνωρίζουν, μας πληγώνει περισσότερο), να δείξουν κατανόηση και να μας βοηθήσουν, με τη συμπεριφορά τους, να φέρουμε, σε πέρας, το δύσκολο έργο μας.
Πρέπει, όμως, να παραδεχτούμε ότι γευτήκαμε και πολλές χαρές. Κερδίσαμε γνώση, δεξιότητες, αναγνώριση, γίναμε συμμέτοχοι και συνδιαμορφωτές αποφάσεων. Τελικά, κάναμε βήματα, για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων μας.
Για το 2011, συνεχίζουμε, με την ίδια ένταση, τη δράση μας, παρεμβαίνοντας, καθημερινά, οπουδήποτε χρειαστεί, για την προστασία του Καταναλωτή, σε ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Συγχρόνως, προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε τον εθελοντισμό και τη συλλογική δράση.
Πρώτο μέλημά μας είναι να συνειδητοποιήσει ο Καταναλωτής τα δικαιώματα και τη δύναμή του. Πρέπει να μάθει να αντιδρά, σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης αυτών των δικαιωμάτων, απ’ όπου και αν προέρχεται αυτή. Η συμμετοχή του, σε υπαρκτές, ενεργές, αδέσμευτες και με δημοκρατικές διαδικασίες οργανώσεις, αποτελεί τη μοναδική λύση. Η εγγραφή όσο γίνεται περισσότερων νέων μελών, στο ΚΕ.Π.ΚΑ., που ίσως είναι η μοναδική μεγάλη ελληνική Ένωση Καταναλωτών, που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα έχει, ως αποτέλεσμα, να γίνει το ΚΕ.Π.ΚΑ. ακόμα πιο μεγάλο και ισχυρό κίνημα, που θα παίζει, ακόμα πιο αποτελεσματικά, το ρόλο του, στη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς.
Δεύτερο μέλημά μας η καθημερινή παρουσία του ΚΕ.Π.ΚΑ. και η παρέμβασή του, σε αποφάσεις, που αφορούν τους Καταναλωτές. Δε θα διστάσουμε, ποτέ, να καταγγείλουμε και να συγκρουστούμε, με οποιονδήποτε, όσο υψηλά και αν βρίσκεται, εάν πρόκειται να προστατευτούν τα δικαιώματα των καταναλωτών.
Το 2011, συνεχίζουμε να δίνουμε μεγάλο βάρος, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε, για να μην αντιμετωπίσουν οι Έλληνες Καταναλωτές, τα προβλήματα, που αντιμετώπισαν οι Ευρωπαίοι Καταναλωτές, σε χώρες, όπου η απελευθέρωση της ενέργειας προηγήθηκε. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών, για την παραγωγή πράσινης ενέργειας.
Συνεχίζουμε, δυναμικά, την παρέμβασή μας, στη δημιουργία ή στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Τα πνευματικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των καταναλωτών στο ψηφιακό περιβάλλον, τα δικαιώματα των ασθενών, η αγορά των φαρμάκων, τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών συγκοινωνιών, η συγχώνευση Aegean - Ολυμπιακής, η ασφάλεια και η σήμανση των τροφίμων, η κλωνοποίηση των ζώων, η ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη, οι νέες τεχνολογίες, η νανοτεχνολογία, η προστασία του περιβάλλοντος, η παχυσαρκία, η ακρίβεια, το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα, τα καινοτόμα τρόφιμα, η οικολογική σχεδίαση των προϊόντων, η πράσινη ενέργεια, τα χημικά, τα συμβατικά δικαιώματα των καταναλωτών, οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το φυσικό αέριο, οι κλιματικές αλλαγές, η διαφάνεια, στη λειτουργία και στις αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έξυπνη ρύθμιση αγορών, οι αθέμιτες πρακτικές στο χρηματοπιστωτικό τομέα, οι ρυθμίσεις για τα χρηματοοικονομικά προϊόντα, η ανακύκλωση, η ολοκλήρωση της ενιαίας Αγοράς, η αναμόρφωση της Κ.Α.Π., η Πράσινη Βίβλος για την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών, η Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2011-2020, το Εργαλείο επιλογής, η Χρηματοοικονομική κρίση, η Εταιρική διακυβέρνηση στο χρηματοπιστωτικό τομέα, η Σήμανση υφαντουργικών, η Απλουστευμένη σήμανση τροφίμων, τα Καινοτόμα τρόφιμα, η Απαγόρευση διαφήμισης σκουπιδοτροφίμων στα παιδιά, η Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, η Ανακύκλωση τηγανισμένου λαδιού και πολλά άλλα είναι ζητήματα, στα οποία θα χρειαστεί να δηλώσουμε, αγωνιστικά, παρόντες και να παλέψουμε, ώστε οι τελικές ψηφοφορίες να είναι σύμφωνες, με τα αιτήματα και τα δικαιώματα των Καταναλωτών και όχι με αυτά των οικονομικών συμφερόντων.
Αντιδρούμε, σε διεθνές επίπεδο, στην επικράτηση του Αμερικάνικου Μοντέλου της Αγοράς, ενός μοντέλου ασυδοσίας, αμφισβήτησης δικαιωμάτων, θεοποίησης του κέρδους.
Ταυτόχρονα, διεκδικούμε μια ισχυρή Κοινωνία των Πολιτών, η οποία θα κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας και θα εμπεδώνει τη συμμετοχική δημοκρατία. Η Κοινωνία των Πολιτών, που εκφράζεται μέσα από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αναπληρώνει το έλλειμμα, στην άμεση δημοκρατία, το οποίο προκύπτει, από το μεγάλωμα των διοικητικών περιφερειών και την απομάκρυνση των Κέντρων Λήψης Αποφάσεων, από τον Πολίτη. Η Κοινωνία των Πολιτών μας δίνει την ευκαιρία της καθημερινής συμμετοχής, στα όσα επιθυμούν να κάνουν κάποιοι άλλοι, για εμάς, χωρίς εμάς. Μας δίνει την ευκαιρία της συνδιαμόρφωσης των αποφάσεων, που λαμβάνονται, για εμάς, χωρίς εμάς. Μας δίνει τη δυνατότητα να ανατρέπουμε όσα κάποιοι σχεδιάζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Μας δίνει την ευκαιρία να εκφραζόμαστε, καθημερινά και όχι μόνο κάθε τέσσερα χρόνια, στις εκλογές.
Το 2011 θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, για να γίνει πραγματικότητα το σύνθημα του ΚΕ.Π.ΚΑ.: Γνωρίζω - Συνειδητοποιώ - Οργανώνομαι – Προστατεύομαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου