Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Υπουργείο Προστασίας Πολίτη προς μετανάστες: Πώς να πάρετε άσυλο




ή εάν δεν έχετε τις προϋποθέσεις για άσυλο "επικουρική προστασία"
ή εάν δεν έχετε ούτε γι' αυτό τις προϋποθέσεις να επικαλεστείτε "ανθρωπιστικούς λόγους".


Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - πιστό στις πολυπολιτισμικές του προτεραιότητες και την ίδια ώρα που έχει στρέψει την πλειοψηφία των Ελλήνων κατά των αστυνομικών αρχών με τον τρόπο χρήσης τους - σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Στο συγκεκριμένο φυλλάδιο περιλαμβάνονται βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει κάθε αιτών ή εν δυνάμει αιτών άσυλο.
• πού και πώς μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτημα ασύλου
• διαδικασία ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό
• βασικοί ορισμοί όπως το καθεστώς του πρόσφυγα, της επικουρικής προστασίας και το καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους
• τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των αιτούντων άσυλο
• το νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα
Οι πληροφορίες για τους αιτούντες άσυλο είναι διαθέσιμες σε 15 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ρώσικα, Κινέζικα, Αλβανικά, Γεωργιανά, Τούρκικα, Μπενγκάλι, Κουρδικά, Αμάρικ, Σομαλικά, Ουρντού, Φαρσί, Αραβικά).
Τη μετάφραση υλοποίησε -φυσικά-η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΜΕΤΑδραση, Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, ως εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας.
Όπως μάλιστα σημειώνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην ιστοσελίδα του, "εάν δεν πληροίς τα κριτήρια για άσυλο, αλλά πληροίς τα ανωτέρω κριτήρια, θα σου χορηγηθεί καθεστώς επικουρικής προστασίας. Τέλος, εάν δεν πληροίς τις προϋποθέσεις για άσυλο ή για επικουρική προστασία, αλλά οι αρχές θεωρήσουν πως υπάρχουν ανθρωπιστικοί ή άλλοι λόγοι για τους οποίους δεν μπορείς να επιστρέψεις στη χώρα σου, τότε μπορεί να σου χορηγηθεί προσωρινή άδεια παραμονής."
Αυτό που ξεχνά να συμπληρώσει είναι το "εάν δεν πληρείς κανένα απολύτως κριτήριο, αλλά είσαι λίγο τσαμπουκαλεμένος, μπορείς να καταλάβεις κάποιο δημόσιο κτήριο ή την Νομική, ή εάν είσαι υπέρ του ελεύθερου κάμπινγκ τα Προπύλαια, ή έστω βρε αδελφέ κάποια αίθουσα του Πολυτεχνείου και να ορίσεις έναν ακροαριστερό ως εκπροσωπό σου, προκειμένου να μπείς σε ειδικό καθεστώς μη - απομάκρυνσης".

Χαράς ευαγγέλια για λαθρομετανάστες και δουλεμπόρους καθώς πλέον θα μπορούν και στο πλέον απομακρυσμένο χωριό του Αφγανιστάν να μοιράζουν φυλλάδια σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος να πάρει άσυλο στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου