Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Λίστα και μήνυμα απο τον Αχιλλέα-Ελπίδα.

Θα σας συστηθώ ως Ελπίδα, και θα σας τονίσω ότι δεν είναι το πραγματικό μου όνομα. Υιοθετώ όμως το όνομα αυτό γιατί μ’ αρέσει, και επειδή παρ’ όλο που η ελπίδα πεθαίνει τελευταία εγώ θέλω να ζήσω. Θέλω μάλιστα να καταφέρουν να ζήσουν και όσοι είναι γύρω μου –οι φίλοι μου και οι φίλοι ων φίλων μου.


Ξεκίνησα πριν από περίπου 4 μήνες να ενδιαφέρομαι για το θέμα «Επιβίωση» τελείως τυχαία με αφορμή μία κουβέντα που είχα με κάποιους φίλους. Όσο πιο πολύ προχωρούσε η έρευνα τόσο πιο πολύ απογοητευόμουν από την παραπληροφόρηση και τον πανικό που συναντούσα.

Σκέφτηκα επομένως να γράψω ως σχόλια κάποιες παρατηρήσεις και συμβουλές που μου δίδαξε η πείρα και η ζωή, καθώς και κάποια άλλα που έμαθα μέσα από έρευνα και πολύ διάβασμα.

Σας δηλώνω από τώρα ότι δεν είμαι ειδική σε θέματα επιβίωσης, δεν έχω τελειώσει καμιά στρατιωτική σχολή, απλά έμαθα να σκέφτομαι και να επιβιώνω σε ένα κόσμο αφιλόξενο και άκαρδο και καμιά φορά να βγαίνω και νικήτρια.

Έτσι, σκέφτηκα ότι μπορώ να αφιερώσω κάποιες ώρες την εβδομάδα γράφοντας μικρά και κατανοητά άρθρα (θα προσπαθήσω να τηρήσω τον κανόνα -2 άρθρα κάθε βδομάδα) με όλα όσα συγκεντρώνω και ανακαλύπτω στη διάρκεια των αναζητήσεων μου.

Αφορούν όλα πράγματα και τεχνικές δοκιμασμένες. Αν δεν τα έχω δοκιμάσει στην πράξη θα αναφέρω την πηγή από όπου τα βρήκα, είδα, διάβασα, άκουσα. Κάποιες από τις τεχνικές αυτές μπορεί σε ορισμένους να μην αρέσουν, μπορεί ορισμένες κοινωνικές ομάδες (πχ θρησκευτικές ή πολιτικές) να θίγονται με αυτά που θα διαβάζουν αλλά θέλω να με πιστέψετε όταν δηλώνω ότι το μόνο πράγμα που με ενδιαφέρει είναι η επιβίωση και μόνο αυτή. Θεωρώ ότι ο αγώνας μας είναι κοινός –να σώσουμε τα παιδιά μας και το μέλλον μας.

Θερμοπαρακαλώ όποιον έχει παρατηρήσεις, ενστάσεις, αντιρρήσεις σχετικά με το εκάστοτε θέμα να τις εκφράζει ελεύθερα. Προσοχή όμως! Επειδή τα άρθρα αυτά πιθανότατα να τα διαβάζουν και παιδιά δε θα ανεχτώ βωμολοχίες, ύβρεις και «γκρίκλις». Ας βοηθήσουμε τη γλώσσα μας να επιβιώσει μαζί με μας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Ελπίδα


Καλημέρα σας φίλοι και γνωστοί.

Αφού αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα «επιβίωση» ας δούμε πρώτα απ’ όλα γιατί κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

Ένας πολύ καλός λόγος αναφέρεται στη σελίδα: http://www.katohika.gr/2011/09/blog-post_5652.html όπου με γλαφυρό τρόπο περιγράφεται μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κάποιοι άλλα πιθανά σενάρια για τα οποία θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι είναι η ανεργία, πόλεμος, σεισμός, κακοκαιρία, ασθένεια που μας κρατάει μακριά από τη δουλειά μας για πολύ καιρό κλπ.

Θεωρώ ότι δε θα αναλώσουμε το χρόνο μας για να αποδείξουμε ότι χρειαζόμαστε σχέδιο επιβίωσης, αλλά θα πρέπει σήμερα κιόλας να αρχίσουμε να το χτίζουμε λιθαράκι- λιθαράκι.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τον χρονικό ορίζοντα απαντώντας σε δύο απλές ερωτήσεις
«Για πόσο χρόνο η κατάσταση θα είναι κρίσιμη;»
«Για ποιες συνθήκες κρίσης θα πρέπει να είμαι προετοιμασμένος/η;»

Η απάντηση που θα δώσετε θα καθορίσει και το χρονικό διάστημα για το οποίο πρέπει να προετοιμαστείτε.

Η οικογένεια μου, ξεκίνησε για παράδειγμα την προετοιμασία της για δύο χρόνια, με προοπτική να σταδιακά να περάσει στην οικοαυτάρκεια. Με πιο απλά λόγια μετακομίσαμε σε χωριό, σε σπίτι με αρκετά υπνοδωμάτια, με αποθήκη και αρκετό χώρο για να δημιουργηθεί ένας μικρός λαχανόκηπος, ένα κοτέτσι με 4 κοτούλες και προοπτική αργότερα να προστεθεί πιθανότατα κανένα γουρουνάκι και καμιά κατσικούλα για το κρέας και το γάλα τους αντίστοιχα.

Με δεδομένο το χρονικό ορίζοντα, την τοποθεσία της κατοικίας σας και το πλήθος των ατόμων που θα κατοικούν και θα φιλοξενηθούν σε δύσκολους καιρούς, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να δημιουργηθεί μια «λίστα με λίστες». Ένα δείγμα ακολουθεί.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ & ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
ΒΙΒΛΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ
ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΣ
ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ ΠΑΓΙΔΩΝ
ΝΕΡΟΥ
ΟΠΛΙΣΜΟΥ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΑΓΗΤΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ
ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ
ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΡΕΥΜΑ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ
ΡΟΥΧΩΝ
ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
ΖΩΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Στα άρθρα που θα ακολουθήσουν θα ασχοληθούμε αναλυτικά με το τι σημαίνει η κάθε κατηγορία της λίστας. Το δικό μου πλάνο θα περιλαμβάνει προετοιμασία για ένα χρόνο σε σπίτι στην ύπαιθρο με έλλειψη καθαρού τρεχούμενου νερού, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρεις ενήλικες και δύο παιδιά, καθώς και τρία κατοικίδια –σκύλο, γάτα, καναρίνι. Επαναλαμβάνω, ανάλογα με τις δικές σας συνθήκες διαβίωσης μπορείτε να προσθέσετε στη λίστα ή να τροποποιήσετε. Αν είναι δυνατόν μην αφαιρείτε! Κάποια μπορεί τώρα να σας φαίνονται αστεία, αργότερα όμως αν θα τα χρειάζεστε θα χαίρεστε που δεν τα είχατε διαγράψει.

Κλείνοντας το σημερινό άρθρο να σας τονίσω ότι στην Ελλάδα λόγω του κατοχικού συνδρόμου όλοι μας φροντίζουμε να έχουμε στα ντουλάπια μας «κάτι παραπάνω» στο θέμα του φαγητού. Οπότε για δυο –τρεις μέρες δεν τίθεται θέμα προετοιμασίας. Δεν πρόκειται να πεθάνουμε από την πείνα. Το ζητούμενο είναι σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα τι μπορούμε να κάνουμε και πώς μπορούμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

Φιλικά Ελπίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου