Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

«Συναγερμός» στην Ιαπωνία

Ιαπωνία  —  Αναστάτωση σε ολόκληρο τον πλανήτη συνεχίζει να προκαλεί το πυρηνικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στην Ιαπωνία, καθώς η ραδιενέργεια απειλεί πια την υγεία των κατοίκων στις περιοχές κοντά στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία είχε προειδοποιηθεί το 2008 από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να αντέξουν ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks και στα οποία αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph. 
 Τα ξημερώματα της Τετάρτης ξέσπασε νέαπυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, με την τηλεόραση να αναμεταδίδει ζωντανά πλάνα από τον τόπο της φωτιάς, που έδειχναν πυκνά κύματα καπνού να καλύπτουν το κτήριο. 
Η φωτιά κατασβέσθηκε στις 6:15 τοπική ώρα το πρωί της Τετάρτης και πλέον νερό διοχετεύεται στους αντιδραστήρες Νο. 5 και Νο. 6 του πυρηνικού σταθμού, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο. 
Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εμπόδισαν το στρατιωτικό ελικόπτεροτύπου CH-47 Shinook να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα για να ψυχθεί το αναλωθέν πυρηνικό καύσιμο, στη δεξαμενή του οποίου ξέσπασε φωτιά. Οι εξαιρετικά ραδιενεργές ράβδοι του αναλωθέντος καυσίμου βρίσκονται πλέον έξω από το νερό και θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνες για πρόκληση μεγάλης καταστροφής. Πλέον έχει πέσει η νύκτα και είναι αδύνατη οποιαδήποτε εναέρια επιχείρηση. Οι τεχνικοί ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν επίγεια μέσα για να διοχετεύσουν νερό στη δεξαμενή του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου που έχει υπερθερμανθεί επικίνδυνα. Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ανακοίνωσε ότι το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού που είχε απομακρυνθεί προσωρινά εξαιτίας της αιφνίδιας αύξησης των τιμών της ραδιενέργειας, επέστρεψε στον χώρο του σταθμού για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης της σειράς των βλαβών στους έξι αντιδραστήρες του Φουκουσίμα. Οι μετρήσεις που οδήγησαν αρχικά στην απομάκρυνση του προσωπικού αποδείχθηκαν εσφαλμένες. 
Η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου του αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα αποτελεί πλέον την πηγή «της κύριας ανησυχίας» στην Ιαπωνία, με την ύπαρξη κινδύνου έκλυσης ραδιεδεργού υλικού απ΄ευθείας στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την Γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN). Στον αντιδραστήρα αυτόν η εξάτμιση του ύδατος της δεξαμενής συνεχίζεται προκαλώντας πτώση του επιπέδου του ύδατος στη δεξαμενή, όπου είναι αποθηκευμένο το ραδιενεργό αναλωθέν καύσιμο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ASN. «Η διαχειρίστρια Tepco και οι ιαπωνικές αρχές αναζητούν μέσα για να αποκαταστήσουν τη στάθμη του ύδατος της δεξαμενής», σύμφωνα με την ASN , η οποία θεωρεί ότι η δεξαμενή του αντιδραστήρα Νο. 4 αποτελεί την πηγή της κύριας ανησυχίας.
Οι ιαπωνικές αρχές εξετάζουν εφεξής το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν βυτιοφόρο με αντλία για να ψεκάσουν με νερό τον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα προκειμένου να ψυχθεί το πυρηνικό του καύσιμο, το οποίο θερμαίνεται κατά ανησυχητικό τρόπο, όπως μετέδωσε την Τετάρτη το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Ειδικό όχημα της δημοτικής αστυνομίας του Τόκιο θα μεταφερθεί το βράδυ της Τετάρτης στη Φουκουσίμα για να χρησιμοποιηθεί η άνευ προηγουμένου αυτή τεχνική, μετά τη διακοπή της προσπάθειας ρίψης νερού με ελικόπτερο.
Σε συνεργασία με τις αρχές, η Tepco εξετάζει διάφορες λύσεις για να γεμίσει με νερό τη δεξαμενή στην οποία βρίσκεται το πυρηνικό καύσιμο του αντιδραστήρα, λόγω της αδυναμίας χρήσης των συνηθισμένων μέσων ψύξης. Ο αντιδραστήρας 4, η λειτουργία του οποίου είχε διακοπεί για συντήρηση όταν σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός της Παρασκευής, περιέχει ακόμη ράβδους ραδιενεργού καυσίμου, οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους αν παραμείνουν εκτός νερού. 
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ εξέφρασε εκ νέου ανησυχία για την κατάσταση στον σταθμό Φουκουσίμα , λέγοντας ότι πρόκειται για «πραγματική καταστροφή» και υπογραμμίζοντας και πάλι ότι η κατάσταση δεν βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο σύμφωνα με τον ίδιο. Πολύ σοβαρή χαρακτηρίζει την κατάσταση οεπικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο, ο οποίος ελπίζει να μεταβεί στην Ιαπωνία την Πέμπτη για μονοήμερη επίσκεψη.
Εξάλλου, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπεται στις αμερικανικές δυνάμεις στην Ιαπωνία να πλησιάσουν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τον σταθμό της Φουκουσίμα και διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην εγγύηση της ασφάλειας των Αμερικανών στρατιωτών στη διάρκεια επιχειρήσεων αρωγής. Ο αμερικανικός στρατός χορηγεί, άλλωστε, σε ορισμένα πληρώματα αεροσκαφών δισκία ιωδιούχου καλίου εν όψει αποστολών τους σε ένα μέτρο που έχει λάβει για την προφύλαξή τους από τις επιδράσεις της ραδιενέργειας, διευκρίνισαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου. Τα μέτρα αυτά είναι προληπτικής φύσης και το Πεντάγωνο έχει σημειώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για πρόκληση σοβαρής μόλυνσης από ραδιενέργεια σε μέλη των αμερικανικών δυνάμεων. 
Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν ότι τα Ηνωμένα Έθνη προτίθενται να προσφέρουν οποιαδήποτε επιπρόσθετη βοήθεια στους πληγέντες από το σεισμό στη χώρα, αν η Ιαπωνία διατυπώσει σχετικό αίτημα, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του σεισμού και του τσουνάμι. Ομάδα ειδικών του ΟΗΕ στην αποτίμηση των καταστροφών έχει σταλεί στην Ιαπωνία ήδη από την επομένη του σεισμού. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Καν, ο Μπαν του εμπιστεύτηκε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί πάρα πολύ όσον αφορά την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία και «χαιρέτισε τις προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης για να περιοριστεί ο κίνδυνος για τον πληθυσμό». 
Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας. «Δυστυχώς, η κατάσταση εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου», δήλωσε ο Σεργκέι Κιριγένκο, ο οποίος έχει υπό την εποπτεία του τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. 
Ο Κιριγένκο προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να μην έχει πλήρη ενημέρωση από την Ιαπωνία για την κατάσταση και οι Ρώσοι ειδικοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν προσομοίωση των εξελίξεων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Η υπερθέρμανση σε άλλους αντιδραστήρες στο σταθμό δείχνει ότι η κρίση τώρα κλιμακώνεται σύμφωνα με το χειρότερο αποτέλεσμα της προσομοίωσης που έκαναν οι ειδικοί. Ο Κιριγένκο σημείωσε επίσης ότι η κρίση είναι πιθανόν να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αναπτυσσόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών στο εξωτερικό. «Βεβαίως και θα έχει έναν αντίκτυπο», δήλωσε στο Reuters, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. 
Παράλληλα, η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι, καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα κατασκευάστηκε πριν από το πυρηνικό δυστύχημα του Three Mile Island στις ΗΠΑ το 1979, δεν ελήφθη υπ'Α όψιν στον τρόπο κατασκευής του ο κίνδυνος τήξης του πυρήνα, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονες ανησυχίες. «Τα δυστυχήματα τήξης του πυρήνα είναι δυστυχήματα, τα οποία δεν είχαν ληφθεί υπ'Α όψιν στον τρόπο δημιουργίας αυτού του είδους του αντιδραστήρα», με τον οποίο έχει εξοπλιστεί ο σταθμός της Φουκουσίμα, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία τη δεκαετία του 1970, δήλωσε ο Ολιβιέ Ζιπτά, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ASN. 
Η τήξη πυρήνα, η οποία έχει πλήξει τους αντιδραστήρες 1, 2 και 3 του πυρηνικού σταθμού της Ιαπωνίας από το σεισμό της Παρασκευής, «είναι δυστυχήματα για τα οποία, μετά το δυστύχημα του Three Mile Island το 1979, υπήρξε ένας αριθμός ρυθμίσεων, κυρίως όσον αφορά τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται σε παρόμοια κατάσταση», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου. 
«Η επιδίωξη με κάθε μέσον της τροφοδοσίας με νερό του πυρήνα (για την ψύξη του), η πραγματοποίηση εκούσιων αποσυμπιέσεων του κελύφους του κατά τρόπο που να διατηρείται η ακεραιότητά του, η απελευθέρωση ραδιενεργών νεφών [...], όλα αυτά που κάνει σήμερα η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το σταθμό είναι ενέργειες που εξετάζονται, ακόμη και συνιστώνται, στους οδηγούς διαχείρισης σοβαρών δυστυχημάτων», εξήγησε ο Ζιπτά. 
Το περιοριστικό κέλυφος είναι ένα αδιαπέραστο περίβλημα που αποσκοπεί στην απομόνωση του αντιδραστήρα και των ραδιενεργών προϊόντων από τον εξωτερικό χώρο, ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε μόλυνση του περιβάλλοντος. Ωστόσο, οι δημιουργοί του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα δεν έχουν συμπεριλάβει σε αυτό το περιοριστικό κέλυφος τις δεξαμενές ψύξης του αναλωθέντος καυσίμου που εξακολουθεί να είναι πολύ ραδιενεργό, οι οποίες βρίσκονται πάνω από τον αντιδραστήρα και το περίβλημα. 
«Ο τρόπος δημιουργίας του αντιδραστήρα αυτού, είναι ο τρόπος δημιουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων στη Γαλλία», αναγνώρισε ο Ζιπτά. «Αυτό ελήφθη υπ'Α όψιν στους αντιδραστήρες νέας γενιάς», δήλωσε παράλληλα άλλος αξιωματούχος της ASN. Η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα συνιστά εφεξής «την κύρια πηγή ανησυχίας», καθώς υπάρχει κίνδυνος απελευθέρωσης ραδιενέργειας «απευθείας στην ατμόσφαιρα», κατέληξε η ASN. 
Την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας ήταν αρκετές εκατοντάδες υψηλότερα κοντά στους αντιδραστήρες 3 και 4 που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό. Το επίπεδο ήταν 400 μιλισίβερτ κοντά στον αντιδραστήρα 3 και 100 μιλισίβερτ κοντά στον αντιδραστήρα 4. Μετά τη δόση 100 μιλισίβερτ που λαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός, οι ιατρικές παρατηρήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού των καρκίνων. 
Οι κάτοικοι της ιαπωνικής επαρχίας Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, είναι πολύ ανήσυχοι και οργισμένοι πέντε ημέρες μετά το σεισμό, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας. «Η ανησυχία και η οργή του λαού της Φουκουσίμα έχει φτάσει στα όρια», υπογράμμισε ο Γιουχέι Σάτο, ο κυβερνήτης αυτής της παραθαλάσσιας επαρχίας στην οποία βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός που προκαλεί ανησυχία παντού στον κόσμο. Ο ίδιος εξέφρασε την ευχή το σύνολο της Ιαπωνίας να επιδείξει «αλληλεγγύη προς αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να απομακρυνθούν» από τα σπίτια τους. Παράλληλα, πολλές χώρες έχουν εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Ιαπωνία . Οι άνεμοι αναμένεται να πνεύσουν από τα βορειο-δυτικά ωθώντας το νέφος από τον πυρηνικό σταθμό προς τον Ειρηνικό Ωκεανό. 
Το Κέντρο Παρακολούθησης της Ηφαιστειακής Τέφρας (VAAC) στο Λονδίνο εξέδωσε προειδοποίηση για τους κινδύνους από την διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, την ώρα που η Ιαπωνία είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο απευθύνθηκε στον λαό του και είπε ότι προσεύχεται για την «ασφάλεια του περισσότερου κόσμου» σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τη ιαπωνική τηλεόραση, λίγο μετά τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση , 6 βαθμών, που σημειώθηκε ανατολικά του Τόκιο. 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπέι δήλωσε ότι οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να αντλήσουν τα πρώτα συμπεράσματα από το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία. «Οι υπουργοί θα συναντηθούν την προσεχή Δευτέρα για να συζητήσουν τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας και τις αγορές (ενέργειας) και την απάντηση που πρέπει να δώσουν» στο θέμα αυτό, δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απομακρύνει τις οικογένειες των Ρώσων διπλωματών που υπηρετούν στην Ιαπωνία από τις 18 Μαρτίου. 
Η ελβετική κυβέρνηση συμβούλευσε τους υπηκόους της να φύγουν από την Ιαπωνία. Η πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Μισελίν Καλμί-Ρε τόνισε μετά το πέρας έκτακτου ομοσπονδιακού συμβουλίου ότι προς ώρας οι επαναπατρισμοί μπορεί να γίνουν μέσω κανονικών πτήσεων, αλλά σε περίσταση ανάγκης θα ενοικιασθούν αεροσκάφη. Στην Ιαπωνία βρίσκονται 1.890 Ελβετοί και 1.592 εξ αυτών ήδη έχει γίνει κατορθωτό να εντοπισθούν από την πρεσβεία της χώρας, τόνισε η πρόεδρος, προσθέτοντας πως δεν η ίδια δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν θύματα μεταξύ των Ελβετών.
Στο μεταξύ, πυκνό χιόνι κάλυψε την Τετάρτη το βορειοανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, που έχει πληγεί από το σεισμό και το τσουνάμι , παρεμποδίζοντας έτσι το έργο των σωστικών συνεργείων και προκαλώντας απόγνωση στους λιγοστούς, κυρίως ηλικιωμένους, εναπομείναντες κατοίκους της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου