Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Γ. Παπακωνσταντίνου: "Αλλάζει το τοπίο για την Ελλάδα μετά τις αποφάσεις της 11 Μαρτίου"

Αλλάζουν το τοπίο οι σημαντικές αποφάσεις που έλαβαν για την Ελλάδα οι ηγέτες των χωρών του ευρώ στις 11 Μαρτίου, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin από τις Βρυξέλλες.
Σε ό,τι αφορά την δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική για την χώρα. Σημείωσε ότι στην υποθετική περίπτωση που το 2012 η Ελλάδα απευθυνθεί στο Μηχανισμό για να αγοράσει τα κρατικά της ομόλογα, δεν συνεπάγεται καινούριο Μνημόνιο.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι τόσο η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, όσο και η μείωση του επιτοκίου, που αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή, αφορούν το σύνολο των δανείων 80 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης. Η επιμήκυνση μεταφέρει περί τα 50 δισ. ευρώ από το 2014 και το 2015 στα μελλοντικά χρόνια. Παράλληλα μείωση του επιτοκίου μειώνει περίπου 6 δισ. ευρώ τους τόκους.
«Και οι δύο αποφάσεις στέλνουν μήνυμα βιωσιμότητας στις διεθνείς αγορές», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αντίστοιχη επιμήκυνση εξετάζεται και από την πλευρά του Δ.Ν.Τ. για τα 20 δισ. ευρώ που θα δανείσει στην Ελλάδα, αλλά και για τα 10 δισ. που έχουν ήδη χορηγηθεί στη χώρα.
Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι το 2012 η Ελλάδα θα χρειαστεί περί τα 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα λάβει από τα δάνεια της ευρωζώνης και του ΔΝΤ 24 δισ. ευρώ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε, ότι στόχος της Ελλάδας είναι να βγει στις αγορές και να δανείζεται υπό κανονικούς όρους το 2012, αν όχι ως το τέλος του 2011.
Για τις αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμο ένα λεπτομερές σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για το 2011, το 2012 και το 2013 και να εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή και το υπουργικό Συμβούλιο.
Τέλος, με αφορμή την πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας και της Ισπανίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έθεσε στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin το θέμα της καλύτερης εποπτείας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου