Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ανάπτυξη της Ελληνογερμανικής εταιρικής σχέσης

Η Ελλάδα και η Γερμανία θα εντατικοποιήσουν τις σχέσεις τους στα πλαίσια του διμερούς προγράμματος συνεργασίας. Αυτό συναποφάσισαν στις 17 Μαρτίου 2011 η ελληνική και η γερμανική αντιπροσωπεία υπό την αιγίδα της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοππούλου και του Υφυπουργού Εξωτερικών κυρίου Βολφ-Ρούτχαρτ Μπορν (Wolf-RuthartBorn) αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο της συνάντησης αξιολογήθηκαν τα έως τώρα αποτελέσματα της ελληνογερμανικής συμφωνίας συνεργασίας και αποφασίστηκαν πρόσθετα συγκεκριμένα προγράμματα συνεργασίας, μεταξύ άλλων στους τομείς:
(Με άλλα λόγια αυτά που είχαν βάλει πρωτίστος στο μάτι οι Γερμανοί,αλλά μάλον θα έπεται και συνέχεια)
  • Υγεία: Μεταξύ άλλων διαχείριση νοσοκομειακών μονάδων, φαρμακευτική και πρόληψη
  • Περιβάλλον: Διαχείριση λυμάτων και υγρών αποβλήτων
  • Κλίμα – Ενέργεια: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Κοινωνικά: Κοινωνική Ασφάλιση

H Kαγκελάριος Angela Merkel και ο Πρωθυπουργός κύριος Γιώργος Παπανδρέου Μεγέθυνση εικόνας H Kαγκελάριος Angela Merkel και ο Πρωθυπουργός κύριος Γιώργος Παπανδρέου (© www.papandreou.gr) .

Το σύμφωνο ελληνογερμανικής συνεργασίας υπεγράφη από την Ομοσπονδιακή Καγκελάριο κυρία Μέρκελ και τον Πρωθυπουργό κύριο Παπανδρέου τον Μάρτιο του 2010 και ισχυροποιήθηκε από τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Εξωτερικών κύριο Βέστερβελλε και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κύριο Δρούτσα τον Νοέμβριο του 2010.
Στόχος του συμφώνου ελληνογερμανικής συνεργασίας είναι η εντατική συνεργασία σε θέματα σημαντικά για την Ελλάδα και τη Γερμανία. Η συνεργασία επεκτείνεται και σε θέματα κρατικής διαχείρισης και σκοπό έχει να ενισχύσει κυρίως την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Έτσι στα πλαίσια των συνομιλιών υπήρξαν και απευθείας συνομιλίες εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων, Παδείας και Έρευνας, Υγείας, Μεταφορών και Χωροταξίας και Περιβάλλοντος σε επίπεδο Υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων με ομολόγους τους των ελληνικών υπουργείων, αλλά και απευθείας συνομιλίες εκπροσώπων των συνδέσμων βιομηχανιών BDI και ΣΕΒ.
Η ελληνογερμανική εταιρική σχέση περιλαμβάνει τους τομείς περιβαλλοντική, κλιματική και ενεργειακή πολιτική, πολιτική προστασία, οικονομικός και κοινωνικός διάλογος, πολιτική για ζητήματα έρευνας, μεταναστευτική πολιτική, πολιτική ασύλου και ενσωμάτωσης, παιδεία, επαφές φορέων της κοινωνίας των πολιτών, πολιτιστικές ανταλλαγές, συνεργασίες στον τουρισμό καθώς και πολιτική σε θέματα υγείας και μεταφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου