Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Βενιζέλος: Μετανάστευση και δικαιοδοσία σε Αιγαίο-Μεσόγειο επιβάλλουν τη συμμετοχή

Βενιζέλος: Μετανάστευση και δικαιοδοσία σε Αιγαίο-Μεσόγειο επιβάλλουν τη συμμετοχήΟ υπουργός Αμυνας με δηλώσεις του έδωσε το πλαίσιο των ελληνικών συμφερόντων που σχετίζονται με την επέμβαση στη Λιβύη. Αντιδράσεις από την Αριστερά.
«Η κατάσταση δεν είναι καθόλου μα καθόλου απλή και δεν μπορεί κανείς να κάνει μια ασφαλή πρόγνωση. H αλήθεια όμως είναι ότι τώρα πια έχει διαμορφωθεί ένας διεθνής συσχετισμός ο οποίος ασκεί μια πάρα πολύ έντονη πίεση και στις εσωτερικές εξελίξεις στη Λιβύη. Άλλωστε, ο στόχος της παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας, όπως τον περιγράφει και τον προσδιορίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας στην απόφασή του 1973, είναι η προστασία του άμαχου πληθυσμού, η διευκόλυνση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων που πρέπει να διεξαχθούν για να προστατευθούν κυρίως οι πληθυσμοί που αναγκάζονται να μετακινηθούν και βεβαίως, η διασφάλιση μιας διαδικασίας, που θα επιτρέψει στο λιβυκό λαό να εκφραστεί δημοκρατικά και να εγκαθιδρύσει θεσμούς Δημοκρατίας και κράτους δικαίου», όπως είπε στο Ράδιο 9 ο Ευάγγ.Βενιζέλος.


«Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι δεν μετέχει σε αυτή τη φάση στις επιχειρήσεις που γίνονται από συνασπισμούς κρατών, διότι θεωρεί ότι οι υποχρεώσεις της οι περιφερειακές και οι συμβατικές αφορούν το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση» διευκρίνισε ο υπουργός. Διέψευσε εξάλλου την πληροφορία ότι η Ελλάδα έδωσε το «πράσινο φως» για συμμετοχή μαχητικών F16 στις επιχειρήσεις.

«Εχουμε συμφέρον να είμαστε παρόντες»

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην έχει ενδιαφέρον για την επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κρήτης και Λιβύης. Γι΄ αυτό είναι ήδη από εβδομάδες εκεί μία φρεγάτα, με μία άλλη φρεγάτα η οποία την αντικαθιστά περιοδικά στο Ναύσταθμο της Κρήτης. Η χώρα έχει ζωτικό ενδιαφέρον για επιτήρηση της περιοχής και για λόγους ανακοπής των μη νόμιμων μεταναστευτικών ρευμάτων, όπως σημείωσε.

Η συμμετοχή ιπτάμενου ραντάρ προσφέρει άμεση εικόνα της κατάστασης, καθώς «δίνει εικόνα στο CAOC της Λάρισας, που για μας έχει πάντα πολύ μεγάλη σημασία μέσα στη δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ. Τα θέματα της έρευνας και διάσωσης τέλος, για τα οποία διαθέτουμε το ελικόπτερο, είναι πολύ σημαντικά γιατί πάντα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο τίθενται, όπως γνωρίζετε, θέματα δικαιοδοσίας και αρμοδιότητας σε σχέση με την έρευνα και τη διάσωση».

ΚΚΕ: Ελληνική συμμετοχή σε άδικο πόλεμο

Μιλώντας στον RealFM η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι «Η Ελλάδα, δυστυχώς, έχει προσφέρει πάρα πολλά σε άδικους πολέμους και επιθέσεις και βέβαια συνεχίζει αυτή τη δραστηριότητα, διότι δεν έχει διαρρήξει τη σχέση της με αυτή την πολιτική... Άλλωστε, θα μπορούσε να αξιοποιήσει και τις διάφορες διχογνωμίες στο ΝΑΤΟ, που υπάρχουν για διάφορους και όχι για φιλειρηνικούς λόγους και να παρεμποδίσει αυτή τη διαδικασία».

Οπως εκτίμησε η γ.γ. του ΟΗΕ, «η επίθεση δεν έχει καμία σχέση ούτε με ανθρωπισμό, ούτε με δημοκρατία. Τα πετρέλαια της περιοχής, οι αγωγοί είναι... Και δεν είναι μόνο τα πετρέλαια της Λιβύης. Είναι ότι η Λιβύη πήγαινε να παίξει κι ένα ρόλο, ενδεχομένως ηγετικό, στην Αφρική... Η Λιβύη ενδεχομένως είναι ένα προγεφύρωμα για μεγαλύτερη διείσδυση στην Αφρική. Δεν πρόκειται για καμία ανθρωπιστική επέμβαση».

ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ελλάδα έξω από τον πόλεμο!»

Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου τονίζει ότι «Η συμμαχία Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ έχει εξαπολύσει πόλεμο εναντίον της Λιβύης. Είναι ολοφάνερο, και για τους πιο δύσπιστους, ότι οι βομβαρδισμοί δεν αποσκοπούν στην «προστασία αμάχων», αλλά στρέφονται εναντίον αμάχων. Δεν έχουν σκοπό να εμποδίσουν το καθεστώς Καντάφι να πνίξει τη δημοκρατική εξέγερση στο αίμα, αποσκοπούν στον έλεγχο της Λιβύης και των δημοκρατικών εξεγέρσεων στις αραβικές χώρες. Αποσκοπούν στον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών του αραβικού κόσμου. Οι ίδιοι που σήμερα επιτίθενται, δήθεν για να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό, είχαν μέχρι χθες άριστη συνεργασία και δοσοληψίες με το καταπιεστικό καθεστώς.

Με τον πόλεμο δεν θα αποκτήσει ο λαός της Λιβύης τα δημοκρατικά δικαιώματα που του στερούν και τον έλεγχο της χώρας του και του πλούτου της. Η διαπραγμάτευση -που δεν έγινε-, η πίεση προς το καθεστώς -που δεν ασκήθηκε- θα ήταν τα πρόσφορα μέσα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη σύμφωνη γνώμη της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ έχει ήδη εμπλέξει την Ελλάδα σε έναν άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μπορεί να επεκταθεί. Θέτουν σε κίνδυνο και τη διεθνή ειρήνη, αλλά και την ασφάλεια του ελληνικού λαού. Καμία συμφωνία, καμία διεθνής συνθήκη δεν υποχρεώνει την Ελλάδα να συμμετάσχει στον πόλεμο εναντίον της Λιβύης ούτε με άμεση εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων στις επιθέσεις από αέρα και από θάλασσα ούτε με την παροχή διευκολύνσεων στους επιτιθέμενους.

Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την υποστηρίζουν γίνονται συνένοχοι σε έγκλημα εναντίον του λαού της Λιβύης και υπονομεύουν το μέλλον της χώρας μας. Πρέπει να τους σταματήσουμε!» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά να κλείσουν τα ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια για τα πολεμικά πλοία και τα αεροπλάνα των επιτιθέμενων.

Δημοκρατική Αριστερά:«Καμία εμπλοκή σε επιχειρήσεις»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρ.Παπαδόπουλος σε δήλωσή του την Δευτέρα τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην πλευρά όσων αποφεύγουν την ένοπλη βία κατά της Λιβύης.

«Απαιτείται πραγματική κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση ειρηνικής λύσης για τη μετάβαση από το δικτατορικό καθεστώς Καντάφι σε δημοκρατική κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση η χώρα δεν πρέπει να πρέπει να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις», όπως τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου