Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Υποστηρικτικός ο ρόλος της Ελλάδας

Υποστηρικτικός θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Όπως αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η χώρα μας θα προχωρήσει σε διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα σε φίλες και σύμμαχες χώρες και ξεκαθαρίζει ότι στην παρούσα φάση η χώρα μας δεν θα μετάσχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις, της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να θεωρεί σωστή την απόφαση της συμμαχίας, και την αριστερά να καλεί την κυβέρνηση να μην συμμετάσχει με οποιοδήποτε τρόπο στην κρίση στην Λιβύη. Για τις εξελίξεις στη Λιβύη και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η χώρα μας στην κρίση, θα ενημερώσει την Τρίτη τη Βουλή ο Πρωθυπουργός μετά από αίτημα της Αλέκας Παπαρήγα.

Η χώρα μας δεν θα εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις

Η χώρα μας δεν θα εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, διαμηνύει ο υπουργός Άμυνας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ωστόσο αναφέρει, ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο των διεθνών της υποχρεώσεων, μετά και την απόφαση του συμβουλίου Ασφαλείας προχωρεί σε διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα σε φίλες και σύμμαχες χώρες.
Σε συνέντευξή του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής από τυχόν αντίποινα του Καντάφι, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι τα οπλικά του συστήματα δεν μπορούν να πλήξουν την ελληνική επικράτεια. Επίσης τονίζει ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στοχεύει σε μία διπλωματική διαμεσολάβηση και μία πολιτική λύση.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η Ελλάδα έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ ότι στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών θα θέσει σε διαθεσιμότητα τη βάση της Σούδας και συμπληρωματικά των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, μιας φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ.

«Δεν τασσόμεθα σε καμία συμμαχία κατά της Λιβύης, έχουμε συγκεκριμένες θέσεις, απόψεις και προτάσεις, ενώ η εμπλοκή μας έχει συγκεκριμένα όρια και άξονες, καθώς η Ελλάδα σέβεται το ψήφισμα 1973 του ΣΑ του ΟΗΕ και τις συμβατικές υποχρεώσεις της απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους εκπροσωπείται και συμμετέχει. Η συμμετοχή της Ελλάδας έχει καθαρά υποστηρικτικό χαρακτήρα», σημείωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του στη σύνοδο των Παρισίων, το Σάββατο κρατά ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο, ακόμα και τώρα, της διπλωματικής οδού.

«Η Ελλάδα δεν μετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά παρέχει διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα σε φίλες ή σύμμαχες χώρες», επανέλαβε από τις Βρυξέλλες και ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη λήξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, βασικό θέμα συζήτησης του οποίου ήταν οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα, η ΕΕ, με τις αποφάσεις που έλαβε σήμερα, «αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ανθρωπιστικό τομέα, στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε συντονισμό με τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ».

Η ΕΕ επανέλαβε σήμερα την αλληλεγγύη της προς τα κράτη μέλη που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις. «Πρόκειται για μία κοινή προσπάθεια που θα δοκιμάσει και την ενότητα, και την ετοιμότητά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας, επισημαίνοντας τη σημασία της συμμετοχής των αραβικών χωρών.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συνεδρίαση που πραγματοποιείται σε επίπεδο ΝΑΤΟ για τη Λιβύη, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή συζητείται η εμπλοκή στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων, στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

« Η κυβέρνηση στηρίζει και έχει ουσιαστική συμμετοχή στο πόλεμο κατά της Λιβύης, για τον ίδιο ακριβώς λόγο που έχει εξαπολύσει και τον άγριο πόλεμο στα λαϊκά δικαιώματα. Υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και τις διεθνείς συμμαχίες της. Η συμμετοχή στους πολέμους, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, είναι η άλλη πλευρά της ίδιας αντιλαϊκής και βάρβαρης πολιτικής που εφαρμόζει στο εσωτερικό, για αυτόν ακριβώς το λόγο έχει και τη συναίνεση της ΝΔ και άλλων κομμάτων και μηχανισμών του συστήματος», υποστήριξε το ΚΚΕ.

«Οι Αμερικανοί και η παρέα τους χτυπάνε, ενώ Ρωσία, Κίνα και Ινδία είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές.Ίσως έχουμε εξελίξεις και πέρα απ’ τη Λιβύη», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

«Η συμμαχία Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ έχει εξαπολύσει πόλεμο εναντίον της Λιβύης. Είναι ολοφάνερο, και για τους πιο δύσπιστους, ότι οι βομβαρδισμοί δεν αποσκοπούν στην «προστασία αμάχων», αλλά στρέφονται εναντίον αμάχων. Με τον πόλεμο δεν θα αποκτήσει ο λαός της Λιβύης τα δημοκρατικά δικαιώματα που του στερούν και τον έλεγχο της χώρας του και του πλούτου της. Η διαπραγμάτευση -που δεν έγινε-, η πίεση προς το καθεστώς -που δεν ασκήθηκε- θα ήταν τα πρόσφορα μέσα», επισημαίνει από την πλευρά του ο Συνασπισμόςκαι καλεί την κυβέρνηση να μην συμμετάσχει με οποιοδήποτε τρόπο στον πόλεμο και να σταματήσει η επίθεση εναντίον της Λιβύης.

Η χώρα μας δεν πρέπει να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος. «Απαιτείται πραγματική κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση ειρηνικής λύσης για τη μετάβαση από το δικτατορικό καθεστώς Καντάφι σε δημοκρατική κατεύθυνση», επισημαίνει επίσης ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ.

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στα κόμματα της αριστεράς εξαπολύει η Δημοκρατική Συμμαχία με αφορμή τη στάση τους στο θέμα της Λιβύης.

"Υπενθυμίζουμε και καταδικάζουμε τη στάση και τις εκλεκτικές συγγένειες του ΠΑΣΟΚ μ' αυτό το καθεστώς επί τρεις δεκαετίες. Καταδικάζουμε, επίσης, την υποκριτική και την φιλο-ολοκληρωτική στάση των κομμάτων της αριστεράς προς το γενοκτόνο αυτό καθεστώς", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της κας Ντόρας Μπακογιάννη.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ – NET FM – ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου