Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Έτοιμη να συνδράμει, δηλώνει η Ελλάδα μετά το ψήφισμα του ΣΑ για τη Λιβύη

Το ψήφισμα του ΣΑ προβλέπει την επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και τη λήψη «κάθε άλλου απαραίτητου μέτρου».
Αθήνα: «Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας, για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα» δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μετά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη.
Η δήλωση του κ. Δρούτσα έγινε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το ψήφισμα του ΣΑ προβλέπει την επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και τη λήψη «κάθε άλλου απαραίτητου μέτρου».

Στη δήλωσή του ο κ. Δρούτσας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης και η ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία.

«Δεν είναι αργά» αναφέρει στη δήλωσή του, στην οποία αναλυτικά αναφέρεται: «Η υιοθέτηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στέλνει, πρώτα απ' όλα, ένα ισχυρό μήνυμα αλλά και μια σαφή προειδοποίηση: ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός. Οι επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού πρέπει να πάψουν άμεσα. Συνιστούν κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

» Η διεθνής κοινότητα, με την Απόφαση 1973 έκανε ένα βήμα παραπέρα. Ανταποκρινόμενη και στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, να υιοθετήσει πιο αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του Καντάφι και να επιτρέψει την ανάληψη οποιουδήποτε μέτρου είναι απαραίτητο για την προστασία των αμάχων.

» Η Ελλάδα θεωρεί ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, η αποκατάσταση της σταθερότητας και η ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία, μέσα από ένα ευρύτατο διάλογο των συνιστωσών του λαού της χώρας. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και αυτή είναι η απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης. Δεν είναι αργά.

» Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα».

Υπό το πρίσμα του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεδριάζει το απόγευμα της Παρασκευής (18:00) το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου