Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Αθήνα


Η Αθήνα πήρε το όνομά της, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία από τον ανταγωνισμό που είχε η θεά Αθηνά με τον Ποσειδώνα για το ποιος θα γίνει προστάτης της πόλης. Ο μύθος λέει ότι ο Ποσειδώνας έδωσε μια πηγή με θαλασσινό νερό χτυπώντας τον βράχο με την τρίαινα του, ενώ η Αθηνά προσέφερε ένα δέντρο ελιάς, όταν αυτή άγγιξε το έδαφος του ιερού βράχου της Ακρόπολης με το δόρυ της. Ο λαός της Αθήνας και ο Κέκροπας ο πρώτος βασιλιάς της, επέλεξαν την Αθηνά ως προστάτη τους και έτσι η πόλη πήρε το όνομα της θεάς της σοφίας. Ο πρώτος οικισμός της Αθήνας το 3000 π.Χ. βρισκόταν στο βράχο της Ακρόπολης. Η Αθήνα έζησε τις πιο ένδοξες στιγμές της κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ., κατά την εποχή του Περικλή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, Χρυσός Αιώνας, χτίστηκε ο Παρθενώνας . Τέχνες, Φιλοσοφία, Δράμα, αναπτύχθηκαν στο υψηλότερο σημείο τους. Η Αθήνα συνέχισε να αποτελεί κέντρο πολιτισμού και πνευματικής σημασίας, ακόμη και κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Στα ταξίδια του στην Ελλάδα ο Απόστολος Παύλος μίλησε στους Αθηναίους από τον βράχο του Αρείου Πάγου το 44 μ.Χ.. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, η Αθήνα έγινε η αγαπημένη του πόλη. Ο Αδριανός κατασκεύασε και διακόσμησε την Αθήνα με υπέροχα μνημεία όπως η Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Με την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μειώθηκε επίσης και η σημασία της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων η Αθήνα ήταν μια επαρχιακή πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αλλά ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής πολλές βυζαντινές εκκλησίες οικοδομήθηκαν στην Αθήνα. Μετά την Ελληνική Επανάσταση η Αθήνα έγινε η πρωτεύουσα της Ελλάδας το 1833. Στο πλαίσιο της βασιλείας του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα, η πόλη επεκτάθηκε προς τα βόρεια και πολλά κτίρια κατασκευάστηκαν από γερμανούς και έλληνες Αρχιτέκτονες. Το 2008 συμπλήρωσε 178 χρόνια ως πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους, παρουσιάζοντας μια εικόνα μεγαλούπολης, παρόμοιας με αυτήν άλλων μεγαλουπόλεων, των υπολοίπων χωρών, έχοντας, φυσικά τις ιδιαιτερότητές της, τα καλά και τα άσχημά της στοιχεία.




Το μεγαλύτερο αρχαίο μνημείο της Αθήνας είναι φυσικά η Ακρόπολη. Πάνω από τον ιερό βράχο, μπορείτε να αισθάνονται σχεδόν το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας. Άλλοι ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι είναι η αρχαία αγορά, με το ναό του Ηφαίστου ακόμη σε πολύ καλή κατάσταση, όπως επίσης και ο ναός του Δία και η αψίδα του Αδριανού. Στην Αθήνα θα βρούμε τα κυριότερα μουσεία της Ελλάδας όπως το νέο μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Κεραμικού, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Μουσικής, το Πολεμικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, κλπ. Γενικά, υπάρχουν περίπου 50 μουσεία στην Αθήνα. Ένα δημοφιλές μέρος για ψώνια ή για φαγητό και ποτό είναι η Πλάκα, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη. Θεωρείται αρκετά τουριστικό μέρος, αλλά το γεγονός είναι ότι εδώ μπορείτε να πάρετε μια ιδέα της παλιάς Αθήνας, με χαμηλά κτίρια και μικρούς δρόμους. Στο Μοναστηράκι υπάρχει το περίφημο Γιουσουρούμ, το παζάρι με παλαιοπωλεία και αλλά αντικείμενα. Στην Πλατεία Συντάγματος μπορείτε να επισκεφθείτε το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Εδώ μπορείτε να δείτε τους Ευζώνους της προεδρικής φρουράς και εάν είστε τυχεροί, θα δείτε την αργή και πολύπλοκη αλλαγή της φρουράς μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Το Μέγαρο Μουσικής, έχει πολλές υπέροχες παραστάσεις και το καλοκαίρι γίνονται πολλές παραστάσεις και συναυλίες στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού κάτω από την Ακρόπολη, στο Λυκαβηττό και αλλού. 
Ιστορικό κέντρο: Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας είναι η πιο σημαντική περιοχή της πόλης για τις χιλιάδες των τουριστών που επισκέπτονται την ελληνική πρωτεύουσα για να θαυμάσουν το λίκνο της δημοκρατίας, την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα, τα μουσεία τα μνημεία και τα θέατρα, από την ένδοξο παρελθόν της Αθήνας. Η πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου που περιβάλλεται από το τρίγωνο μεταξύ Πλάκας, οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Κεραμεικού περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα υπέροχα αξιοθέατα της Αθήνας. Από την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου μπορεί κανείς να πάει με τα πόδια από την πλατεία Συντάγματος ή με το μετρό στο σταθμό της Ακρόπολης, λίγα μέτρα μακριά είναι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου, λίγο παραπάνω είναι το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και μετά είναι ο δρόμος για την Ακρόπολη. Οι λόφοι του Φιλοπάππου και Πνίκας είναι κοντά στην Ακρόπολη, η Αρχαία Αγορά με τη στοά του Αττάλου και ο ναός του Ηφαίστου (Θησείο) βρίσκονται στην βόρεια πλευρά της Ακρόπολης. Οι παλαιότερες γειτονιές της Αθήνας όπως η Πλάκα, το Μοναστηράκι και τα Αναφιώτικα βρίσκονται στην βόρειο δυτική και βόρειο ανατολική πλαγιά του ιερού βράχου. Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας έχει καλό σχεδιασμό που δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να δει μέσα σε λίγες ώρες τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου