Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Κίνηση και στη Δάφνη-Υμηττό ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ


Εμφανίστηκε και στο Δήμο μας κίνηση πολιτών ενάντια στο έκτακτο τέλος που έχει ενσωματωθεί στο λογαριασμό της ΔΕΗ.Συγκεκριμένα πάνω από πενήντα, μέχρι στιγμής,συμπολίτες μας έχουν υπογράψει επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο με την οποία καλούν την Δημοτική Αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία των πολιτών σε περιπτώσεις μη καταβολής του χαρατσιού. Αναμένοντας τη στάση του Δήμου δημοσιεύουμε την επιστολή:



ΘΕΜΑ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ.
ΣΧΕΤΙΚΟ: ΑΡΘΡΟ 215 ΠΑΡ. 3 ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΗΜΩΝ (Ν.3463/2006)

Ως γνωστόν τις τελευταίες μέρες φτάνουν στα σπίτια κατοίκων του Υμηττού και της Δάφνης λογαριασμοί της ΔΕΗ οι οποίοι εμπεριέχουν το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Το συγκεκριμένο χαράτσι έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών οι οποίοι βρίσκονται σε μια εμφανή πλέον αδυναμία να το πληρώσουν. 
Ακόμη χειρότερα θεωρούμε ότι η επαπειλούμενη διακοπή της παροχής του κοινωνικού αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί ένα αίσχιστο μέσο καταναγκασμού καταβολής του τέλους όσο και μορφή άσκησης ψυχολογικής βίας και μάλιστα κατά ατόμων που μπορεί να είναι οικονομικά εξαθλιωμένα ή βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας καταβολής όπως είναι οι ασθενείς, οι άνεργοι, οι ανήμποροι κλπ. Το συγκεκριμένο μέτρο προσβάλλει απευθείας την αξιοπρέπεια του ανθρώπου αφού η απειλή της στέρησης ενός ζωτικού αγαθού όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, υποβιβάζει το επίπεδο διαβίωσής του κάτω από τα όρια του στοιχειωδώς ανεκτού. 
Οι δήμοι στη δύσκολη αυτή συγκυρία κατά την οποία οι μειώσεις μισθών, επιδομάτων, συντάξεων και η επιβολή έκτακτων εισφορών διαδέχονται η μία την άλλη, καλούνται να αναδείξουν κοινωνική ευαισθησία και ουσιαστικά να ασκήσουν αυτή την κοινωνική πολιτική η οποία επιβάλλεται, ώστε να υπερασπίσουν τους δημότες τους από τις επιπτώσεις των αλλεπάλληλων χαρατσιών αλλά και να λειτουργήσουν ως μηχανισμός απόσβεσης των κραδασμών οι οποίοι στρέφονται ενάντια στη συνοχή του κοινωνικού ιστού. 
Ήδη τις τελευταίες μέρες ολοένα και περισσότεροι δήμοι τόσο από το κέντρο όσο και από την περιφέρεια, τόσο δήμοι λαϊκών στρωμάτων όσο και δήμοι εύπορων κατοίκων, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία ενάντια στην πληρωμή του έκτακτου τέλους μέσω ΔΕΗ. Με αυτό ως δεδομένο καλούμε και το δικό μας δήμο να αναλάβει τις δέουσες ενέργειες για την υπεράσπιση των κατοίκων και δημοτών. Συγκεκριμένα καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να υιοθετήσει ψήφισμα στο οποίο θα φαίνεται ξεκάθαρα η εναντίωσή του στην πληρωμή του έκτακτου τέλους αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλίες νομικές, κοινωνικές και άλλες οι οποίες θα αποτρέψουν τη διακοπή του ρεύματος από νοικοκυριά του δήμου μας. 


ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Ο δήμος Δάφνης-Υμηττού αντιλαμβάνεται τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι τα νοικοκυριά της πόλης μας, τα οποία καλούνται να καταβάλλουν δυσβάσταχτα ποσά για κάθε οικογενειακό εισόδημα με τη μορφή του ειδικού τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. 
Σε αυτήν ακριβώς την κρίσιμη συγκυρία ο δήμος μας θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια αρωγής και προστασίας των κατοίκων της πόλης δημιουργώντας ένα δίχτυ προστασίας με σκοπό τη συσπείρωση και την αλληλεγγύη όλων σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Για το σκοπό αυτό καλεί τους πολίτες που επιλέγουν με δική τους ευθύνη παρά το νόμο 4021/11 να μην πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ καθώς και όσοι δεν δύνανται αντικειμενικά να καταβάλλουν το σχετικό τέλος να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου ώστε όλοι μαζί και από κοινού να προσφύγουμε κατά της ΔΕΗ.
Καλούνται επίσης να προσκομίσουν:


Α. φωτοτυπία του λογαριασμού και 
Β. σε περίπτωση που υπάρχει το σχετικό αποδεικτικό πληρωμής των λοιπών ποσών πλην του ειδικού τέλους, προκειμένου να το γνωστοποιήσουμε με ομαδικό εξώδικο στη ΔΕΗ, παρέχοντας ταυτοχρόνως οποιαδήποτε νομική συνδρομή χρειαστεί. 
Τέλος δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο δήμος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια στα πλαίσια των δυνατοτήτων του προκειμένου κανένα σπίτι να μη μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. 
Στην παρούσα επιστολή επισυνάπτονται υπογραφές κατοίκων και δημοτών του Δήμου μας, η συλλογή των οποίων συνεχίζεται. Το σύνολο αυτών θα κατατεθεί στο ερχόμενο Δημ. Συμβούλιο στο οποίο θα θέλαμε να εισαχθεί ως θέμα η αίτηση μας, βάσει του ανωτέρω σχετικού.


ymittos-sxedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου