Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Στην ανεργία ένας στους τρεις το 2012!!!

thumb
Του Δημήτρη Μυ
Οι προγραμματικές δηλώσεις της εθνοσωτήριας κυβέρνησης Παπαδήμου διαμορφώθηκαν από τους αριθμούς: Τόσα δισεκατομμύρια ευρώ το χρέος, τόσα δισεκατομμύρια τα χρεολύσια, τόσα δισεκατομμύρια τα νέα δάνεια, τόσα δισεκατομμύρια το κούρεμα, τόσα από την αξιοποίηση (ξεπούλημα) της δημόσιας περιουσίας... Υπάρχει, ωστόσο, ένας ακόμη αριθμός τον οποίο οι τεχνοκράτες σαν τον κύριο Παπαδήμο και οι... σόσιαλ- άκρο- δεξιοί που τον (υπο)στηρίζουν δεν τολμούν να συλλαβίσουν: Τον αριθμό των ανέργων που γεννά η πολιτική που ακολουθούν.

Σύμφωνα με δήλωση του καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη, η πραγματική ανεργία το 2012 θα φτάσει στο 28%. Με άλλα λόγια, περίπου ο ένας στους τρεις από το συνολικό εργατικό δυναμικό της χώρας θα είναι άνεργος. Αυτό σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει ότι από τα 5.000.000 εργαζόμενους που αποτελούν το εργατικό δυναμικό της χώρας το 1,5 θα είναι χωρίς δουλειά...
Σύμφωνα με όσα είπε ο Σ. Ρομπόλης «η έκρηξη της ανεργίας στο 18,4% το 2011 σηματοδοτεί μια ανησυχητική εξέλιξη καθώς οι άνεργοι φθάνουν πλέον τους 907.000, δηλαδή είναι διπλάσιοι σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009. Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει το κραχ της ανεργίας σε κοινωνικό κραχ, διαγράφοντας ανεξέλεγκτες προοπτικές αν η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική δεν ανακόψει την πορεία της».
Μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση του Σ. Ρομπόλη είναι ότι αυτή η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας συνυπάρχει με πρωτόγνωρη αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι η μονεταριστική άποψη πως η ευελιξία στην αγορά εργασίας οδηγεί σε μείωση της ανεργίας δεν ανταποκρίνεται στην ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Κοιτώντας «τεχνοκρατικά» αυτούς τους αριθμούς που περιγράφουν το ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, αντιλαμβάνεται κανείς τον εργασιακό «ανταγωνιστικό» «παράδεισο» που δημιουργεί η «προσαρμογή» και η «μεταρρύθμιση» των δομών της χώρας που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει ο...μεταβατικός Παπαδήμος. Με πιο απλά λόγια: Ένας στους τρεις στην ανεργία, δύο στους τρεις με αμοιβές Κίνας και όλοι μαζί μόνιμα χρεωμένοι, αυτοί, τα παιδιά και τα εγγόνια τους...
Κάπως έτσι ονειρεύονται οι Γερμανοί την ευρωπαϊκή περιφέρεια και (οι τεχνοκράτες) την Ελλάδα του 21ου αιώνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου