Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011

Μείωση του Φ.Π.Α. από το φθινόπωροΜεγάλες αλλαγές στη φορολογία προγραμματίζει να κάνει η κυβέρνηση με τη φορολογική μεταρρύθμιση του φθινοπώρου.

Μεταξύ των αλλαγών αυτών είναι και ο επαναπροσδιορισμός και η μείωση των συντελεστών του Φ.Π.Α., όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου.


Από τις δηλώσεις του κ. Οικονόμου προκύπτει ότι στο τραπέζι βρίσκεται η καθιέρωση δύο συντελεστών Φ.Π.Α., οι οποίοι θα είναι 10% και 20% αντίστοιχα, μειωμένοι δηλαδή κατά 3 μονάδες από τα σημερινά επίπεδα του κανονικού συντελεστή 23% και του χαμηλού 13%. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα υπάρχει και ο πολύ χαμηλός συντελεστής Φ.Π.Α. 6,5%, ο οποίος επιβάλλεται για μία μικρή κατηγορία προϊόντων.


Οι αλλαγές στον Φ.Π.Α. δεν θα αφορούν μόνο στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που εντάσσονται σ' αυτόν αλλά και τα ακίνητα. Έτσι, στα σενάρια που εξετάζονται είναι η μείωση του Φ.Π.Α. στο 20% να ισχύσει και για το Φ.Π.Α. που επιβάλλεται στην αγορά καινούργιων διαμερισμάτων, προκαλώντας έτσι σημαντικό όφελος για την αγορά ακινήτων. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι μέσω των αλλαγών στη φορολογία να υπάρξει ενίσχυση της αγοράς ακινήτων που θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Έτσι εξετάζεται ένα πλέγμα άλλων πρόσθετων μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή, όπως η μείωση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις και τις γονικές παροχές ακινήτων, η οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Οι αλλαγές στη φορολογία θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Μεταξύ των μέτρων του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις με στόχο να γίνουν δικαιότερα μέτρα που προβλέπονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Μεταξύ αυτών θα είναι και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας Ι.Χ. αυτοκινήτων, με στόχο να λαμβάνονται υπ' όψιν οικογενειακά κριτήρια καθώς και η παλαιότητα του αυτοκινήτου.


Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, καθώς και μεγάλες περικοπές στις φοροαπαλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων, αλλά και μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου