Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά

Διατροφικό σκάνδαλο στην Ελλάδα καταγγέλλει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace. Επικίνδυνα φυτοφάρμακα -ορισμένα εκ των οποίων έχουν απαγορευτεί καθώς ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις και βλαπτική επίδραση στα έμβρυα- εντοπίστηκαν σε μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πατάτες, καρότα, κρεμμύδια και κολοκύθια που πωλούνται στη χώρα μας.
Η έρευνα της οργάνωσης βασίστηκε σε προϊόντα τόσο εγχώρια όσο και εισαγωγής, ενώ τα δείγματα ελήφθησαν από λαϊκές αγορές της Αττικής. Ενδεικτική είναι η περίπτωση μίας από τις ουσίες που ανιχνεύθηκαν, της Flufenoxuron, η οποία πλέον έχει άδεια χρήσης ως συντηρητικό ξύλου...


Σύμφωνα με την Greenpeace, πρόκειται για απαγορευμένες αλλά και νόμιμες ουσίες, οι επίσημες εγκρίσεις των οποίων αναφέρουν ότι έχουν αυξημένη τοξικότητα και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, των αγροτών που καλλιεργούν τα φυτά, στον υδάτινο ορίζοντα και στην κτηνοτροφία.

Ενα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα, όπως επισημαίνει η οργάνωση, ήταν ο εντοπισμός επικίνδυνων φυτοφαρμάκων που ενώ έχουν απαγορευθεί από την ΕΕ φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν με βάση τα παραθυράκια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τα οποία «νομιμοποιούν» παράνομες ουσίες με προσωρινές άδειες των 120 ημερών.

Ορισμένες φορές, καταγγέλλει η Greenpeace, οι απαγορευμένες δραστικές ουσίες παίρνουν παράταση κυκλοφορίας μέχρι και για 2 χρόνια ώσπου να εξαντληθούν τα αποθέματά τους από τις βιομηχανίες. Παράλληλα, ενώ απαγορεύεται η χρήση κάποιων ουσιών, δεν επιβάλλεται απαγόρευση στην εισαγωγή προϊόντων επί των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί οι απαγορευμένες ουσίες.

Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν σε ανεξάρτητο διαπιστευμένο εργαστήριο και αφορούσαν 15 προϊόντα ελληνικής προέλευσης και 9 προϊόντα εισαγωγής, ενώ συνολικά βρέθηκαν 27 διαφορετικές χημικές δραστικές ουσίες.

«Οι καταναλωτές γίνονται πειραματόζωα, γιατί εν αγνοία τους καταναλώνουν προϊόντα που περιέχουν φυτοφάρμακα αλλά και κοκτέιλ επικίνδυνων χημικών, με άγνωστες επιπτώσεις για την υγεία», επισημαίνει η οργάνωση.

«Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει τον καταναλωτή από τα χημικά κοκτέιλ. Οσο για τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, η θέση της Greenpeace είναι σαφής. Ουσίες οι οποίες περιγράφονται ως ύποπτες καρκινογένεσης, εξαιρετικά τοξικές και οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και το περιβάλλον, δεν πρέπει να υπάρχουν σε καμία συγκέντρωση.

Για τον λόγο αυτόν, η υπεύθυνη για θέματα Βιώσιμης Γεωργίας από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Ε. Δανάλη, ζητά από την κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α. Τσαυτάρη, «να αναλάβουν δράση για την προστασία των αγροτών και των καταναλωτών, οι οποίοι βρίσκονται ανυπεράσπιστοι μπροστά στην αισχροκέρδεια των αγροχημικών εταιρειών ενώ παράλληλα δεν έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν επαρκώς».

«ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
Ανιχνευτής για τοξίνες, αλλεργιογόνα

Μια φορητή συσκευή που θα ανιχνεύει γρήγορα, φτηνά και αποτελεσματικά αν οι τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν φυτοφάρμακα, αλλεργιογόνα και τοξίνες κατασκευάζουν ερευνητές του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Η εν λόγω συσκευή θα μπορεί να συνδέεται ασύρματα σε οποιοδήποτε smartphone και να μεταδίδει άμεσα τα αποτελέσματα στην αρμόδια κεντρική υπηρεσία. Η αξία της κρίνεται σημαντική από τους επιστήμονες, καθώς σήμερα ελέγχεται μόνο το 1% των τροφίμων που καταλήγουν στο τραπέζι μας εξαιτίας της χρονοβόρας και ακριβής διαδικασίας που απαιτείται.

Συσκευή
Η συσκευή αναμένεται να χωρά στην παλάμη του ενός χεριού και να θυμίζει τις φορητές συσκευές αιμοληψίας που χρησιμοποιούν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Αισθητήρες μίας χρήσεως θα βοηθούν να ελεγχθεί σε οποιονδήποτε χώρο το τρόφιμο ως προς την περιεκτικότητά του σε δέκα ουσίες που ανήκουν στις κατηγορίες των φυτοφαρμάκων, των αλλεργιογόνων και των τοξινών.

Στην έρευνα, η οποία έχει ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, συμμετέχουν ερευνητές του Τομέα Μικροηλεκτρονικής του Ινστιτούτου Προηγμένων Υλικών, Φυσικοχημικών Διεργασιών, Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων και του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Foodsniffer, στο οποίο συνεργάζονται ερευνητικοί και βιομηχανικοί φορείς από την Ελλάδα, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ισπανία.
 http://www.astrosparalio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου