Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

«Μηχανότρατα = καταστροφή» και από τη γειτονική Ισπανία

Οι μηχανότρατες καταστρέφουν τις ελληνικές θάλασσες κι όχι μόνο. Το έγκλημα αυτό αφορά και στις γειτονικές μας χώρες όπως η Ισπανία.
Γι’ αυτό, ακτιβιστές της Greenpeace με τη συμμετοχή Έλληνα ακτιβιστή, ήρθαν σήμερα αντιμέτωποι με τη μηχανότρατα «Xarinola» ανοικτά της Καταλονίας στην Ισπανία. Με το μήνυμα «Μηχανότρατα = καταστροφή» οι ακτιβιστές, ζήτησαν από τον καπετάνιο να γυρίσει πίσω στο λιμάνι και να σταματήσει την ολέθρια αυτή πρακτική. Όπως και με την επιτυχημένη δράση της Greenpeace στην Ελλάδα λίγους μήνες νωρίτερα στις Βόρειες Κυκλάδες η οργάνωση αγωνίζεται για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων ως λύση βιωσιμότητας και ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία. 
Στην Ελλάδα οι μηχανότρατες αποτελούν το 5% μόλις του αλιευτικού δυναμικού της χώρας μας, ωστόσο «οργώνουν» τις θάλασσές μας από ζωή και σπαταλούν περισσότερους από 15.000 τόνους εμπορεύσιμων ψαριών που δε φτάνουν ποτέ στην αγορά.
Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων είναι ανησυχητικές. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το 82% των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται, η αλιευτική παραγωγή έχει μειωθεί κατακόρυφα τα τελευταία 15 χρόνια ενώ το 60% των ψαράδων αναμένεται να χάσει τη δουλειά του στα επόμενα 10 χρόνια, αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα για την προστασία των θαλασσών. Πρόκειται για μια βαθιά περιβαλλοντική, και κατ΄ επέκταση κοινωνική κρίση, η οποία εν μέσω οικονομικής κρίσης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τη θάλασσα.
«Η λύση σε αυτή την κρίση είναι η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων και η στήριξη της μικρής κλίμακας, παράκτιας αλιείας που μπορούν να εγγυηθούν ελληνικό ψάρι στους καταναλωτές, αλλά και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και του τουρισμού»,
δήλωσε η Άντζελα Λάζου Ντην, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Και συμπληρώνει πως:
«Δυστυχώς μέχρι σήμερα, και παρά τις κοινωνικές προεκτάσεις του προβλήματος, η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης και της Ελλάδας αποφεύγει να λάβει την καθοριστική απόφαση της σωτηρίας των θαλασσών επιτρέποντας την καταστροφή».
Η συστηματική προσπάθεια της Greenpeace μαζί με τους παράκτιους ψαράδες, αλλά και τους τοπικούς φορείς και τους επαγγελματίες του τουρισμού στις Βόρειες Κυκλάδες συνεχίζεται με στόχο την ανακήρυξη θαλάσσιου καταφυγίου στην περιοχή.  Ήδη στην έναρξη της καταστροφικής αλιείας της μηχανότρατας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Σπιλάνης δεσμεύτηκε σε σχετική συνάντηση με την Greenpeace να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες. Περιμένουμε τον κ. Σπιλάνη να ανακοινώσει τα σχετικά βήματα.
Είναι άλλωστε η υποχρέωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη, του πλέον αρμόδιου για την αλιεία, να ανταποκριθεί θετικά στην κίνηση αυτή ανατρέποντας τη μέχρι σήμερα κακή στάση του υπουργείου στην προοπτική της προστασίας των θαλασσών και να αναλάβει τις ευθύνες του.
 http://www.greenpeace.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου