Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Όλα τα είχε η Βροσίνα η πρόταση της εφημερίδας ΤΟΛΜΗ της έλειπε!!!!!

Η είδηση δημοσιεύτηκε εδώ:
και αφορά άρθρο σε τοπική εφημερίδα της Θεσπρωτίας σχετικά με τους παράτυπους μετανάστες ή και λαθρομετανάστες όπως τους αποκαλεί το άρθρο.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί είναι η εντελώς απαράδεκτη πρόταση της εφημερίδας για οργάνωση χώρου προσωρινής διαμονής μεταναστών πού νομίζετε;
Στη Βροσίνα!!!!

Ποια είναι όμως η Βροσίνα; Που λογικά πολλοί αναγνώστες μας θα αγνοούν ως και το όνομά της;
Ένα μικρό χωριό του νομού Ιωαννίνων! Το τελευταίο χωριό των Ιωαννίνων στον παλιό δρόμο Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας. Δίπλα στις όχθες του Καλαμά και πολύ κοντά στα σύνορα με την Αλβανία.
Μάλιστα η εφημερίδα δε διστάζει να ντύσει την πρότασή της και με αυτό το "προσόν" της Βροσίνας... την θέση της από τα σύνορα. Προβάλλοντας την άποψη πως έτσι οι μετανάστες θα βρουν δρόμο μέσω Αλβανίας για να πάνε στας Ευρώπας!
Αυτό όμως που ουδόλως έλαβαν υπόψη είναι πως μιλούν για χωριό εκτός Θεσπρωτίας. Πράγμα που συνιστά απαράδεκτη ενέργεια καθώς εμφανίζουν τους Θεσπρωτούς να προσπαθούν να μετακυλήσουν το πρόβλημα στο γειτονικό νομό. Λες και δεν κατοικούν συνέλληνες στη Βροσίνα και συντοπίτες μας...
Ή λες και αγνοούν πως στη Βροσίνα δεν υπάρχει καν αστυνομικός σταθμός. Εδώ κοτζάμ Ηγουμενίτσα με τόση αστυνομία και λιμενικό και δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση, κάτι που παραδέχεται στο άρθρο της και η εφημερίδα ΤΟΛΜΗ. Καταλαβαίνουμε τι πρόκειται να συμβεί αν παρελπίδα βρει απήχηση στους αρμοδίους μια τέτοια πρόταση;
Ταυτόχρονα το άρθρο ξεχνά να αναφέρει πως υπήρξε πρόσφατα πρόταση του αντιδημάρχου Ηγουμενίτσας, κ. Γ. Τζάνη, για δημιουργία οργανωμένου καταυλισμού των μεταναστών στη θέση Γωνιά του Δήμου Ηγουμενίτσας. Και που αποσύρθηκε κάτω από τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του Λαδοχωρίου και του Γκρεκοχωρίου.
Κάτι λοιπόν που οι κάτοικοι του δικού μας δήμου εκτιμούν πως δεν μπορεί να συμβεί, με ποια λογική ο συντάκτης του άρθρου θεωρεί πως θα γίνει αποδεκτό από τους κατοίκους της Βροσίνας; Αλλά και των γειτονικών μικρών χωριών που κατεβαίνουν συχνά στη Βροσίνα για τα ψώνια τους; Μήπως επειδή είναι μια χούφτα άνθρωποι που κατοικούν εκεί; Ωραία λογική!!!
Να προσθέσουμε εδώ ότι η Βροσίνα από τη μέρα που ολοκληρώθηκε η Εγνατία έχει κυριολεκτικά ρημάξει. Ενώ έσφυζε από κίνηση και ζωή τώρα η εγκατάλειψη σου ματώνει την καρδιά. Κλειστά τα περισσότερα μαγαζιά και με ελάχιστη πελατεία όσα επιμένουν να λειτουργούν. Ευτυχώς που η εφημερίδα ΤΟΛΜΗ με την τωρινή της πρόταση προτίθεται να τους στείλει μερικές χιλιάδες νέους πελάτες! (από τα δικά της στοιχεία και το χιλιάδες... και από την πρόβλεψη του πού θα φτάσει ο αριθμός των μεταναστών σε λίγο καιρό)
Ως άνθρωπος που κατάγεται από γειτονικό με τη Βροσίνα χωριό και που τους καλοκαιρινούς μήνες την επισκέπτομαι σχεδόν καθημερινά για τα απαραίτητα του σπιτιού (από ψωμί μέχρι βενζίνη για το αυτοκίνητο) διαμαρτύρομαι έντονα για την πρόταση της εφημερίδας ΤΟΛΜΗ.
Αρκετά υποφέρουν τα χωριά μας από χίλια άλλα προβλήματα. Είναι τραγικό να σκέφτονται κάποιοι να φορτώσουν στην πολύπαθη περιοχή μας και ένα ακόμη και μάλιστα τόσο τεράστιο που δεν το αντέχει ούτε η Ηγουμενίτσα.
Βέβαια το σίγουρο είναι πως η πρόταση αυτή δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί. Και πρέπει να είναι κανείς πολύ ανόητος για να θεωρεί πως θα δεχτούν οι μετανάστες να εγκλειστούν στο στρατόπεδο της Βροσίνας. Αλλά τρομάζει η σκέψη εκείνου που την έκανε και έτσι όπως την παρουσίασε. Πως θα ξεκινάν από κει οι μετανάστες και θα οδεύουν προς Αλβανία... Μέσω ποιου δρόμου; Μα φυσικά των άλλων ακριτικών χωριών της περιοχής και που να τονίσουμε ότι ανήκουν στη Θεσπρωτία...Κάντε κλικ στον παραπάνω χάρτη για μεγαλύτερη προβολή.
Δείτε και μόνοι σας στο παραπάνω χάρτη. Η Βροσίνα βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα των νομών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και πάνω στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας που σημειώνεται στο χάρτη με πορτοκαλί χρώμα. Ποια χωριά μεσολαβούν ανάμεσα στη Βροσίνα και στα σύνορα; Η Ραβενή, η Λεπτοκαρυά, η Κεραμίτσα, το Κοκκινολιθάρι και πιο πέρα η Καλλιθέα (Τσαρακλιμάνι), η Λίστα, ο Λιας, το Βαβούρι, ο Τσαμαντάς. Χωριά της Θεσπρωτίας όλα αυτά. Της ορεινής και ξεχασμένης από όλους. Ακόμη και από τους Θεσπρωτούς όπως αποδεικνύει το άρθρο της θεσπρωτικής εφημερίδας!
Θυμάμαι που δυο τρία καλοκαίρια παλιότερα χρειάστηκε να περάσουμε με τη μητέρα μου νύχτα από την περιοχή αυτή. Το φόβο που νιώσαμε από την απόλυτη ερημιά. Και ήταν και καλοκαίρι. Που κατεβαίνουν για διακοπές και αρκετοί από τους ξενιτεμένους. Δε χωράει στο μυαλό μου η πρόταση της ΤΟΛΜΗΣ. Τι θα συνέβαινε έτσι και εφαρμοζόταν...
Να πω ότι δεν ξέρουν όλοι οι Θεσπρωτοί το θέμα με τους Τσάμηδες; Που καιροφυλακτούν να δημιουργήσουν κατάσταση; Να μας πουν λοιπόν στα ίσα τι επιδιώκουν εκείνοι που λένε να κουβαληθούν εκεί πάνω και μερικές χιλιάδες μετανάστες. Να αδειάσουν τελείως τα χωριά μας; Να ρημάξουν ακόμη περισσότερο; Αρκεί να γλιτώσει η Ηγουμενίτσα από το πρόβλημα;
Ξεχνάνε μόνο πως η Ηγουμενίτσα ελάχιστους κατοίκους έχει γηγενείς... Οι άλλοι που μένουμε στην Ηγουμενίτσα καταγόμαστε σε σημαντικό αριθμό και από τα ορεινά χωριά της Θεσπρωτίας. Κι ακόμη στα χωριά αυτά ζουν οι γέροντες γονείς μας και τα επισκεπτόμαστε τακτικά. Εκεί είναι τα πατρικά μας και η περιουσία μας. Και δεν είμαστε πρόθυμοι σε καμία περίπτωση να βάλουμε σε κίνδυνο τον τόπο μας.
Όσο και αν υποφέρουμε και εδώ που ζούμε καθημερινά από την παρουσία των μεταναστών. Εδώ τουλάχιστον είναι πόλη. Υπάρχει αστυνομία. Εκεί πάνω, στα χωριά, τι υπάρχει;
Και να πούμε και το άλλο... Ακόμη και αν καταφέρουν να τους πάνε τους μετανάστες στη Βροσίνα. Σιγά μη βρουν το δρόμο για την Αλβανία. Θα σταματάν τα διερχόμενα αυτοκίνητα (νταλίκες και λεωφορεία σπανίως περνούν από κει) και θα υποχρεώνουν τους οδηγούς να τους μεταφέρουν πού αλλού; Στην Ηγουμενίτσα!!!!!!
Και τολμάνε αυτοί που έγραψαν αυτή την πρόταση να λένε πως δεν κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους! Πως την προτείνουν για να ηρεμήσει η κοινωνία μας και να σωθούν τα δάση και να ανακουφιστούν τα αρμόδια όργανα. Μέχρι και για υλοποίηση των ονείρων των μεταναστών ισχυρίζονται πως νοιάζονται!!!
Υπάρχει και πιο εύκολος τρόπος, κύριοι της ΤΟΛΜΗΣ. Να απαιτήσουμε να καταργηθεί η συνθήκη ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ. Γιατί από τη μέρα που τέθηκε σε εφαρμογή οξύνθηκε και το θέμα με τους εγκλωβισμένους μετανάστες στην Ηγουμενίτσα.
Η άλλη λύση που εσείς προτείνετε όχι μόνο είναι απαράδεκτη προς τους ίδιους τους κατοίκους του νομού μας, αλλά και εθνικά επικίνδυνη για όσα θα προκαλέσει στις σχέσεις με την Αλβανία. Αν δηλαδή το φανταστικό σενάριο που δημιουργήσατε υλοποιηθεί. Και κατά μπουλούκια οι μετανάστες παραβιάζουν τα σύνορα και περνάνε στην Αλβανία. Θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβουμε τι θα επακολουθήσει;
Και τι ωραία εικόνα για την Ελλάδα, ε; Από τη μια να μην μπορεί να εμποδίσει την αθρόα παράνομη είσοδο μεταναστών και από την άλλη την αθρόα παράνομη και πάλι έξοδο... Ξέφραγο αμπέλι δηλαδή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου