Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

15 μητροπολίτες επιθυμούν Τουρκική υπηκοότητα…

ο Βαρθολομαίος σε εγκύκλιο προς τους αρχιερείς του Πατριαρχείου, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες προς την «Έντιμον Κυβέρνησιν της Τουρκίας», που απεφάσισε να τους παράσχει, αν οι ίδιοι το επιθυμούν, την υπηκοότητά της, και τους παροτρύνει να αποδεχθούν την «ευγενή προσφορά», να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις.

Οφείλουμε να το παραδεχτούμε, ένα από τα οξύτερα προβλήματα του Πατριαρχείου είναι αυτό της διαδοχής του σημερινού Πατριάρχη και των αρχιερέων του Πατριαρχείου εξαιτίας της τραγικής συρρίκνωσης της ελληνορθόδοξης μειονότητας.
Αντί ο Ερντογάν και η Τουρκία να απολογούνται για τη στάση τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως συνηθίζουν μέχρι σήμερα, εφεύραν ως λύση όχι την κατάργηση των ανελεύθερων ρυθμίσεων για να ελέγχουν την εκλογή του Πατριάρχη, αλλά τη χορήγηση της τούρκικης υπηκοότητας σε όσους αρχιερείς του Πατριαρχείου την επιθυμούν!
Σύμφωνα με τον τεσκερέ (διάταγμα) του 1923 για την εκλογή Πατριάρχη, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν μόνον οι αρχιερείς του Πατριαρχείου που εδρεύουν στην Τουρκία και είναι εκ γενετής Τούρκοι υπήκοοι. Το 1970 δημοσιεύτηκε ένα talimat (απόφαση) του νομάρχη Κωνσταντινουπόλεως, σύμφωνα με το οποίο, όταν χηρεύει ο πατριαρχικός θρόνος, υποβάλλεται στη νομαρχία κατάλογος ονομάτων όλων όσοι έχουν δικαίωμα να εκλεγούν στο πατριαρχικό αξίωμα και ο νομάρχης έχει πλήρη δυνατότητα να διαγράφει όσους δεν είναι αρεστοί!
Ο τζερτζελές αρχίζει από τη στιγμή που η πρόταση αυτή έγινε ασμένως δεκτή από Καραμανλή και Ντόρα και, αργότερα, από τον Βαρθολομαίο, αντί να τον πιέσουν για αλλαγές στο νομικό καθεστώς. Η ελληνική πλευρά ουσιαστικά δεν ζήτησε να καταργηθεί κανένα από τα νομοθετικά κείμενα που ισχύουν και αρκέστηκε να αποδεχθεί την πρόταση Ερντογάν, η οποία στην πραγματικότητα επιτρέπει στην Τουρκία να παρεμβαίνει πιο ενεργά και σε αρχιερείς που υπηρετούν και σε άλλες χώρες υπό τη σκέπη του Πατριαρχείου: στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και την Άπω Ανατολή.
Ευγενική προσφορά
Στις 19.10.2009 ο Βαρθολομαίος έστειλε σε όλους τους αρχιερείς του Πατριαρχείου εγκύκλιο επιστολή, με την οποία εξέφραζε τις θερμές ευχαριστίες προς την «Έντιμον Κυβέρνησιν της Τουρκίας», που απεφάσισε να τους παράσχει, αν οι ίδιοι το επιθυμούν, την υπηκοότητά της, και παρότρυνε τους αρχιερείς να αποδεχθούν την «ευγενή προσφορά» και να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις.
Μέχρι σήμερα στην προτροπή του Βαρθολομαίου έχουν ανταποκριθεί 15 μητροπολίτες, αλλά στο διαδίκτυο αναφέρονται τα ονόματα μόνον 12.
Αυτοί, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι:
* Εκκλησία Κρήτης: 1. Αρκαλοχωρίου – Καστελίου – Βιάννων Ανδρέας, 2. Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος, 3. Κισσάμου – Σελίνου Αμφιλόχιος, 4. Πέτρας – Χερσονήσου Νεκτάριος.
* Εκκλησία Δωδεκανήσου: 1. Καρπάθου – Κάσου Αμβρόσιος, 2. Σύμης Χρυσόστομος.
* Εκκλησίες της Διασποράς: 1. Αυστρίας Μιχαήλ, 2. Ιταλίας Γεννάδιος, 3. Δαρδανελλίων Νικήτας 4. Μπουένος Άιρες Ταράσιος, 5. Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος, 6. Πισσιδίας Σωτήριος.
Λεπτομέρειες στο «Ποντίκι»
.
[Προσωπικά δεν έχω αντίρρηση, όσοι ιερείς επιθυμούν να αλλάξουν υπηκοότητα είναι ελεύθεροι να το πράξουν, θα ήταν "δώρο θεού" να σταματήσει ο ελληνικός λαός να πληρώνει τους μισθούς τους από το υστέρημά του, όμως πολύ φοβάμαι ότι είτε πάρουν άλλη υπηκοότητα είτε όχι, θα συνεχίσουμε να τους πληρώνουμε, διότι η μισθοδοσία κηφήνων είναι μία ακόμη ελληνική σουρεαλιστική ιδιαιτερότητα. ]
http://roides.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου