Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

ΑΒΡΑΑΜ ΜΠΟΥΡΓΚ Πρόεδρος της Βουλής του Ισραήλ επί δολοφονηθέντος Πρόέδρου Γιτζάκ Σαμίρ.

Ισραήλ, το «σιωνιστικό γκέτο»
Του Γιώργου Αγγελόπουλου gangel@dolnet.gr
Αβραάμ Μπουργκ. «Είμαστε ήδη νεκροί και δεν το ξέρουμε. Το σύστημα δεν λειτουργεί πια»
«Το γεγονός ότι προσδιορίσαμε το Κράτος του Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος είναι η αιτία που θα οδηγήσει στον χαμό του. Ένα εβραϊκό κράτος είναι κάτι εκρηκτικό, είναι δυναμίτης», λέει ο Αβραάμ Μπουργκ.





Πρόεδρος της Κνεσέτ από το 1999 ώς το 2003 και πρώην πρόεδρος του Εβραϊκού Πρακτορείου, ο Μπουργκ χαρακτήρισε το Ισραήλ «σιωνιστικό γκέτο». Η χώρα, είπε, είναι καιρός να απαρνηθεί τη θεωρία του Τέοντορ Χερτσλ, καθώς ο σιωνισμός έπρεπε να είχε καταργηθεί μετά την ίδρυση του Ισραήλ. Και όταν ο ανταποκριτής της «Χααρέτζ» στο Παρίσι τον ρώτησε τι πιστεύει για το δημοκρατικό εβραϊκό κράτος, εκείνος απάντησε: «Είναι βολικό, είναι συμπαθητικό, είναι μελό, είναι ρετρό. Δίνει ένα αίσθημα πληρότητας, αλλά είναι νιτρογλυκερίνη».
Εδώ και τρία χρόνια ο Μπουργκ ζει στο Παρίσι, όπου και εξέδωσε το βιβλίο του με τίτλο «Νικώντας τον Χίτλερ». Λέει πως ξεκίνησε το βιβλίο για να θρηνήσει τον χαμό του Ισραήλ. «Στο μεγαλύτερο διάστημα που έγραφα, ο τίτλος ήταν ΄΄Ο Χίτλερ κέρδισε΄΄. Σιγά σιγά όμως είδα πως δεν έχουν χαθεί τα πάντα». Λέει πως αμφισβητεί τον νόμο της επιστροφής, ο οποίος επιτρέπει σε κάθε Εβραίο να πάει να ζήσει στο Ισραήλ. Πιστεύει πως ο νόμος αυτός είναι «ο καθρέφτης της εικόνας του Χίτλερ». «Δεν θέλω να καθορίζει ο Χίτλερ την ταυτότητά μου», τονίζει.
Πενήντα δύο χρόνων, ο Μπουργκ προκάλεσε αίσθηση τον Οκτώβριο του 2003 όταν δημοσίευσε στη βρετανική «Γκάρντιαν» ένα άρθρο με τίτλο «Το τέλος του Σιωνισμού», στο οποίο ζητούσε την ταχεία αποχώρηση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στη «Χααρέτζ» χαρακτηρίζει την ισραηλινή κοινωνία «παρανοϊκή», υποστηρίζει πως το τείχος που ύψωσε για να προστατευτεί από τους Παλαιστίνιους «οφείλεται σ΄ αυτή την παράνοια» και εξεγείρεται κατά της «ξενοφοβίας». Λέει πως «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά αδιανόητα» και πως υπάρχουν «πολλές πιθανότητες η επόμενη Κνεσέτ να απαγορεύσει τις σεξουαλικές σχέσεις με τους Άραβες! Είμαστε ήδη νεκροί και δεν το ξέρουμε. Το σύστημα δεν λειτουργεί πια». Συγκρίνει τη στάση της ισραηλινής κοινωνίας έναντι των Αράβων με αυτή της Γερμανίας κατά την άνοδο του ναζισμού, επισημαίνοντας «τον κεντρικό χαρακτήρα του μιλιταρισμού στην ταυτότητά μας». Ο ίδιος δηλώνει πολίτης του κόσμου, χαρακτηρίζει την κατοχή της Δυτικής Όχθης «Άνσλους» (προσάρτηση, ο όρος που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ για την κατοχή της Αυστρίας) και προβλέπει «μια έκρηξη χωρίς τέλος». «Η ισραηλινή πραγματικότητα δεν είναι εντυπωσιακή, όμως οι άνθρωποι δεν θέλουν να το παραδεχθούν. Είμαστε στριμωγμένοι. Ρωτήστε τους φίλους σας αν είναι σίγουροι ότι τα παιδιά τους θα ζήσουν εδώ (στο Ισραήλ). Το πολύ να πει ΄΄ναι΄΄ το 50%. Η ισραηλινή ελίτ έχει ήδη φύγει και χωρίς ελίτ δεν υπάρχει έθνος». 
Από E-mail
http://konisalos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου