Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013

Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση
EPT logo.svg
Είδος Δημόσιος φορέας ενημέρωσης
Ίδρυση 1938 (Ίδρυση Ε.Ι.Ρ.)
Έδρα Αγία Παρασκευή, Αθήνα (Ελλάδα)
Πρόσωπα Αθανάσιος Παπαγεωργίου (πρόεδρος ΔΣ)
Χαράλαμπος Ταγματάρχης (διευθύνων σύμβουλος)
Υπάλληλοι 2656
Ιστότοπος ΕΡΤ (προσωρινά κλειστός) ΕΡΤ (ανοιχτός ιστότοπος)
Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ.) ήταν ο δημόσιος φορέας δικτύων εκπομπών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Ελλάδα. Η επωνυμία της είναι «Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.» (ανώνυμη εταιρεία) και ανήκε εξ ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο. Οι κύριες υπηρεσίες της Ε.Ρ.Τ ήταν η εκπομπή τριών τηλεοπτικών σταθμών και 28 ραδιοφωνικών σταθμών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) το 1950, μάλιστα ήταν το πρώτο μέλος της.
Η ΕΡΤ ήταν διάδοχη του πρώην ΕΙΡ και μετέπειτα (με την προσθήκη της τηλεόρασης) ΕΙΡΤ (Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως). Το νομικό καθεστώς της άλλαξε το 1976, όταν από ίδρυμα μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία. Το 1982 συγχωνεύτηκε με την ΥΕΝΕΔ σ' έναν ενιαίο φορέα της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οι περισσότερες υπηρεσίες της Ε.Ρ.Τ. στεγάζονται στο λεγόμενο «Ραδιομέγαρο», που οικοδομήθηκε το 1968-1969, και το οποίο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Μεσογείων, στην Αγία Παρασκευή Αττικής.
Στις 11 Ιουνίου 2013 η κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ, κατεβάζοντας on air το σήμα των σταθμών μετά το τέλος του προγράμματος της συγκεκριμένης ημέρας[1], γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων αλλά και της ΕΣΗΕΑ. Στις 12 Ιουνίου 2013, η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την αντικατάσταση της ΕΡΤ με τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ).[2] Η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση αναμένεται να ξεκινήσει τις υπηρεσίες της κατά τον Σεπτέμβρη του 2013.[3] Στις 17 Ιουνίου 2013, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε προσωρινά την υπουργική απόφαση, μέχρι τη σύσταση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Τομείς δραστηριότητας

Ραδιοφωνία

Στον ραδιοφωνικό τομέα, η Ε.Ρ.Τ. είχε υπο τον πλήρη έλεγχό της τους ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας:
α) Πρώτο Πρόγραμμα, (πρώην ΝΕΤ FM),
β) Δεύτερο Πρόγραμμα,
γ) Τρίτο Πρόγραμμα,
δ) ΕΡΑ Σπορ,
ε) δυο τοπικούς σταθμούς στην Κεντρική Ελλάδα Kosmos 93,6, και Φιλία,
στ) τους περιφερειακούς σταθμούς 102 FM (Θεσσαλονίκη), 95,8 FM (Θεσσαλονίκη), Τρίτο Πρόγραμμα ΡΣ Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη),
ζ) τους 17 περιφερειακούς ραδιοσταθμούς: (Κέρκυρας, Πάτρας, Β. Αιγαίου, Ηρακλείου, Χανίων, Κομοτηνής, Καβάλας, Σερρών, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Βόλου, Λάρισας, Τρίπολης, Καλαμάτας, Πύργου, Ορεστιάδας, Ζακύνθου και Ν. Αιγαίου.
η) Και τέλος έναν διεθνή ραδιοφωνικό σταθμό, την ΕΡΑ5, γνωστότερο ως Η Φωνή της Ελλάδας, που μαζί με το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΣ Μακεδονίας εκπέμπουν στα βραχέα με παγκόσμια εμβέλεια.


Τηλεόραση

Η Ε.Ρ.Τ. Ψηφιακή εκπέμπει από τον
Μάρτιο του 2006.
Η Ε.Ρ.Τ είχε τρεις εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, την ΕΤ1 και τη ΝΕΤ που εκπέμπουν από την Αθήνα και την ΕΤ3 που εκπέμπει από τη Θεσσαλονίκη. Εκπέμπει και σε άλλες χώρες δορυφορικά μέσω του ΕRT-World (Ert Sat). Στις 20 Μαρτίου 2006 η Ε.Ρ.Τ. είχε θέσει σε λειτουργία ελεύθερο πρόγραμμα Ψηφιακής τηλεόρασης με τον τίτλο Ε.Ρ.Τ. Ψηφιακή. Στο πλαίσιο της ψηφιακής αυτής τηλεόρασης είχαν ξεκινήσει να εκπέμπουν τα κανάλια Σπορ+, Πρίσμα+ και Σινέ+. Τα κανάλια είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όσοι έχουν ψηφιακό δέκτη, χωρίς συνδρομή. Τα ψηφιακά κανάλια της Ε.Ρ.Τ. εξέπεμπαν μέχρι το Μάρτιο του 2012. Από τις 22 Σεπτεμβρίου 2010 άρχισαν να εκπέμπουν ψηφιακά και οι εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3) με πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG2 και από τον Απρίλιο του 2011 με πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG4.
Από τις 27 Απριλίου 2011, η ΕΡΤ εξέπεμπε πιλοτικά το πρώτο κανάλι υψηλής ευκρίνειας, το ΕΡΤ HD και αυτό με πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG4. Αυτό το κανάλι, όμως, δεν έχει εικοσιτετράωρο πρόγραμμα και εκπέμπει μόνο όταν υπήρχαν διαθέσιμες εκπομπές σε υψηλή ευκρίνεια high definition. Όταν το κανάλι αυτό βρίσκεται εκτός λειτουργίας εκπέμπουν οι παλιές έγχρωμες μπάρες ή το λογότυπο Ε.Ρ.Τ. HD.
Επίσης η ΕΡΤ εήταν υπεύθυνη για την αναμετάδοση ξένων δορυφορικών καναλιών επιλεκτικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ μετά από σύμβαση και ειδική νομοθετική ρύθμιση η ΕΡΤ διέθετε συχνότητες για τη Nova (Novacinema/Novasports) (πρώην Filmnet/Supersport) και τη Βουλή Τηλεόραση.

Δορυφορικό Πρόγραμμα

Η ERT-World (ΕRT Sat) ήταν η υπεύθυνη για την παραγωγή και διάθεση ελληνικού τηλεοπτικού προγράμματος στο εξωτερικό. Μέσω δορυφόρων το σήμα της φτάνει σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ σε ορισμένες περιοχές (ΗΠΑ, Αυστραλία) διατίθετε και επίγεια μέσω συνδρομητικού καλωδιακού δικτύου. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει εκπομπές από τα κρατικά κανάλια, των οποίων τα δικαιώματα διατίθονται για παγκόσμια μετάδοση, μεταξύ των οποίων σίριαλ, δελτία ειδήσεων και εκπαιδευτικές παραγωγές. Μέσα στα σχέδια είναι η διευθέτηση διαφορετικού προγράμματος για καθεμιά από τις περιοχές που έφτανε το σήμα της, προσαρμοσμένη στη διαφορά ώρας.

Άλλοι τομείς

Χρηματοδότηση

Η ΕΡΤ χρηματοδοτούνταν μέσω εμμέσου φόρου, ο οποίος ενσωματωνόταν στον λογαριασμό της Δ.Ε.Η.. Αρκετοί πολίτες διαμαρτύρονται για αυτό τον τρόπο χρηματοδότησης, επειδή μπορεί να μη θέλουν, ή να μη μπορούν, να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της ΕΡΤ. Επίσης, επειδή η εισφορά για την ΕΡΤ ενσωματώνεται και σε λογαριασμούς της ΔΕΗ που δεν ανήκουν σε νοικοκυριά, όπως, π.χ. λογαριασμοί ρεύματος κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες.[4].

Δημόσιες υποχρεώσεις

Ώς δημόσιος φορέας ενημέρωσης, η Ε.Ρ.Τ., όφειλε να εκπέμπει πανελλαδικά, να έχει δορυφορικό πρόγραμμα σε άλλες ηπείρους με στόχο την ενημέρωση του απόδημου ελληνισμού, να μεταδίδει τα όσα γίνονται στην Βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην αμερόληπτη παρουσίαση των θέσεων όλων των πολιτικών κομμάτων και στην παρουσίαση «θεμάτων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, παραγωγικές τάξεις, κοινωνικούς φορείς κ.ο.κ.».

Κλείσιμο της ΕΡΤ

Στις 11 Ιουνίου 2013, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ανακοινώθηκε πως τα μεσάνυχτα της ιδίας μέρας, η ΕΡΤ οδηγείται, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σε οριστικό κλείσιμο και σε απόλυση περίπου 2.656 εργαζομένων. Σύμφωνα με δηλώσεις του, η ΕΡΤ οδηγείται σε κλείσιμο και ύστερα από κάποιο σύντομο αλλά αόριστο διάστημα θα δημιουργηθεί διαφορετικός, μη κρατικός, φορέας με προσωπικό κάτω των 1000 ατόμων.[1]
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 12ης Ιουνίου διεκόπη η εκπομπή σήματος από τις ραδιοτηλεοπτικές κεραίες σε όλη την Ελλάδα.[5] Το αναλογικό σήμα διεκόπη τις 22:54, το ψηφιακό στις 23:12 και το ραδιοφωνικό στις 23:22[6]. Μαζί διεκόπη το σήμα και άλλων καναλιών που χρησιμοποιούσαν τους ίδιους αναμεταδότες. Μετά την 01:00 το πρόγραμμα της ΕΡΤ μεταδιδόταν μέσω του 902 και γι' αυτό το λόγο η DIGEA κατέβασε το σήμα του.[7]
Το κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα, με πολίτες να συγκεντρώνονται έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ σε ένδειξη αλληλεγγύης όλο το βράδυ, ενώ η ΕΣΗΕΑ, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κατήλθαν σε 24ωρη απεργία[8]. Η ΕΣΗΕΑ κήρυξε απεργίες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και κάλεσε σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης για «το πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα "κλείσιμο" της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με τρόπο "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"», δηλαδή χωρίς την έγκριση της Βουλής.[9] Κύμα αντιδράσεων όμως προκλήθηκε και στο εξωτερικό με την απαρχή της τηλεοπτικής κάλυψης των γεγονότων στο Ραδιομέγαρο της Μεσογείων απο ξένα δίκτυα.
Η EBU σε επιστολή που απηύθυνε την ίδια μέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης Ζαν Πολ Φιλιπό και η γενική διευθύντρια του οργανισμού Ίνγκριντ Ντελτάρ, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να ανακαλέσει την απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας ελληνικής ραδιοτηλεόρασης επισημαίνοντας πως «η ύπαρξη των δημόσιων μέσων και η ανεξαρτησία τους όσον αφορά την κυβέρνηση βρίσκονται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών».[10][11]
Παρά την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ επέστρεψαν στην εργασία τους. Μετά το κλείσιμο των πομπών και της ιστοσελίδας της ΕΡΤ οι μετάδοσεις των εκπομπών συνεχίστηκαν μέσω δορυφόρου με εξοπλισμό της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης.[12] Η EBU παραχώρησε επίσης συχνότητα για την παροχή συνεχούς ροής (live streaming) στο Διαδίκτυο της εκπομπής της ΕΡΤ[13][14]. Επιπλέον οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ξανάνοιξαν τους αναλογικούς πομπούς στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος έτσι ώστε να συνεχίζει να εκπέμπει το πρόγραμμά της.
Στις 12 Ιουνίου 2013, η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την αντικατάσταση της ΕΡΤ με τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ).[15] Ο νέος κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός αναμένεται να ξεκινήσει τις υπηρεσίες του από τα τέλη Αυγούστου του 2013.[16] Στις 17 Ιουνίου 2013, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε προσωρινά την υπουργική απόφαση, μέχρι τη σύσταση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση (ΕΔΤ)

Το πρωί της 10ης Ιουλίου εξέπεμψε από τις τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ η ΕΔΤ (Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση). Μέχρι τις 9 μμ δεν αναμεταδίδονταν κάποιο πρόγραμμα, παραμόνο μια κάρτα με το λογότυπο του νέου φορέα. Ο Υφυπουργός Ραδιοτηλεόρασης την ίδια μέρα, μιλώντας σε γνωστό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό επεσύμανε ότι είναι θέμα ωρών να γίνει αναμετάδοση κανονικού προγράμματος και πως η ΕΔΤ εκπέμπει απο ιδιωτικό στούντιο. Πράγματι, στις 9 το βράδυ η ΕΔΤ έκανε πρεμιέρα με την ελληνική ταινία "Η Κυρία Δήμαρχος". Έπειτα απο 5 λεπτά, με την μορφή τίτλων αρχισαν να περνάνε απο κάτω βασικές ειδήσεις της ημέρας. Επίσης, το λογότυπο -για άγνωστο μέχρη στιγμής λόγο- αντικαταστάθικε και απο ΕΔΤ έμεινε μόνο το ΔΤ.
Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ καταγγέλουν την δημιουργία του νέου φορέα και λένε ότι είναι ένα "ψεύτικο αντίγραφο" της ΕΡΤ. Επείσης και οι εργαζόμενοι αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγω για πειρατικό μόρφωμα και αποδίδουν ευθύνες και στις ψηφιακές πλατφόρμες του ΟΤΕ και της DIGEA.

Άνοιγμα της ΕΡΤ

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης την Παρασκευή (12/7/2013) το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Σαμαρά και με τη συμμετοχή των Παντελή Καψή, Δημήτρη Σταμάτη και Γιάννη Στουρνάρα. Στην ατζέντα βρέθηκε και το θέμα της ΕΡΤ, για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά τρόπους απεγκλωβισμού του από την παρούσα κατάσταση. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι και το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, με το σύνολο των εργαζόμενων και παράλληλα τη δημοσιοποίηση προκήρυξης θέσεων εργασίας για το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Μια άλλη σκέψη είναι να δοθεί τη Δευτέρα στη δημοσιότητα προκήρυξη θέσεων εργασίας τρίμηνης διάρκειας, που θα αφορά ωστόσο το μεταβατικό στάδιο[17].

Πηγές

Δείτε επίσης

Παραπομπές

 1. 1,0 1,1 Ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ ανακοίνωσε η κυβέρνηση, www.in.gr, 11 Ιουν. 2013
 2. Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση. www.minpress.gr. 12 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013.
 3. Ετσι θα στηθεί η νέα ΕΡΤ -Στόχος να ξαναβγεί στον αέρα τον Σεπτέμβριο -Ολο το σχέδιο νόμου. www.iefimerida.gr. 12 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013.
 4. Γ.Γ. Καταναλωτή
 5. Η διακοπή του σήματος της ΕΡΤ
 6. Νασόπουλος Διονύσης (12-6-2013). Σοκ στην ΕΡΤ, σεισμός στην κυβέρνηση. Τα Νέα. Ανακτήθηκε στις 12-6-2013.
 7. Οι τραγικές στιγμές της ΕΡΤ: η εικόνα κοβόταν χωριό-χωριό. news.gr. 12-6-2013. Ανακτήθηκε στις 12-6-2013.
 8. Πλήθος κόσμου διαδήλωσε για μία ακόμη ημέρα έξω από την ΕΡΤ. in.gr. 13-6-2013. Ανακτήθηκε στις 14-6-2013.
 9. Όλοι σήμερα το βράδυ στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή
 10. EBU URGES GREEK GOVERNMENT TO REVERSE DECISION ON ERT. www3.ebu.ch. 11 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013.
 11. Η EBU ζητά ανάκληση της απόφασης για την ΕΡΤ. kathimerini.com.cy. 11 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013.
 12. Lisa O'Carroll (12 Ιουνίου 2013). ERT shutdown: European Broadcasting Union sets up makeshift studio. www.guardian.co.uk. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013.
 13. MONITOR ERT ONLINE. www3.ebu.ch. 11 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013.
 14. Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ η EBU. voria.gr. 13 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013.
 15. Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση. www.minpress.gr. 12 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013.
 16. Ετσι θα στηθεί η νέα ΕΡΤ -Στόχος να ξαναβγεί στον αέρα τον Σεπτέμβριο -Ολο το σχέδιο νόμου. www.iefimerida.gr. 12 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013.
 17. Άνοιγμα της ΕΡΤ. www.ertopen.com. 13 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2013.

Εξωτερικές συνδέσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου